Spora zaman ayırın

Güncelleme Tarihi:

Spora zaman ayırın
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

Egzersizlerinin çocuk, genç ve yaşlılar için ne kadar gerekli olduğunu hepimiz biliyoruz. Ama birçoğumuz buna kulak vermeyerek hareketsiz kalmayı tercih ediyor. Oysa yaz ayları özellikle açık havada spor yapmak için en uygun mevsim.

Spor yapmamak için bahane üstüne bahane yaratıyoruz. Sonuçta yarattığımız bahanelerin kurbanı oluyoruz. Çeşitli sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kaldığımız zaman hatamızı anlıyoruz. Ama son pişmanlık fayda vermiyor. Egzersizleri konusunda halk arasında yaygınlaşmış bazı yanlış inançlar var. Bunlara bir göz atalım. Belki siz de zaman zaman bu tür bahanelerin arkasına gizleniyorsunuz. Bizleri egzersiz yapmaktan vazgeçiren yanlış inançlar şöyle sıralanıyor:

Bol zamanınız yoksa egzersiz yapmak bir işe yaramaz.

YANLIŞ: Çok kısa bir süre de olsa egzersiz yapmak, hiçbir şey yapmamaktan elbette daha iyidir. Haftada üç kez, 20'şer dakika aerobik yapmak, kalbin durumunu düzeltir, depresyon tehlikesini azaltır ve size enerji kazandırır. Kısa süreli vücut egzersizleri de bağışıklık sisteminizi güçlendirir, sizi bazı hastalıklardan korur. Zamanınızı iyi değerlendirmeyi ilke edinmelisiniz. Yürümek, yüzmek gibi egzersizlerin size sağlayacağı yararları unutmayın. Günlük yaşantınız ne kadar yoğun olursa olsun, günde kendinize ayıracağınız 10-20 dakika birçok sorunu giderir.

Form tutabilmek için yoğun bir program uygulamak gerekir.

YANLIŞ: Öncelikle vücudunuzun hareket etmesini sağlamalısınız. Olimpiyat karşılaşmalarına katılacak atletler gibi sıkı bir egzersiz programı uygulamanız gerekmez. Her zaman aynı hareketleri yapmak, her gün aynı spor dalında çalışmak sıkıntı yaratır. Tür değiştirirseniz, spor yapmak size eskisi kadar sıkıcı gelmez. Sevdiğiniz spor türlerini zaman zaman denemenizde yarar var. Vücut hareket etmeye alıştıktan sonra esnekliği artar, kendinizi çok daha iyi hissedersiniz.

Ailenize ayırdığınız zamandan çalarsınız.

YANLIŞ: İşte vücut egzersizi yapmaktan kaçınanların çok sık ortaya attıkları bir bahane daha. Hayatın günlük yoğun temposu içinde aile üyelerine yeterince zaman ayıramamaktan yakınıyorsunuz. Boş zamanlarınızı egzersiz yaparak, spor yaparak geçirirseniz, aile bireyleriyle ilgilenmeye zaman bulamayacağınız düşüncesi doğru olamaz. Günde 20 dakika ev halkından uzak kalmanız, kime zarar verir? Üstelik egzersiz sonrasında kendinizi çok daha güçlü hissedeceksiniz. Moraliniz düzelmiş olacak. Bu durumda ev halkına karşı tutumunuz da olumlu olacak.

Yoga yapmanın vücuda bir yararı yok.

YANLIŞ: Uzakdoğu kökenli yoga, tüm vücudu çalıştırır. Vücuda güç ve esneklik kazandırır. Soluk alıp verme kapasitenizi artırır. Kısacası yoga, ruhsal durum kadar vücudun fiziksel durumu için de son derece yararlıdır. Üstelik her yaşta insan rahatça yoga yapabilir. Stresi azalttığı için de kan basıncının yükselmesini önler.

Ertesi gün kaslarınız tutulmazsa, egzersiz işe yaramadı demektir.

YANLIŞ: Egzersiz yaptığınız zaman vücut kaslarının tutulmaları gerekmez. Kasları fazla zorlamazsanız, bir sorunla karşılaşmazsınız. Aslında egzersiz yaparken kasları fazla zorlamak da yanlış olur. Vücudunuz hareket edemeyecek duruma gelinceye kadar onu zorlamanız yanlıştır.

Sadece aerobik egzersizleri yağları yakar.

YANLIŞ: Aerobik, yağların yakılmasını sağlar, ama aslında yağlardan kurtulmanın yolu, alınandan fazla kalori yakmaktır. Bu nedenle,yağ eritmeyi sadece aerobik egzersizlerine bağlamak yanlış olur.

Step egzersizleri dizler için zararlıdır.

YANLIŞ: Eğer step egzersizlerini gerektiği gibi yaparsanız, bir sorunla karşılaşmazsınız. Çok sık aralarla step yapmak yanlıştır. Uzmanlar, haftada üç kez step yapmanızı öneriyorlar. Step yaparken fazla hızlı hareket etmekten de kaçınmalısınız. Step yaparken platformun fazla yüksek olmamasına da dikkat etmelisiniz. Eğer dizlerinizde bir ağrı hissederseniz hemen bu egzersizlerden vazgeçmelisiniz.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!