Şişmanlık genetik değil

Güncelleme Tarihi:

Şişmanlık genetik değil
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 1997 00:00

Haberin Devamı

Beslenme uzmanları, şişmanlığın nedenini sandığımızdan daha açık seçik ortada olduğunu söylüyor: Çok yemek!.. Türkiye'deki en çok okunan bilgi dergilerinden Focus'un aralık sayısında yer alan bir araştırmaya göre şişmanlık vakalarının yüzde 99'unda insanlar, ‘‘çok yedikleri için’’ kilo alıyorlar.

DÜNYA üzerindeki şişmanların sayısı her geçen gün biraz daha artıyor. Son 15 yıla bakıldığında şişmanla insan sayısında büyük bir artış var. Özellikle fast-food beslenme alışkanlığı, gelecek nesillerin daha da şişman olacağını göstermekte. Günümüz insanı, eskilere oranla sağlığına daha çok özen gösterse de teknolojinin ve refahın getirdiği kolaylıklar, bu çabaları boşa çıkarıyor. Tıbbi açıdan bakıldığında araştırmalar, her üç kişiden birinin ‘‘sağlıklı’’ olduğu söylenen kilonun üstünde olduğunu göstermekte. Genetik uzmanları, kiloları azaltan hormonu kontrol eden genin izini sürüyorlar. Yiyecek laboratuvarları, yağ yerine geçen ve vücutta birikmeden atılan bir buluşu tamamlamak üzereler. Ancak görülen o ki, zayıflamayla ilgili bu çalışmalar somut bir sonuç getirmiyor. Peki ama nerede yanlış yapılıyor?..

Uzmanlar, bu soruya son derece basit bir cevap veriyorlar: İnsanlar, yalnızca ihtiyaçlarından fazlasını yedikleri için şişmanlıyorlar... Uzmanlar şişmanlığın genetik olduğu yolundaki iddianın da son yıllarda iyice şüphe götürdüğüne dikkat çekiyorlar. Bir başka deyişle sorun, insanların yaşam ve beslenme biçimlerinde: İhtiyaçtan fazlasını yemek, Tv karşısında haretesiz sabahtan akşama pineklemek, yürüyen merdivenler, asansörler, en yakın yere bile, birkaç dakika yürümek yerine arabayla gitmek, her türlü kalori harcanmasına izin vermeyen günlük yaşantımızdaki çamaşır bulaşık makinesi gibi aletler...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!