Sperm bankası kurulsun

Güncelleme Tarihi:

Sperm bankası kurulsun
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2002 02:31

Uzmanlar çağrı yaptı: "Türkler çocuk için, Avrupa'daki sperm bankalarına başvuruyor, gizli sperm bankacılığı yapılıyor. Acil Türk sperm bankası açılsın."

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tüp Bebek Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Ömür Taşkın, çocuk sahibi olmak isteyen çok sayıda Türk çiftin Avrupa'daki sperm bankalarına başvurduğunu, yasal düzenleme yapılıp, Türkiye'de de sperm bankası kurulmasını istedi. Sperm bankalarından sağlanan spermin genetik hastalıklar, AIDS ve bulaşıcı hastalık riski taşımadığını belirten Prof. Taşkın, bu bankanın Türkiye'de de faaliyete geçmesi halinde gizli olarak yapılan sperm bankacılığının önleneceğini söyledi. Prof. Taşkın, çocuk sahibi olmak isteyen ailelerin sperm bankasına başvurmak istediklerini, ancak Türkiye'de bunun yasak olduğunu belirterek, şunları söyledi: ‘‘Sperm bankası Türkiye'de yasal değil. Ancak, bir gerçek var, o da çocuk sahibi olmak isteyen kişilerin yurtdışına gitmesi. Ayrıca, ülkemizde yasal olmadığı halde, el altından bu işi yapanların olduğu da konuşuluyor. Oysa, gerekli yasal düzenlemeler yapılıp sperm bankası kurulursa, en azından gizli olarak yapılan sperm bankacılığı önlenmiş olur. Hiçbir test yapılmamış, araştırılmamış kişilerden alınan spermin ne denli tehlikeli olabileceği gözönünde tutulmalı.’’

BABAYA BENZESİN

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bilal Trak ise sperm bankası için yasal iznin çıkması gerektiğini savunarak, ‘‘Yurtdışında bu bankalar çok ciddi çalışıyor’’ dedi. Prof. Trak, sperm için başvuran erkeklerin kan grubu, göz rengi, ten yapısı gibi detaylarına bakarak, ona uygun bir sperm verildiğini belirtti. Trak, ‘‘Yurtdışına sperm için başvuran erkek de incelemeye alınıyor. Amaç, doğacak bebeğin, baba adayına benzemesini sağlamak’’ diye konuştu.

AVRUPA'YA GİDİYORLAR

Almanya'da ilk Türk tüp bebeği yapan ve bugüne kadar gerçekleştirdiği 6 bin doğumla rekora imza atan Dr. İsmet Turanlı'da, Almanya'daki bankalardan alınan spermlerle bebek sahibi olan Türkler bulunduğunu söyledi. Dr. Turanlı, ‘‘Alman gençler, 150-200 mark karşılığında tohumlarını bankaya veriyorlar. Ama en fazla 10 kez. Böylelikle, birbirini tanımayan aynı babadan olan kardeşlerin evlenmesi önleniyor’’ dedi. Tüp bebek sahiplerinin gerçeği gizlediğini, çünkü, ‘‘Bebek başkasından mı?’’ sorularına muhatap olmaktan çekindiklerini söyleyen Turanlı, ‘‘Çok yanlış bir düşünce ama Türk hastalarım, bizi, ‘sakın kimseye söylemeyin' diye tembihliyor’’ diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!