Sinema

Güncelleme Tarihi:

Sinema
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2007 00:00

Bob Dylan’a şarkılar yazdıran kadın

Edie
/images/100/0x0/55ea200df018fbb8f86cc4a6


Yön:
George Hickenlooper

Oyn: Guy Pearce, Sienna Miller, Hayden Christensen, Jimmy Fallon, Mena Suvari

BİYOGRAFİ

EDIE

Zengin bir ailenin güzel ve yetenekli kızı olarak dünyaya gelen, hayatına renk katmak için 60’lı yılların ortasında New York’a taşınan Edie Sedgwick’in (Sienna Miller) hayatı, zamanın aykırı sanatçısı Andy Warhol (Guy Pierce) ile tanışınca değişir. Warhol’un bohem ve yaratıcı cenneti olarak bilinen, önceden bir şapka imalathanesi olarak kullanılan ’Fabrika’sına kapağı atan Edie, gündüz underground filmlerde rol alırken, gece tüm New York’lu sanatçıların katıldığı çılgın partilerde boy gösterir. O sıralar efsane müzisyen Bob Dylan -filmde Billy Quinn olarak geçiyor- ile tanışır ve tutku dolu bir aşk yaşamaya başlar.

Parlak bir öykü değil mi? Ancak Edie’nin hayatında yaşadığı büyük trajediler de var. Bazısı anlatılmış, bazısı es geçilmiş. Yaşanan trajediyi filmi izleyeceklere bırakalım. Ancak şurası kesin; Edie hayatın hakkını vererek yaşayan bir kadın. Peki, film Edie’nin hakkını veriyor mu? Büyük ölçüde evet. Eğer Edie’nin yaşadığı trajediler popülerlik uğruna yumuşatılmasaydı şu anda sezona damgasını vurmuş bir filmden söz ediyor olacaktık. Ancak yönetmenin hakkını da yemeyelim. Hickenlooper, dönemin tanıklarıyla uzun görüşmelerin ardından bu filmi çekmiş. Tabii, herkesi memnun etmek zor. Bob Dylan gibi bir efsanenin uğruna şarkılar yazdığı bu marjinal kadını tanımak lazım. Bu etkileyici biyografiyi kaçırmak hata olur!

İlkbahardan nefret eden adam

Pars Vite Et Reviens Tard

Yön:
Regis Wargnier

Oyn: Jose Garcia, Marie Gillain, Michel Serrault

GERİLİM/DRAM

ÖLÜM TOHUMLARI

Komiser Jean, ilkbahardan nefret etmektedir. Bu güzel mevsim onda, içinde bulunduğu şehirden, sıkışıklıktan ve sorunlardan kaçma isteği uyandırmaktadır. Tam da böyle bir ruh halindeyken nişanlısı Camille onu terk eder. Yanında birisine en çok ihtiyaç duyduğu anda yapayalnız kalmıştır. Bu sırada Paris’in değişik yerlerinde ardı ardına gizemli olaylar yaşanmaya başlar. Ortalıkta bir salgın kol geziyordur...

Fred Vargas’ın aynı adlı romanından uyarlanan Pars Vite Et Reviens Tard, gizemli bir öyküye sahip. Ortaçağ’da Fransa’da yaşanan kara veba dönemine göndermeler yapan film, özel hayatında büyük sorunlar yaşayan bir komiserin kazara bulaştığı dehşet dolu intikam öyküsünü perdeye taşıyor.

Cinayet sanatı

Fall Down Dead

Yön: Jon Keeyes

Oyn: Dominique Swain , Mehmet Günsur, Udo Kier, David Carradine

KORKU

DEHŞET DOLU BİR GECE

Sık sık meydana gelen elektrik kesintileri nedeniyle karanlığa gömülen şehir sakinleri, bu kesintiler sırasında işlediği korkunç cinayetler ile terör estiren bir seri katilin tehdidi altındadır. Basının "Picasso" olarak tanımladığı katil (Udo Kier), kurbanlarını klasik sanatçıların en ünlü yapıtlarına öykünerek tasarladığı sanat eserleri gibi görmektedir. Garsonluk yapan Christie (Dominique Swain), gece vardiyası sonrası evine dönerken Picasso’nun işlediği bir cinayete tanık olur...

Ferzan Özpetek filmleriyle adını Avrupa’da duyuran Mehmet Günsür ile "Lolita" filmiyle tüm dünya çapında üne kavuşan Dominique Swain eşleşmesi, Dehşet Dolu Bir Gece’nin Türkiye pazarındaki en büyük silahı. Mehmet Günsür, dedektif Stefan rolünde Hollywood’a açılma yolunda en büyük sınavlarından birini veriyor. David Carradine ve Udo Kier gibi sağlam karakter oyuncularını da kadrosunda bulunduran film, Hitchcock’vari bir gerilim.

Uzakdoğu tipi gerilim sevenlere

Invisible Waves

Yön: Pen-Ek Ratanaruang

Oyn: Hye-jeong Kang, Tadanobu Asano, Eric Tsang

GERİLİM/DRAM

HAYALET DALGALAR

Patronunun eşini öldürmekle suçlanan Japon aşçıbaşı, soluğu bir gezinti gemisinde alır. Gemide garip şeyler olmaya başlar ve aşçıbaşı tuhaf kişilerle arkadaşlık kurar. Aralarında, uzun zaman önce kayıplara karışan yakını olabileceğini düşündüğü biri ve onu öldürmek için tutulmuş bir tetikçi de vardır...

26. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde de gösterilen, Güney Kore, Hong Kong, Tayland ortak yapımı Hayalet Dalgalar, yer yer Haneke filmlerine öykünen, görsel açıdan deneysel kamera oyunlarına sahip bir gerilim. Son dönemde büyük ilgi gören Uzakdoğu gerilimlerini seviyorsanız Hayalet Dalgalar, bu sıcak yaz günlerinde size soğuk terler döktürebilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!