Sofranın kadınları

Güncelleme Tarihi:

Sofranın kadınları
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2012 00:00

2 milyon kadın rakı içiyor. Bazısı evinde bazısı meyhanede. Kimi kadın kadına, kimi iş arkadaşlarıyla kimi eşiyle. Peki hangi kadın hangi meyhaneye gidiyor? İşte o 2 milyon kadından altısı.

Haberin Devamı

Canan Ergüder Behzat Ç. dizisinde canlandırdığı Savcı Esra karakterini tanımlarken “rakı içilecek kadın” demişti.
Sahi kimdir rakı içilecek kadın?
Sözlükler, forumlar, bloglar sofra adabını bildiği sürece tadından yenmeyecek kadın olarak bahsediyor rakı içilecek kadından. Yazılıp çizilenlerden anlaşılan o ki, bir masada karşılıklı güzelleşebilmek birçok erkek için, o kadını her şeyi paylaşabilir mertebesine yükseltiyor. “Bulsam anında nikahı basarım” diyen var.
Ben de bir zamanlar kendilerine pantolon kadar yasak olan meyhanelere, sofralara pek yakıştırıyorum kadınları... Hatta kıvamında ağızlarını bozmalarını...
Biz yakıştırıyoruz da fikrimizi soran yok zaten.
Nasıl hesaplıyorlar bilmem ama rakı içen kadın sayısında yüzde 24 artış olduğunu söylüyor istatistikler. 2005’te rakı içenlerin yüzde 10’u kadınken bu oran şimdi yüzde 20’yi bulmuş. Türkiye’de toplam rakı içen kadın sayısı 2 milyon 161 bin olmuş.
Evet rakamalar böyle. Ama eğer bugün kadınlar erkeklerle beraber hatta kadın kadına bir meyhaneye gidebiliyorsa, bir sofrada iki kadeh parlatabiliyorsa bunda Cahide Sonku, Madam Despina gibi öncülerin büyük payı var.
Vefa Zat’ın anlattığına göre eskiden Safiye Ayla bile olsa bir kadın vesika almadan meyhaneye giremezmiş. Meyhaneye ilk giren kadın yönetmen Cahide Sonku. Önce Neşe Meyhanesi’ne gidiyor. Ardından Lefter Meyhanesi’ne. Onun ardından da başka kadınlar... Düşünün o zamanlar meyhanelerde tuvaletler bile pisuvarlı. Bu kuşak geleneksel meyhanelerde devrim yaratıyor.
Madam Despina da Gökçeadalı bir Rum kızı. 1940’larda büyük bir cür’etle İstanbul’da kendi meyhanesini açıyor. Bugün o meyhane hala kendi adıyla faal.
Ha keza rakı kadehini ucundan tutup başının üstünde dökmeden hızlıca çevirebilen Müzeyyen Senar da aynı kuşağın temsilcilerinden bir efsane... Rakıyla yaptığı bu erkeksi hareket ona birçok erkekten daha çok yakışıyor, erkekleri bile hayran bırakıyor ‘delikanlı Müzeyyen’e...
Öyle fondiplediğin kadehi yere fırlatma şamatası/cazgırlığı değil yani Bülent Ersoy’un yaptığı gibi...
İster erkek ister kadın olsun ‘adam’ gibi içiliyor rakı.
Kuruluyor sofralar/
Seriliyor kirli beyaz muşambalar/
Çekiliyor sedir asmanın altına/
Haber ediliyor o yare/
2 milyon 161 bin kadından biri gelse...
Şereflendirse diye...

Haberin Devamı

Ekipçe Sarraf’ta buluştular
BERRAK TÜZÜNATAÇ

Haberin Devamı

Son dizisinin oyuncusu Berrak Tüzünataç dizinin beşinci bölümünü ekip arkadaşları Engin Altan Düzyatan, Erkan Can ve Yiğit Özşener’le birlikte Nişantaşı’nda geçen ay açılan Sarraf’ta izledi. Sarraf Meyhane uzun yıllar Bodrum’da kendi adıyla balıkçı işleten Melek Boz’a ait. Melek Hanım Girit kökenli. Dolayısıyla mönüde Ege’ye özel otlar, ahtapot, tarator, lakerda, deniz mahsullü pilav gibi lezzetler var. Ben en çok Arnavut ciğerine bayıldım, lokum gibi. Sonra gelsin çoban kavurma, asma yaprağında sardalye, hamsi tava... Fiks mönü kişi başı hafta içi 90, haftasonu 110 lira. (212) 240 82 46.

Cibalıkapı’ya gidiyor
CANSU DERE

Daha geçen hafta oradaydım, mis gibi havada Haliç’i seyrettim. Balat sahilinin en sevdiğim mekanlarından biri Cibalikapı Balıkçısı. Sadece ben mi? Cansu Dere de öyle. Sofraya oturur oturmaz önünüze bir bostan dolusu ot geliyor. Yanında çiroz, kurutulmuş hamsi... Ahtapot ve kalamar ızgarayı da çok güzel yapıyorlar ama ara sıcaklara geçmeden mutlaka Girit ezmesi isteyin. Bizimki gibi acılı değil, peynirli bu ezme. Anadolu yakasında, Moda’da da bir şubeleri var ama Haliç’teki yeri bana daha sempatik geliyor. Ha bir not daha: Mekan üç katlı. Gidecekseniz mutlaka en üst kattan yer ayırtın. Mezeler 6-15, bir kadeh rakı 11 lira. (212) 533 28 46.

Haberin Devamı

En son Laz meyhanesinde görüldü
SEZEN AKSU

Minik Serçe meyhane sever. Ece’de de, Yakup’ta da görebilirsiniz kendisini. Yaz akşamları bazen arkadaşlarını teknesine toplar, rakı sefasına Adalar’a gider. En son Beyoğlu Asmalımescit’teki Mohti Laz Meyhanesi’nde görülmüş. Mohti Laz Meyhanesi bundan yaklaşık bir yıl önce açıldı. Şahane Karadeniz lezzetleri karşısında Sezen Aksu o gece rejimini fena bozmuş olmalı: Mısır ekmeği, hamsili ekmek, Laz böreği, mıhlama, turşu kavurma, otlu omlet, hinkali mantısı ve mısır unlu hamsi tava... Fiks mönü kişi başı 65 lira. (212) 249 71 81.

Sevgiliyle Ece alemi
NURGÜL YEŞİLÇAY

Asmalımescit’teki Ece Bar’ın hem bu yerinde hem Kuruçeşme’deki yerinde ne aşklara ‘yataklık’ yaptığını iyi bilirim. Nurgül Yeşilçay da yönetmen sevgilisi Tolga Karaçelik’le burayı tercih edenlerden. Onlar gibi başka birçok oyuncu, yönetmen, gazeteci, televizyoncu, oyuncunun da uğrak yeri Ece Bar (diğen adıyla Asmalımescit Dokuz). Mekan adını sahibi Ece Aksoy’dan alıyor. Ece, Türkiye’nin adını bile duymadığınız köy pazarlarını dolaşıp dükkanı için taze, doğal malzeme toplamasıyla ünlü. Yemeklerinin şahane lezzeti de buradan geliyor zaten. Ben en çok sahan köftesini severim, giderseniz mutlaka ısmarlayın. Yedi çeşit meze 35, bir kadeh rakı 15 lira. (212) 245 76 28

Haberin Devamı

Üzümkızı’nda sirtaki
BEREN SAAT

İlk kez Cem Yılmaz’la Ahu Yağtu’nun düğününde görüntülenen Beren Saat ve Kenan Doğulu, ikinci façalarını yine geçen hafta Üzümkızı meyhanesinde verdi. Beyoğlu’ndaki meyhanenin özelliği Grek müziği yapması ve milletin ellerde teflerle eğlenmesi. Program fasılla başlıyor, oryantal, kanun-buzuki derken 02.00’de sirtakiyle bitiyor. Hafta sonları Rita Mahrani sahne alıyor. 10 çeşik meze, iki ara sıcak ana yemek ve limitsiz yerliyle kişi başı 85-95-105 lira. Oturduğunuz yere göre para ödüyorsunuz. (212) 232 20 06.

Refik’te masanın altına saklandı
SARAH JESSICA PARKER

Sex and the City dizisinin Carrie’si, Sarah Jessica parker da bundan üç yıl önce Türkiye’ye geldiğinde soluğu eşi ve oğluyla birlikte bir meyhanede almıştı: Asmalımescit’teki Refik. İşin komik tarafı, ünlü oyuncuyu tanıyan yan masa yanardöner meyve tabağı göndermiş, kadıncağız ne olduğunu şaşırınca da ‘burning turning fruit plate’ diye açıklamışlar. Paparazziler iştahla mezeleri lüpleten Parker’ın fotoğrafını çekmek isteyince, masanın altına doğru saklandığı söyleniyor. Parker’ın Refik’i tercih etmesi tesadüf değil elbette. Burası Asmalımescit daha Asmalımescit olmadan çok önce, 1954’ten beri İstanbul akşamcılarının uğrak yeri. Sakatattan balığa, zeytinyağlılardan ara sıcaklara kadar geniş bir mönüsü var. Yemeğinizi tezgahtan kendiniz seçiyorsunuz. Fonda çok hafiften bir alaturka müzik çalıyor. Mezeler 9-15, bir kadeh rakı 12 lira. (212) 243 28 34.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!