Spor yapmanın süresi 8 dakikaya düştü

Güncelleme Tarihi:

Spor yapmanın süresi 8 dakikaya düştü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2008 00:00

Spora ayrılan süreyi kısaltmak için yeni alet ve teknikler geliştiriliyor. Bunlardan en iddialısı, günlük spor yapma süresini 8 dakikaya indiren ROM (Range of motion) adlı makine. 1998’den beri ABD’de, 2005’ten beri Avrupa’da kullanılan ROM Türkiye’ye de geldi.

Range of motion, kısa ismiyle ROM, bir Amerikalı tarafından 1991 yılında icat edilmiş bir makine. 8 dakika gibi kısa bir sürede vücuttaki tüm eklemleri çalıştıran alet, ilk yıllar sadece Hollywood yıldızları tarafından kullanılıyordu. Tek tek elde üretilen aletten John Travolta, Brook Shields, Sylvester Stallone, Tom Cruise gibi ünlüler faydalanıyordu. Seri üretime 1998’de geçildi. Avrupa’ya 2005’de geldi. ROM’ların bulunduğu ilk salon Amsterdam’da açıldı.

Makineyi Türkiye’ye getiren Emin Alp Altınay, Emre Gürçay, Enis Subaşı üçlüsü de onunla Amsterdam’da bir tatil sırasında tanıştı. Emin Alp Altınay ve Emre Gürçay turizmciydi. Enis Subaşı ise akademi mezunu, uzmanlaşmak için yurtdışında birçok eğitime katılmış bir spor hocasıydı. ROM’la ilk karşılaştığı anı şöyle anlatıyor: "Tamamen tesadüfen karşımıza çıktı. Spor merkezinin kapısında 2x4 yazıyordu. Merak edip içeri girdiğimizde ROM aletiyle tanıştık. İçerisi tıklım tıklımdı. Spor yapanlar büyük bir efor harcayarak önce vücutlarının üst kısmını sonra da alt kısmını çalıştırıyorlardı. Dörder dakikadan toplam sekiz dakikada işlem bitiyordu. Bu sürede kasların yüzde seksenini kullanmayı garanti ediyorlardı. Ne kadar efor harcadığınızı elektronik ekranda takip edebiliyordunuz."

Enis Subaşı ve ortakları bu cihazı Türkiye’ye getirdi. İstanbul Nişantaşı’nda açılan Gast Gym adlı spor merkezinde 7 ROM aleti bulunuyor. Üyeler sekiz dakikalık spordan sonra, suyla masaj yapan aletlerin bulunduğu bir odaya alınıyor. Enis Subaşı kasların böyle bir rahatlamaya ihtiyaç duyduğunu söylüyor: "Hollanda’daki örneklerinde böyle bir hizmet yok. Ama üretici firma, masajla desteklendiğinde daha iyi sonuç verdiğini söylüyor. Sekiz dakikalık eforlu spordan sonra her üye 10 dakika su masajına tabi tutuluyor."

HAFTADA ÜÇ-DÖRT GÜN

Sonrası iki seçenek. Duşunuzu alıp çıkabilirsiniz ya da infrared saunadan faydalanabilirsiniz. İçeride yarım saat bile kalınabilen bu saunada, sıcaklık vücudun iki buçuk santim içine işliyor. Enis Hoca bu saunanın kalori tüketimini arttırdığını söylüyor.

ROM’la yapılan sporda kaslar çok çalıştırıldığı için ertesi gün tamamen dinlenmek gerekiyor. Yani haftada üç, dört gün gelmek yeterli oluyor. ROM’un kadın ve erkek için faydası aynı. Sekiz dakikada 150-200 kalori yakıldığı, ama yüksek yoğunluklu sekiz dakikayı izleyen gün içinde metabolizmanın çalışmasını hızlandırdığı söyleniyor. Bu spor, masaj ve sauna ile desteklendiğinde günlük kayıp 1200 kaloriyi buluyormuş.

Merkezin spor koordinatörlüğünü Nezih Akçay yapıyor. Her üye onun ekibindeki uzmanlar eşliğinde çalışıyor, Enis Subaşı, bu standartları korumak için bütün şubelerini kendilerinin açacaklarını söylüyor. İkinciyi Cihangir’de, üçüncüyü Bağdat Caddesi’nde açmayı planlıyorlar. Merkeze en az üç aylığına üye olunuyor ve bu süre için 950 YTL veriliyor.
/images/100/0x0/55eaa671f018fbb8f88de3ac
Altı aylık üyelik 1350, bir yıllık 1950 YTL. Aile indirimleri ve taksit mevcut.

JAPON BUZ PATENİ TAKIMI TEST ETTİ

Enis Subaşı’nın verdiği bilgiye göre, Japonya Ulusal Zindelik ve Spor Arastırmaları Enstitüsü ROM’la yapılan 8 dakikalık yüksek yoğunluklu egzersizle bir saatlik ortalama yoğunluklu egzersizi kıyasladı. Japon Buz Pateni Takımı oyuncuları üzerinde yapılan araştırmada takımın yarısı 8 dakikalık sporu, yarısı 60 dakikalık sporu yaptı. ROM egzersizini yapan taraf, 60 dakika süreyle koşu bandı, bisiklet ve basamak aleti yapan tarafa oranla 24 saatte daha fazla kalori yaktı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!