Sinop bienaliyle adını duyuruyor

Güncelleme Tarihi:

Sinop bienaliyle adını duyuruyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2008 00:00

Bienal düzenleyen tek kent İstanbul değil. Sinopale yani Sinop bienali ilk kez 2006’da düzenlendi. 16 Ağustos’ta ikinci kez başlıyor. Tarihi Sinop hapishanesi, eski Tekel binası, eski otel H 117, Balatlar Kilisesi, Pervane Medresesi El Sanatları Çarşısı, sahil yolu ve denizin üzerine kurulan platformlar sanatın sergilendiği yerler arasında.

Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden profesör Melih Görgün, Sinoplu bir ressam. Yıllardır İstanbul’da açtığı sergileri mutlaka Sinop’a da götürüyor. Görgün, sonunda Sinop halkını dünya sanatıyla buluşturmanın en iyi yolunun bienal olduğuna karar verdi. 2005’te Beral Madra, Melih Görgün, Handan Dürteçene, İpek Tuben ve Emre Koyuncuoğlu aralarına Sinoplu genç sanatçıları da alıp ilk Sinop Bienali’ni düzenlediler. İlk bienale 60 sanatçı ve 29 bin Sinoplu katıldı. Halkın bienali daha çok sahiplenmesi için yerel destekçiler bulundu; manav, kasap, berber, marangoz, ev hanımı ve gençler. Bienalin başlığı "Şey" olarak seçilmişti. Görgün "Şey, kelimesini seçtik çünkü bu, bilinen ve bilinmeyen arasındaki muğlak durumu anlatıyor. 2006’da Sinop yöresi ve halkı için bienal de aynı durumdaydı" diyor.

Bienal, bu yıl 16 Ağustos - 5 Eylül arasında düzenlenecek. Teması "Şeylerin Yeni Düzeni." Bir önceki bienale eserleriyle katılan Dr. Stephan Schmidt-Wulffen, Beral Madra, Monali Meher, Nezaket Ekici, Murteza Fidan ve Umut Suduak bu yıl bienalin küratörleri.

Eserlerini sergileyecek olanlar şöyle: Metahaven (Hollanda), Roland Stratmann (Almanya), Dejan Kaludjerovic (Sırbistan), Rob Sweere (Hollanda), Marielle Videler (Hollanda), Jamie Mc Murry, Carlos Pina (İspanya), Maria Comes (İspanya), collabor.at (Avusturya), Julie Upmeyer (Türkiye), üç Türk kadından oluşan Atilkunst (Türkiye), Roza El-Hassan (Macaristan), Johannes Vogl (Avusturya), Adrien Tirtaux (Avusturya).

Belgesel Sergi bölümünde "Documenta Miti: 50 Yıl Boyunca Documenta" gösterilecek. Almanya’nın Kassel Şehri’nde dört yılda bir düzenlenen Documenta adlı sergi, bir belgesel film ve fotoğraflarla anlatılacak. Almanya’nın savaştan çıktıktan sonra halka moral vermek için sanatı küçük bir şehirde nasıl uyguladığı ve hala nasıl devam ettirdiği gösterilecek.

GEZGİNLERE

Akliman Şehre 9 km. uzaklıktaki bölge ince beyaz kumu, piknik yerleriyle ünlü.

Hamsilos Fiyordu Akliman piknik alanına 1 km. uzaklıkta. Çevresi çam ağaçlarıyla kaplı. Burası, Türkiye’nin tek fiyordu.

Karakum Şehre 2 km. uzaklıkta, Sinop yarımadasını çevreleyen yol üzerinde plajları ve simsiyah kumuyla tanınıyor. Halkın yürüyüş parkuru.

Erfelek Tatlıca Şelaleleri İl merkezine 42 km. uzaklıkta, Tatlıca köyünde. Vadi içinde ardı ardına sıralanmış 28 irili ufaklı şelale. Şelalerin kenarında, kayın ormanları içinde yürüyüş yapılabilir.

İnaltı Mağarası ve Akgöl Her ikisi de Ayancık ilçesinde. İnaltı Mağarası köknar ormanlarının ortasında 1070 m. yükseklikteki bir yaylada. Sadece 2200 metresi keşfedilebildi. Baraj gölü Akgöl ise çam ormanlarıyla çevrili.

ATÖLYELER BU HAFTA BAŞLIYOR

á Sinopale Çocuk adındaki ilk atölye bugün başlıyor. Etkinlik 8-12 yaş arası çocuklara yönelik. Sonia Tanrısever, Esin Tanrısever ve Gazi Selçuk, önce ressamları eğitmen olarak eğitecek, sonra onlar çocuklarla çalışacak. Yapılan çalışmalar sergilenecek.

á 9-16 Ağustos arasında Emre Koyuncuoğlu bir tiyatro atölyesi yönetecek. Tiyatro oyunu yazımı ve yönetmenliği hakkında isteyen herkes eğitime katılabilecek. Sonunda bir oyun sahnelenecek.


TARİH SEVENLERE

Sinop Kalesi M.Ö. 7. yüzyılda yarımadanın üzerine kuruldu. 2050 metre uzunluğu, 25 metre yüksekliği, 3 metre genişliği olan kalenin duvarı şehri çevreliyor.

Sinop Cezaevi Tersane alanında, iç kalenin ortasında, etrafı yüksek kale bedenleriyle çevrili alan. Yani mahkumların kaçması imkansız. Tarihi 1877’ye kadar gidiyor.

Paşa Tabyası Yarımadanın güney doğusunda 19. yüzyılda Osmanlı Rus savaşı sırasında yapıldı. Yarım ay şeklindeki yapı, 11 top yatağı bulunan cephanelik ve mahzenlerden oluşuyor.

Sinop Müzesi Şehir merkezindeki müzede Sinop kazılarında ve çevresinde bulunan eserler sergileniyor. Koleksiyonda çok değerli ikonalar da var.

Seyit Bilal Türbesi Seyyid Bilál Cámii, Cezáyirli Ali Paşa tarafından 1867’de yaptırıldı. Burası çok ziyaret edilen bir adak yeri.

Süleyman Pervane Medresesi (Alaaddin Medresesi) 1262’de Selçuklu Veziri Süleyman Pervane tarafından yaptırıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!