Son veda için eÅŸinin mezarına girdi

Güncelleme Tarihi:

Son veda için eşinin mezarına girdi
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 14, 2009 01:00

TÜRK Sineması’nın en önemli yönetmenlerinden Halit Refiğ’in cenazesi Teşvikiye Camii’nde öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi. Refiğ, son yolculuğuna uğurlanışı, Türk sinemasının resmi geçidi niteliğindeydi. Cenazenin toprağa verilmesinin ardından, Halit Refiğ'in eşi Gülper Refiğ elindeki çiçeklerle son bir defa eşinin yanına inmek istedi. Sinema sanatçısı Müjde Ar'ın teskin etmeye çalıştığı Gülper Refiğ, yanındakilerin yardımlarıyla ağlayarak eşinin mezarına indi.

Haberin Devamı

ÃœNLÃœ YÖNETMENE SON VEDA  Â

75 yaşında hayatını kaybeden yönetmen Halit RefiÄŸ'in cenazesi TeÅŸvikiye Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na getirildi. RefiÄŸ, son yolculuÄŸuna uÄŸurlanışı, Türk sinemasının resmi geçidi niteliÄŸindeydi. Zincirlikuyu Mezarlığındaki cenaze törenine yönetmen Türker Ä°nanoÄŸlu , oyuncu Ä°lker Ä°nanoÄŸlu, eski Kültür ve Turizm Bakanı Ercan KarakaÅŸ, sinema sanatçısı Müjde Ar ve sinema sanatçıcı Can Gürzap katıldı. Â

NURİ ALÇO'DAN TÜRKAN ŞORAY'A HEPSİ ORADAYDI
Nuri Alço'dan,sinemamızın en güzel kadını Türkan Åžoray’a, Fikret Hakan’dan, yeni jönü Kıvanç Tatlıtuğ’a kadar,YeÅŸilçam’dan günümüz sinemasına kadar beyaz perdenin birçok ünlü siması cenazede hazır bulundu.Â

YAÅžARKEN KIYMETÄ° BÄ°LÄ°NMEDÄ°
Cenazede gazetecilerin sorularını yanıtlayan eski Kültür Bakanı Ercan Karakaş "Türkiye ve Türk Sineması için büyük kayıp. Çünkü bir düşünce ve fikir insanıydı. Çok mütavizı bir insandı ve böyle yaşadı. 1970-75’de çektiği Aşk-ı Memnu ile dizilere öncülük yaptı. Halktan insanların sorunlarını işleyen Gurbet Kuşları gibi birçok filmi var. Hatta Köpekler Adası filminde hayvan haklarından bahsetti. Çok yönlü bir insandı. Sosyal sorumluluk projelerine katıldı. Böyle üretken, aydın insanların kıymetini yaşarken bilemiyoruz. Onunda filmleri 12 Eylül’de sansüre uğradı. Yorgun Savaşçı filmi yakıldı. Sinemada yaptığı özgün işlerle iz bıraktı. Haber Antalya Film Festivali’ne geldiğinde bütün sinema dünyası etkilendi. Deniz Baykal, hastanede ziyaret ederek sohbet etmişti. Bir hafta önce yeni kitabı çıkmıştı. Bize onu verdi ve okumamızı söyledi" dedi.

Haberin Devamı

"EVRENSEL DEĞERLERİ TAŞILACAK İNSANLARIN PEŞİNDEN GİTMEK LAZIM"
Halit Refiğ’le birlikte hiç film çekmediklerini söyleyen Berhan Şimşek "Bence Gurbet Kuşları’nın ve Yorgun Savaşçı’nın Halit Refiğ’i değil. Arkasında bir düşün adamı, bir yurtsever, bir entellektüel, çok yönlü kitap gibi biriydi. Her sayfasında mutlaka bir derinlik bulabileceğin biriydi. Şöhreti balkonlarda taşıyan ve yaşayan bir insan değildi. Türkiye’nin problemi bu. Türkiye tanınanların, gazetelerde, ekranlarda olanların peşine gidiyor. Türkiye’de, bilinmesi gerekli değerler bilinip taşınmalı, evrensel değerleri dünyaya taşıyabilecek yolcuların ayak izleri silinmeden değerleri bilinmeli. Bugün yine ayak izleri silinmeye yüz tutacak bir gidenin ardından konuşuyodruz. Keşke bu ülkede siyaset, sinema ve bunun gibi şeylerde bulunanlar, Halit Refiğ gibi önemli değerler bırakarak, bu toplumu kandırmadan, yanıltmadan, istismar etmeden, ilkeleriyle, yaşama biçimiyle, erdemiyle, namusuyla taşıyıp sona götürebilse" dişe konuştu.

Haberin Devamı

KÜLTÜR BAKANI’NIN ZİYARET ETMEMESİ AYIP
CHP Ä°stanbul Ä°l BaÅŸkanı Gürsel Tekin, bir ölünün ardından söylenecek çok ÅŸey olduÄŸunun altını çizdi. Halit Refiğ’i Türk Sineması’nın duayeni olarak tanımlayan Tekin "Ama çok acı ki, yıllarını Türk Sineması’na vermiÅŸ olmasına raÄŸmen, ekonomik sıkıntılar içinde öldü. Uzun süre hastanede yattı ama Kültür Bakanı ziyaret etmedi" dedi.Â

TÜRKAN ŞORAY “UNUTULMAYACAK BİR YÖNETMEN"
Cenazeye sanatçı arkadaşı Fatma Girik’le birlikte gelen Türkan Şoray, Refiğ’in ölümünü Türk sineması için büyük kayıp olarak nitelendirdi. Halit Refiğ’in birçok filminde rol aldığını vurgulayan Şoray "Unutulmayacak bir yönetmen, Eksikliğini her zaman duyacağız" dedi. İlk olarak Halit Refiğ’in yönettiği Aşk-ı Memnu dizisinin yeni versiyonunda Behlül karakterini canlandıran Kıvanç Tatlıtuğ’da, Refiğ’i son yolculuğuna uğurlayanlar arasında yer aldı. Refiğ’in filmleriyle büyünüdüğü ifade eden Tatlıtuğ "Onun çektiği Aşk-ı Memnu’yu da severek izlemiştim. Sinemamız adına büyük bir kayıp. Çok üzgünüm" diye konuştu.
Cenazeye Türk sanat camiasının tanınmış isimlerinden Orhan Gencebay, Müjde Ar, Fatma Girik, İlker İnanoğlu, Altan Erkekli, Nuri Alço, Nuri Sesigüzel, Selda Akkor, Sibel Turnagöl, Yaşar Alptekin, Göksel Arsoy, Yıldız Kenter, Fikret Hakan, Serdar Gökhan, Erol Evgin ve Çolpan İlhan ile siyaset dünyasından SP Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, İstanbul Büşükşehir Belediyesi eski Başkanı Ali Müfit Gürtuna hazır bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!