Şov başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Şov başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2012 02:00

Bu yıl 7’ncisi düzenlenen Istanbul Fashion Week, 10-13 Ekim arasında İstanbullular’a modayı yaşatacak, şehirde moda konuşulacak. Karaköy’deki Antrepo 3’te yapılacak defilelerde 34 moda tasarımcısı ve 5 marka yeni koleksiyonlarını tanıtacak. Biz de Cengiz Abazoğlu, Mehtap Elaidi, Gamze Saraçoğlu, Simay Bülbül, Özlem Kaya, Tuvana Büyükçınar, Niyazi Erdoğan, Nejla Güvenç, Gül Ağış, Deniz Kaprol, Elif Cığızoğlu ve Nihan Buruk’la moda haftası öncesi buluşmayı “başardık”, koleksiyonlarını ve organizasyonu masaya yatırdık.

Haberin Devamı

CENGİZ ABAZOĞLU  

- BU YILKİ DEFİLEDE: “Deep Dream” adlı koleksiyonumda, okyanusun derinliklerindeki tüm renkleri stilize ederek kullandım. Genç, çağdaş bir kadın hayal ederek tasarladığım bu koleksiyonda hareket kolaylığı sağlayan şortlar, bluzlar, bedeni sımsıkı saran formlar hakim... Ayrıca romantik ve çarpıcı çizgileri bir arada kullanmaya çalıştım.

- BANA GÖRE ETKİNLİK: Organizasyon, her geçen yıl çıtasını daha da yükseltiyor. İstikrar ve devamlılığı sağladığı sürece çekim merkezi olmaya devam edecek, sadık izleyici ve satın alımcı kitlesi sayesinde giderek büyüyecektir. Ben sezonda altı defile hazırlıyorum. İstanbul’da sunduğum koleksiyon, adL için hazırladığım kapsül koleksiyon... Kendi hazır giyim ve haute couture koleksiyonlarımı ise Paris Moda Haftası’nda sunuyorum. Bana göre moda haftaları, moda evlerinin satın almaları ve bayilerle buluşmamızı sağlayan çok önemli platformlar...

- MERAK ETTİĞİM DEFİLE: Hepsi çok yakın dostlarım, dolayısıyla her bir tasarımcı arkadaşımı merak ediyor ve sizin aracılığınızla herkese başarılar diliyorum.

Haberin Devamı

DENİZ KAPROL

- BU YILKİ DEFİLEDE: Bu yılki koleksiyon, ölümü irdeleme düşüncesiyle ortaya çıktı. Öldükten sonra nereye gidiliyor, nasıl geri dönülüyor diye düşündüm ve ölümden sonra geri gelen bir varlığı kurguladım. Koleksiyonda form olarak DNA’ların sarmal şekilleri ve genetik kod şekilleri öne çıkıyor. Gümüş ve renkli taşlar, kırmızı, sarı, yeşil ve mor göze çarpan detaylardan. Ayrıca Swarovski’nin yeni çıkardığı pırlanta görünümlü taşları da ilk ben kullanıyorum.

- BANA GÖRE ETKİNLİK: Bu organizasyon tanınma anlamında da, sektördeki konumunu belirlemek anlamında da, alıcılar bazında da benim için büyük önem taşıyor. İlk yapıldığı zaman ismi bile farklıydı. Yedi yıl önce, küçük bir grup tarafından ortaya kondu. Tasarımcılar da, organizasyon da yapılan doğru ve yanlışlardan dersler çıkardı. Etkinliğin en büyük başarısı ise uluslararası moda haftası takvimine girmesi... Yabancı alıcılar ve konuklar açısından belki son sıralarda yer alıyor ama ben bir Berlin Moda Haftası’yla eşdeğer görüyorum Istanbul Fashion Week’i. Aynı egzotiklik bizde de var çünkü...

- MERAK ETTİĞİM DEFİLE: Bütün markaların ve arkadaşlarımın defilelerini merak ediyorum.

Haberin Devamı

ELİF CIĞIZOĞLU

- BU YILKİ DEFİLEDE:
“The Bridge” koleksiyonumda, tezatlar içerisindeki muhteşem uyuma dikkat çektim. Dar formlarla tamamlanan oversized üstler, kalın kumaşlarla birleşen transparanlar, deri ve organze karışımları, asimetri ve simetrinin birlikteliği söz konusu... File, deri, organze ve ipeklerin kullanıldığı koleksiyonda siyah, pembe, ekru, yeşil ve buz mavisi renkleri hakim...

- BANA GÖRE ETKİNLİK: Bu etkinlik, genç ve yaratıcı nüfusun moda sektörüne yansıması bence... Devletin de moda söktörüne destek olması gerek. İngiltere, Fransa, İtalya yıllardır modacılarını devlet politikası olarak destekliyor.

- NEDEN ÖNEMLİ: Organizasyon yedi yılda çok önemli bir noktaya geldi, daha da iyi yerlere geleceğine inancım tam.

- MERAK ETTİĞİM DEFİLE: Vaktim olsa tüm defilelere gitmek istiyorum esasında, hepsini merak ediyorum.

Haberin Devamı

GAMZE SARAÇOĞLU

- BU YILKİ DEFİLEDE:
İlhamımı ihtişamını kaybetmeyen zamansız şehirlerden ve bu sehirlerin kadınlardan aldım. Koleksiyon için özel olarak hazırlanan brokar ve ottoman kumaşlar, ihtişam duygusunu; krep üzerine uygulanan özel tasarlanmış desenler ise sehrin geleceğe dönük yüzünü temsil ediyor. Metalik mavi, metalik gri, ekru, lacivert, oranj, haki tonları koleksiyonunun ana renklerini oluşturuyor.

- BU YILKİ ETKİNLİK: Bu yıl rekor bir katılım var. Organizasyonun tasarımcılar tarafından bu kadar ilgiyle takip edilmesini çok önemli buluyor, bunun Türk moda sektörü açısından son derece önemli olduğuna inanıyorum. Hem markalara hem de tasarımcılara koleksiyonlarını farklı bir platformda tanıtma imkanı sağlıyor çünkü... Her geçen yıl bir öncekinden daha başarılı bir organizasyon ortaya konuluyor ve giderek dünya standartlarına yaklaşılıyor.

- MERAK ETTİĞİM DEFİLE: Yakın arkadaşlarımın defilelerini heyecanla bekliyorum, onların heyecanlarını paylaşmaktan mutluluk duyuyorum. Ayrıca bu sezon sayısı üçe çıkan karma defileleri de merak ediyorum.

Haberin Devamı

GÜL AĞIŞ

- BU YILKİ DEFİLEDE:
İlk kez 16 Eylül’de London Fashion Week’te sunduğum SS 2013 adlı koleksiyonum, zaman ve mekan seyahati yapan bir kadının yolculuğunu ele alıyor. Bu seyahat Japonya’dan başlayıp Kapalıçarşı’da son buluyor. Koleksiyon minimal çizgiler ve grafik yaklaşımla başlıyor, yavaş yavaş oryantal yapıya dönüşüyor. İpek, file ve deri ağırlıklı olan parçalarda kaliteden ödün vermedim. Kristal boncuklar elde işlendi, çantalar ve altın döküm aksesuvarlar özel olarak yapıldı.

- NEDEN ÖNEMLİ: IFW şu anda bence emekleme döneminde; yani beşikten çıktı ve elbet bir gün koşacak... Bu dönemi kaçırmadan bir parçası olmak, biz moda tasarımcılarının görevi... Yani biz ipin ucunu bırakırsak yetenekli pek çok genci de bu konuda karamsarlığa itmiş oluruz. Dünya moda haftaları arasında kaçıncı olduğuna ya da olabileceğine dair ise bir öngörüde bulunmak istemem ama Berlin Fashion Week’le eşdeğer tanınırlık ve popülariteye sahip olduğunu düşünüyorum.

- MERAK ETTİĞİM DEFİLE: Karma defileleri merak ediyorum. Genç yeteneklerin neler yaptığını görmek beni heyecanlandırıyor.

Haberin Devamı

MEHTAP ELAİDİ

- BU YILKİ DEFİLEDE:
2013 ilkbahar/yaz koleksiyonumda, kendine yaşadığı şehirde bir tatil hediye eden Istanbullu bir kadının silüetini çizmeye çalıştım. Kendi şehrinde turist olma halini, tamamı giyilebilir tasarım detaylarıyla donatılmış bir koleksiyonla vurgulamak istedim.

- ARTISI ÇOK ÇÜNKÜ: Bu etkinlik, özellikle koleksiyonlarını yurtdışına taşıma imkanı henüz bulamamış tasarımcılar açısından çok önemli... Çünkü yeni potansiyel alıcılarla buluşmaları açısından önemli bir adım. Bir sezondan diğerine belirgin biçimde artan katılımcı sayısı, yakın zamanda bazı tasarımcıların ihracat ayaklarını IFW üzerinden yürütebileceğinin göstergesi.

- MERAK ETTİĞİM DEFİLE: Bu sezon hem tasarımcı hem MTD Başkanı sıfatıyla tüm defileleri büyük bir merakla izliyor olacağım, ama yine de karmaların yeri ayrı.

NEJLA GÜVENÇ

- BU YILKİ DEFİLEDE: Opal Sun 2013 koleksiyonum, ışığını renklere göre farklı yansıtabilen “Opal Sun”dan ilham alıyor. Bu koleksiyonda siyahtan fuşyaya, maviye, sarıya, tabaya ve saf beyaza kadar opalin tüm renklerini goreceksiniz. Koleksiyonda kullandığımız taşlanmış ipek, şeffaf keten ve deriler, suyun hafifliği ve opalin saf erotikliği ile Nej kadınını bir üst benliğe taşıyor. Nej, “Opal Sun” İlkbahar/Yaz 2013 koleksiyonu ile duygulara ayna oluyor. Gizli duygular, tutkular ortaya çıkıyor ve aşk alevleniyor.

- NEDEN ÖNEMLİ: Türk modasının hem kendi içindeki hem de uluslararası arenadaki gelişimi, IFW’nin çok yakında dünya çapında bir etkinliğe dönüşeceğinin göstergesi...

- MERAK ETTİĞİM DEFİLE: Ülkemizde, ileride çok iyi işler çıkararak bizi uluslararası moda arenasında güzel bir şekilde temsil edecek dev bir moda ordusu oluştu ve bu yeni tasarımcıları desteklemek adına özellikle karma defilelere katılmayı istiyorum.

NİHAN BURUK

- BU YILKİ DEFİLEDE:
Tüm kaynakları tükenmiş, küçük bir insan topluluğu dışında tüm canlıları yok olmuş bir dünyadan yola çıkan, insanın doğayı değil doğanın insanı yok edebilme gücünü anlatan bir koleksiyon. İnsan ya bilinç sıçraması yaşayarak uyanıp yeni bir dünya yaratacak ya da dışardan bir müdahale ile yeni dünyasını yaratacak, erdemli, birbirlerine ve doğanın verdiği bütün kaynaklara eşit yaklaşan yeni bir hayat kuracak. Koleksiyonum bu yeni insanın doğuşunu anlatıyor.

- NEDEN ÖNEMLİ: Bu, dünya modasına yön veren moda haftalarıyla eşit seviyede, yıldızı her geçen yıl biraz daha parlayan bir organizasyon. Yurt içi ve yurt dışından basın, alıcılar ve diğer tasarımcıların toplu olarak izlemeye geldiği bu etkinliğin içinde yer almak, tüm tasarımcılara önemli bir ivme kazandırır.

- MERAK ETTİĞİM DEFİLE: Katılımcıların birçoğu arkadaşım. Koleksiyon yaratım süreçlerinde heyecanlarına ve ne kadar özverili çalıştıklarına şahit oldum. Bu yüzden bütün defileleri merakla bekliyorum.

NİYAZİ ERDOĞAN

- BU YILKİ DEFİLEDE:
Niyazi Erdoğan 2013 İlkbahar/Yaz Koleksiyonu için çıkış noktam Kübalı şair ve romancı Reinaldo Arenas’tı. Beni etkileyen yaşam ve varoluş mücadelesini bu koleksiyona taşımak istedim. Desenli gömlekler koleksiyonumun odak noktası. Bu desenler Arenas’ın özgürlüğe giden yolculuğunun bir durağı olan Havana yıllarının posta pullarından ilham alıyor. Şortlar, mayolar, espadriller ve plaj aksesuvarları ise bu gömleklerin tamamlayıcısı.

- BANA GÖRE ETKİNLİK: Kendimi ifade edebileceğim en doğru platform. Oluşturulmaya çalışılan moda endüstrisinin en büyük organizasyonu olması açısından da önemli. Ürünleri tüketiciyle buluşturabileceğimiz en önemli mecra. Bu organizasyonun Türk moda ekolünün oluşturulmasında ve bunun dünyaya sunulmasında önemli rol oynayacağını düşünüyorum.

- MERAK ETTİĞİM DEFİLE: Karma defileler... Yeni ve taze fikirlerin olduğu bu show’lara önem veriyorum.

SİMAY BÜLBÜL

- BU YILKİ DEFİLEDE:
Her sezon bir kadın hikayesi anlatıyorum. Bu sene de bir Uzakdoğu kadını var. O yüzden farklı bir koleksiyon oldu. İzleyenler ilk kez desenli ve renkli kumaşlarla tasarım yaptığımı görecekler.

- BANA GÖRE ETKİNLİK: Bu, bana göre çok güzel hatta bazı açılardan yapmakta geç kalınmış bir organizasyon. Tekstil ve tasarımda güçlü bir ülkeyiz ama moda haftası konusunda geri kalmışız. Gerçi yedi yıldı ciddi bir yol kat ettik, her yıl aramıza yeni tasarımcılar katılıyor. Bu müthiş bir şey... Dünya moda haftalarında belirli tarzlar vardır. İstanbul’da ise modern dünyayı, oryantalizmi ve geleceği bir araya getiren bir hava hakim. O yüzden yabancı ülkeler gözünü buraya çevirmiş durumda. Popülaritesi hızla artıyor.

- MERAK ETTİĞİM DEFİLE: Hepsi...

ÖZLEM KAYA

- BU YILKİ DEFİLEDE:
Bu koleksiyon, tarz olarak 2012 kışının devamı niteliğinde. Spor öğelerle şık kumaşları karıştırarak çalıştığım 2013 yaz koleksiyonuma bir isim koymadım. Ağırlıklı olarak da siyah, beyaz, fuşya ve gümüş renklerini kullandım.

- BANA GÖRE ETKİNLİK: Her sene izleyici kitlesini katlayan bu organizasyon için tasarımcılar olarak elimizden geleni yapıyoruz; hem kendimizi hem de organizasyonu temsil ediyoruz. Üstelik her sezon kendimizi aşmak için çalışıyoruz. Bu tarafı beni en çok çeken durum aslında.

- NEDEN ÖNEMLİ: En önemlisi takip edilmeye başlıyorsunuz. Ben satış odaklı koleksiyonlar yapıyorum. İnsanlarda izlerken sahip olma hissi uyandırsın istiyorum.

- MERAK ETTİĞİM DEFİLE: Bu sene aramıza yeni katılan tasarımcıları merak ediyorum.

TUVANA BÜYÜKÇINAR

- BU YILKİ DEFİLEDE:
İlkbahar-Yaz 2013 koleksiyonumda hem Art Deco akımının yansımalarıyla karşılaşacağız hem de modern hayattaki çelişkilerin, özellikle de İstanbul yaşamının izlerini sürebileceğiz. Defilemde de çok ince işçilik isteyen ve estetik duygusuna hitap eden Art Deco unsurunun finişlenmemiş bitişler, pis dikişler gibi Brütalizm’le (İstanbul’daki gibi) kucaklaşmasına şahit olacağız. Bu doğrultuda, defilenin Karaköy’de gerçekleşecek olması da bende apayrı bir heyecan yarattı.

- NEDEN ÖNEMLİ: Türkiye, tasarım anlamında özellikle son 10 yılda inanılmaz yol kat etmiş bir ülke. Esin kaynaklarımız, kültürel zenginliklerimiz, renklerimiz, yerel motiflerimizle, gerçekten bambaşka bir mozaiğe sahibiz ve bu durumun hakkının olumluluk ve verimlilik anlamında verilmeye başlandığı, dünyaya açılan Türk tasarımcı sayısındaki artıştan da belli.

- MERAK ETTİĞİM DEFİLE: Tüm tasarımcıların koleksiyonlarını, defileleri için oluşturdukları ambiansı merak ediyorum. Zengin bir kültüre sahip olduğumuz için, herkesin kendine özgü yorumu görülmeli diye düşünüyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!