Sinema

Güncelleme Tarihi:

Sinema
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2008 00:00

Wachowski Kardeşler’den yeni aksiyon

Speed Racer

Yön:
Andy - Larry Wachowski

Oyn: Emile Hirsch, Christina Ricci, Matthew Fox, Susan Sarandon

Matrix üçlemesi ve V for Vendetta’nın yaratıcıları Wachowski Kardeşler, üç yıl aradan sonra yine çarpıcı bir filmle döndü. Kökleri televizyon tarihine dayanan Speed Racer (Hızlı Yarışçı), Japonya’dan ABD’ye ulaşan ilk başarılı çizgi dizi. 1967’de Tatsuo Yoshida’nın yarattığı ve Japonya’nın efsanevi yapım şirketi Tatsunoko Productions’ın hazırladığı Speed Racer, başlangıçta, ismi "Mach Go Go Go" olan 52 bölümlük bir TV dizisiydi.

Parkurda savrulan, rakiplerinin etrafından, üstünden ve arasından sıyrılan Hızlı Yarışçı, direksiyon başında doğal bir yeteneğe sahiptir. Araba yarışlarına katılmak için doğmuş olan Speed, saldırgan içgüdüleriyle hareket eder ve en önemlisi de korkusuzdur. Aklındaki tek rakip, bir yarışta ölen ağabeyi Rex’dir. Royalton Endüstri’den gelen kárlı ve baştan çıkarıcı bir teklifi geri çevirdiğinde, şirketin psikopat sahibini öfkelendirmekle kalmaz, korkunç sırrı da açığa çıkarırır. Royalton hesabına yarışmazsa Royalton, Speed’in bir daha asla bitiş çizgisini geçememesini garantilemek için herşeyi yapmaya hazırdır. Speed’in aile işini ve sevdiği sporu kurtarmasının tek yolu, Royalton’u kendi oyununda yenmektir.

Afgan kızın okuma çabası

Buda as sharm foru rikht

Yön: Hana Makhmalbaf

Oyn: Abbas Alijome, Abdolali Hoseinali, Nikbakht Noruz

Film, Afganistan’da, Buda heykelinin yıkıntıları arasında yaşam kavgası veren ailelerin bulunduğu bölgede geçiyor. Altı yaşındaki Afgan kızı Baktay’ın hikayesini anlatıyor. Küçük kızın tek isteği komşularının oğlu Abbas gibi okula gidebilmektir. Bunun için kitap-defter satın alması gerektiğini öğrenir. Ve pazarda yumurta satmaya başlar. Ama tüm çabalarına rağmen birçok engelle karşılaşır. Ayrımı, vahşeti ve gücü temsil eden diğer çocuklar tarafından sürekli yolu kesilir. Ama hedefinden hiç vazgeçmez.

Utanç’ın yönetmeni, babası ve ablası gibi yönetmen olmayı seçen 19 yaşındaki İranlı Hana Makhmalbaf. Amatör bir kadroyla çekilen film, San Sebastian’da Jüri Özel Ödülü, Roma’da UNICEF Özel Mansiyonu aldı.

Erkek oyuncuların 18’i de ödüllü

Made in Europa

Yön:
İnan Temelkuran

Oyn: Teoman Kumbaracıbaşı, Murat Öncül, Ali Çelik, Murat Makçı, Murat Kılıç, Ruhi Sarı, Mustafa Kırantepe...

Amerikan ordusunun Afganistan’a girdiği gece bir grup Türk, Avrupa’nın üç şehrinde biraraya gelir; Madrid, Paris ve Berlin. Bu olay sayesinde filmdeki üç ayrı hikayenin zamanı birbirine bağlanır. Bölgelerinde küçük birer Türkiye yaratmış olan bu gruplardaki insanların çoğu, oturma izni peşindedir. Hatta bazıları hiç alamadığı için sürekli Avrupa’da dolaşmaktadır. Her şehirde başka insan hikayelerine, başka hayatlara şahit oluruz.

Film, Adana 15. Altın Koza Film Festivali’nde Büyük Jüri Yılmaz Güney Özel Ödülü’nü aldı. Aynı yarışmada İnan Temelkuran En İyi Yönetmen Ödülü’ne layık görüldü. En İyi Erkek Oyuncu Ödülü ise filmin 18 oyuncusuna birden verildi: Teoman Kumbaracıbaşı, Murat Öncül, Ali Çelik, Murat Makçı, Murat Kılıç, Ruhi Sarı, Mustafa Kırantepe, Hasan Şahintürk, Barış Yıldız, Emin Gürsoy, İnan Temelkuran, Güven İnce, Kadir Çermik, Ali Rıza Kubilay, Öner Erkan, A. Mümtaz Taylan, İnan Ulaş Torun ve Aykut Kayacık.

Yeni suç aleti internet

Untraceable

Yön:
Gregory Hoblit

Oyn: Diane Lane, Billy Burke, Colin Hanks, Mary Beth Hurt

FBI Özel Ajanı Jennifer Marsh, ortağı Griffin Dowd ile FBI’ın Portland’daki bürosundan her gece internete girip kredi kartı dolandırıcılarının, pedofillerin ve diğer cinsel sapıkların izini sürmektedir. Killwithme.com adındaki sitenin nereden yayın yaptığını bulmak ve yayını yapan kişi ya da kişileri belirlemek için siteyi izleme altına alırlar. Sitenin yaratıcısı, yapışkan bir fare tuzağına küçük bir kedi yavrusu bağlamıştır. Ziyaretçilerin kedi yavrusunun kamera önünde yavaş yavaş ölümünü seyretmesini ve bunu herkese anlatmalarını ister. FBI, tüm kaynaklarına rağmen sitenin nereden yayın yaptığını bulamaz. Şehirde bir adam kaçırılıp yavru kedinin yerine bağlanınca işler değişir. Site ekranında çıkan yazıda, siteye ne kadar çok ziyaretçi gelirse bağlı adamın o kadar kısa sürede öleceği duyurulur. Ve FBI siteyi her gün daha fazla ziyaretçinin tıklamasının önüne geçemez. Soruşturma Jennifer’a verilir ve bu sürede ailesinden uzak kaldığı için sevdiklerine yönelik tehdidin de farkına varmaz.

Çapkın adam aşık oluyor

Made of Honor

Yön:
Paul Weiland

Oyn: Patrick Dempsey, Michelle Monaghan, Kevin McKidd, Kathleen Quinlan

Seksi, başarılı ve kadınlarla vakit geçirmeyi seven Tom, hayallerinin kadınının, aslında hep yanı başında olan, en yakın arkadaşı Hannah olduğunu geç de olsa farkeder. Hannah iş gezisi için İskoçya’ya gider. Bu sırada Tom, hayatın onsuz ne kadar kötü olduğunu anlar. Döndüğünde Hannah’a evlenme teklif edecektir. Ama Hannah’ın yakışıklı ve zengin bir İskoç olan Colin’le nişanlandığını öğrenir. Hannah, Tom’dan "baş nedimesi" olmasını ister. Tom, isteksizce teklifi kabul eder. Ama tek amacı Hannah’a aşkını anlatıp, düğünü durdurmaktır.

13. katın laneti

Apartment 1303

Yön:
Ataru Oikawa

Oyn: Noriko Nakagoshi, Eriko Hatsune, Yuka Itaya, Naoko Otani

Yüksek bir binanın 13. katındaki deniz manzaralı evi herkes kiralamak ister. Evi genç kadın Yuka tutar. Kendisini harika bir geleceğin beklediğini düşünmektedir. Ama daha kolilerini açarken odada birisinin onu izlediğini hisseder. Yine de erkek arkadaşı yakında geleceği için bunu düşünmekten vazgeçer. Ancak Yuka, bir süre sonra kendini evin balkonundan aşağı atar. Aynı şey birkaç hafta sonra yerine taşınan Sayaka Midorikawa’nın da başına gelir. Ancak bu kez kimse kadının intihar ettiğine inanmaz. Kız kardeşi Mariko, Sayaka’yı rüyasında acılar içinde görünce, dairenin gizemli geçmişini çözmeye karar verir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!