Sırt ağrısı çekenlere

Güncelleme Tarihi:

Sırt ağrısı çekenlere
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 1999 00:00

Haberin Devamı

Sizi canınızdan bezdiren, günlük faaliyetinizi engelleyen dayanılmaz sırt ağrılarından kurtulmanız için uygulanan eski ve yeni görüşlere bir göz atalım.

Tıp dünyası, sürekli kendini yeniliyor. Dünün yasakları bugün ortadan kalkıyor. Dünün teşhis ve tedavi yöntemleri bugün tamamen değişiyor. Örneğin sırt ağrıları konusunda da bugüne kadar doğru olduğunu sandığımız iddiaların çoğu geçerliliğini yitirmiş durumda.

Sırt ağrıları konusunda tıp dünyasında geçerli olan eski ve yeni görüşlerden birkaç örnek verelim:

Eski görüş: Eğer sırt ağrıları başlarsa hemen bir doktora görünüp sorunun nedenleri araştırılmalı.

Yeni görüş: Sırtınızdaki ağrı şiddetli değilse ve de sırtınızın aşağı kısmında bir ağrı varsa hemen doktora koşmaya gerek yoktur. İki gün süreyle ağrıyan bölgeye buz torbası koymak, aspirin gibi ağrı kesiciler kullanmak yeterli olabilir. Eğer ağrı geçmezse bu kez de sıcak su torbası uygulamak gerekir. Üç dört gün içinde ağrılar kesilmezse, bu soruna yüksek ateş ve kilo kaybı da eklenmişse ozaman doktora başvurulmalı.

Eski görüş: Yatak istirahati sırt ağrılarına iyi gelir.

Yeni görüş: Sırtı ağrıyan kişinin yapabileceği en büyük yanlış yatakta yatmaktır. Uzmanlara göre sırtı ağrıyan bir kişi normal günlük programını sürdürmeye çalışmalı ve yatak istirahatine çekilmekten kaçınmalı.Fazla abartmadan hareket halinde olmak, sırta zarar vermez.Fakat yatakta yatmak sırt kaslarını hareketsizleştirir ve ağrının süresinin uzamasına neden olur.

Eski görüş: Bel fıtığı, sırt ağrısının belli başlı nedenlerinden biridir.

Yeni görüş: Sırt ağrılarının büyük bir çoğunluğuna, kaslar, eklemler ya da tendonlardaki sorunlar neden olur. Eğer ikinci ya da üçüncü gün ağrı şiddetlenir, daha sonra da azalmaya başlarsa sırttaki ağrının nedeni bu saydığımız sorunlardan birinden kaynaklanabilir. Küçük bazı değişiklikler sırt ağrısı yapabilir. Örneğin iş yerinde koltuk ya da masa değiştirmek, topuk yüksekliği farklı ayakkabılar giymek gibi.

Eski görüş: Sırtınız ağrıdığı için bir doktora başvurursanız MRI ya da Rontgen filmi çekilmesi gerekecektir.

Yeni görüş: Bu teknikler çoğu zaman gereksiz yere kullanılıyor. MRI ve Rontgen çektirme modasının yaygınlaşması sorunların daha kolay çözümlenmesini sağlamıyor. Örneğin röntgen filmlerinde sadece kemiklerin durumu görülür. Eğer kaslarda bir sorun varsa röntgen filminden bir sonuç çıkmaz.

Eski görüş: Üç aydan fazla süren müzmin sırt ağrıları kaslarda ya da kemiklerdeki teşhis edilemeyen sorunlardan kaynaklanır.

Yeni Görüş: Müzmin sırt ağrılarının en belli başlı nedeni strestir. Sırt ağrısı çeken kişiler arasında evliliklerinde ya da iş yerlerinde sorunlar yaşayan kişiler özellikle dikkat çekiyor.

Eski görüş: Sırt kaslarının zayıflamaları sırt ağrılarına neden olur ve kasların güçlendirilmeleri gerekir.

Yeni görüş: Sırt ağrıları karın kaslarının zayıflamasından kaynaklanabilir. Gerilmiş olan sırt kaslarını daha da fazla germek ağrıları artırır. Hastaların hepsi aerobik egzersizleri yapmalıdır. Yürümek bile ağrıları azaltabilir .Yüzme ve bisiklet de bu tür ağrılara karşı etkilidir.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!