Sır kadının bedeninde

Güncelleme Tarihi:

Sır kadının bedeninde
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

Son zamanlarda ABD'de ve özellikle İngiltere'de bu üç tuhaf kelimenin adı geçiyor. Üç ayrı kadın tipinin tarifine uygun bir beslenme ve hayat biçimi tavsiye ediliyor.

Aslında bir süredir bu kelimeye yabancı değildik: Ayurveda. Aynı zamanda aile hekimi ve akapuntur uzmanı olan Dr. Ender Saraç'ın bu konuda çalışmaları vardı ve hatta bir de kitabı geçtiğimiz yıl piyasaya çıkmıştı. Şimdilerde ABD ve İngiltere’de olduğu gibi Türkiye’de Ayurveda'ya olan ilgi büyüyor. Peki nedir bu Ayurveda? Dr. Ender Saraç şöyle tanımlıyor: ‘‘Kendi beden tipinize uygun yaşam tarzını, size özel beslenme koşullarını keşfedeceğiniz ve dolayısıyla sağlıklı ve zinde bir hayat sürebileceğiniz bir yöntem.’’

Ayurveda'ya göre tipinizi keşfedin

VATA

Kolay endişelenir misiniz?

Cildiniz kuru mudur?

Kolay kilo almaz mısınız?

Uykunuz hafif midir?

Sıcak yemekleri mi tercih edersiniz?

Karar vermekte zorlanır mısınız?

Soğuk havayı sevmez misiniz?

PITTA

Soğuğu sever misiniz?

Kolay terler misiniz?

Çok mu iştahlısınız?

Kolay mı öfkelenirsiniz?

Ayrıntılarda titiz misiniz?

Acılı yiyemez misiniz?

Öğüt atlamaz mısınız?

KAPHA

En az sekiz saat uyur musunuz?

Uykunuz çok mu derindir?

Gözleriniz büyük müdür?

Çok sakin biri misiniz?

Kolay kilo alır mısınız?

Çalışırken sakin misiniz?

Yürüyüşünüz yavaş mıdır?

Kim ne yapacak?

VATA’LAR

Kendinize dinlenmek için her zaman yeterli vakit ayırın. Çok soğuk yiyecek ve içeceklerden kaçının. Güneş ışığı sizin için çok önemlidir. Beslenmenizde sulu, sıcak, yağlı, tatlı, ekşi ve tuzlu gıdalara yer verin. Özellikle soğuk yiyeceklerden kaçının.

PITTA’LAR

Serin ortamlarda bulunmaktan kaçınmayın. Özellikle yatak odanız serin olmalı. Alkol'den en uzak durması gereken grupta yer alıyorsunuz. Tatlı, buruk, serin ve çok sulu olmayan gıdalar size göredir.

KAPHA’LAR

Sizin için ideal beslenme şekli sıcak, kuru ve hazmı kolay yiyecek ve içeceklerdir. Baharatların çoğu size uygundur. Soğuk yemeklerden kaçınmalı, şarküteri gıdalarına pek hevesli olmamalısınız. Düzenli hareket ve egzersiz yapmalısınız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!