ÅžiÅŸman bebeklerin kalp riski fazla

Güncelleme Tarihi:

ÅžiÅŸman bebeklerin kalp riski fazla
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 12, 2001 00:00

Aşırı ÅŸiÅŸmanlık sadece yetiÅŸkinlerde deÄŸil, bebekler ve çocuklarda da saÄŸlık açısından riskli görülüyor.ÅžiÅŸman çocukların yaÅŸamlarının daha sonraki dönemlerinde de ÅŸiÅŸman olma olasılıklarının büyük olduÄŸunu belirten 9 Eylül Ãœniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk SaÄŸlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Benal Büyükgebiz, ‘‘ŞiÅŸmanlığa baÄŸlı olarak, ÅŸeker, koroner kalp hastalıkları, hipertansiyon, hiperlipidemi (kanda yağın fazla olması) gibi birçok sorunla karşılaÅŸma riski de artıyor’’ dedi. Prof. Dr. Büyükgebiz, inek sütü, pirinç unu ve ÅŸekerle hazırlanan mamalarla beslenen bebeklerin genellikle ÅŸiÅŸman olduÄŸunu belirtti. Prof. Dr. Büyükgebiz, özellikle beyin geliÅŸiminin tamamlandığı ilk 3 yıl içinde bebeÄŸin doÄŸru beslenmesinin büyük önem taşıdığını söyledi. Aşırı beslenerek ve sürekli yanlış besin maddeleri alarak ÅŸiÅŸmanlayan çocukların gelecekte ÅŸiÅŸman olma riskinin büyük olduÄŸunu vurgulayan Prof. Dr. Büyükgebiz, ‘‘EriÅŸkin yaÅŸ grubu ÅŸiÅŸmanlığı ile mücadele, süt çocukluÄŸunda baÅŸlamalı. Süt çocukluÄŸu yaÅŸ grubunda ÅŸiÅŸman (tombul) bebek sevimli olsa da saÄŸlıklı deÄŸil’’ dedi. ‘Hastalık’ kabul edilen ÅŸiÅŸmanlığı ileri yaÅŸlarda tedavi etmenin zor olduÄŸuna dikkat çeken Prof. Dr. Büyükgebiz, ‘‘AraÅŸtırmalar, eriÅŸkin yaÅŸ grubunda ÅŸiÅŸman olanların yüzde 80'inin ergenlik yıllarında da ÅŸiÅŸman olduÄŸunu ortaya koyuyor. Yine araÅŸtırmalara göre, erken çocukluk yıllarında ÅŸiÅŸman olanlar ergenlikde de ÅŸiÅŸmanlar’’ dedi. ANNE SÃœTÃœ KORUYORProf. Dr. Büyükgebiz, süt çocukluÄŸu döneminde anne sütünün ÅŸiÅŸmanlığa karşı çocukları koruduÄŸunu söyledi. Hazır bebek mamaları ile beslenmenin ÅŸiÅŸmanlık için bir risk faktörü oluÅŸturmadığını belirten Prof. Dr. Büyükgebiz, ‘‘Mamalar anne sütüyle benzer özellikler gösterirler ve enerji içerikleri anne sütünden farklı deÄŸil. Ancak yaygın olarak tercih edilen inek sütü, pirinç unu ve ÅŸekerle evde hazırlanan besinlerden kaçınmak gerekir’’ dedi. Bebeklere erken ek gıdaya baÅŸlanmasının da ÅŸiÅŸmanlık riskini artırdığını vurgulayan Prof. Dr. Büyükgebiz, ‘‘BebeÄŸe ek gıda 6 aylık olduÄŸunda verilmeli ve 1 yaşına kadar miktarla çeÅŸidi artırılmalı’’ dedi.Anne karnında Mozart keyfi ANNE karnındaki bebeklerin 6'ncı aydan itibaren dış dünyadaki sesleri hafızalarında tuttuÄŸu ve hatta annelerin dinlediÄŸi ÅŸarkıları bir yıl sonra hatırladığı ortaya çıktı. Hamile kadınların klasik müzik gibi yavaÅŸ ritmli parçaları tercih etmesi, bebeklerin beyin geliÅŸimine daha faydalı.Bilimadamları, 11 hamile kadına hamileliÄŸinin 6'ncı ayından itibaren klasik ve pop müzik dinletti.Bilimadamları daha sonra hamilelik döneminde annelere dinlettikleri eserleri bu defa bir yaşına ulaÅŸan çocuklara dinlettiler. Çocukların tümü klasik müziÄŸi hemen tanıdı. Daha hızlı ritmli pop parçaları ise 6 çocuk hatırladı, 5 çocuk ise hatırlamadı.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!