Sinüzitin yaşı yok

Güncelleme Tarihi:

Sinüzitin yaşı yok
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 1999 00:00

Haberin Devamı

Çocuklarda ve yetişkinlerde aynı sıklıkta görülen sorunlar arasında sinüzit birinci sırada yer alıyor. Sinüslerin iltihaplanmasıyla ortaya çıkan sinüzit, her yıl milyonlarca kişinin sağlığını tehdit ediyor.

Dünyanın hemen her ülkesinde bakterilerin neden oldukları en yaygın hastalıkların başında sinüzit geliyor. Sinüzit, tıp dünyasında çoğu zaman yanlış anlaşılan bir sözcüktür. Başağrısından burun akmasına kadar pek çok belirti sinüzite bağlanır. Nedeni çok başka olan ağrıların sinüzitten kaynaklandığı sanılabilir.

Sinüsler, başın ön yukarı kısmında yer alan dört çift hava ile dolu, kenarları dokuyla çevrilmiş boşluklardır. Vücuda giren yabancı maddelere karşı en etkili savunma sistemidir. Tozlar, bakteriler ve alerji yapan maddelerin vücuda girişleri sinüslerin yardımıyla önlenir. Sinüsler, günde yaklaşık dört çay fincanı dolusu sümük salgılarlar. Sümük, sürekli olarak sinüslerden buruna sümük akar ve geçtiği yollardaki zararlı maddeleri temizler.

Nasıl tedavi edilir?

Sinüzitin en etkin tedavisi antibiyotiktir. Genellikle üç günlük bir antibiyotik tedavisi sinüsleri temizler. Doktora danışmadan rasgele antibiyotik kullanmak sakıncalıdır. Ilık kompres ve buğu uygulamaları da çok yararlıdır. Sürekli olarak sinüsleri tıkanan kişiler ameliyat olmak zorunda kalabilirler.

Belirtileri nelerdir?

Sinüzit genellikle soğukalgınlığıyla ya da şiddetli bir alerji kriziyle başlar. Gözlerin çevresinde ve yanağın üst kısmında ağrı başlaması sinüzit habercisi sayılır. Ağrı önce hafif bir acıma şeklinde olur, daha sonra şiddetlenebilir ve bazen ateş de yükselir. Enfeksiyon varsa, yeşilimsi sarı renkte sümük salgılanır. Burundan damla damla beyaz sümük akması da sinüzit belirtisidir. Sinüs enfeksiyonu olduğu zaman bakteriler alt solunum yoluna geçebilirler ve ciğerlerde enfeksiyona neden olabilirler. Ayrıca astım krizleri ve geçmeyen öksürük de sinüslerdeki sorunların sonucu olarak ortaya çıkabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!