Sinema

Güncelleme Tarihi:

Sinema
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2007 00:00

Haberin Devamı

Efsane son maçına çıkıyor

Rocky Balboa

Yön:
Sylvester Stallone

Oyn: Sylvester Stallone, Burt Young, Milo Ventimiglia, Antonio Tarver

"Eye of the Tiger" şarkısı ve "Adriaaannnnnnn" nidalarıyla hafızalara kazınan, Türkiye’de gençleri boksa başlatan, 80 kuşağının unutulmaz kült sinema figürü Rocky Balboa, son maçına çıkıyor... Dile kolay, ilk Rocky (1976) filminin ardından tam 30 yıl geçti ve sıra İtalyan Aygırı Rocky Balboa’nın vedasına geldi. 1976 ile 1990 yılları arasında beş devam filmi çekilen Rocky’nin 17 yıl aradan sonra vizyona giren son filminde, Rocky Balboa’yı yapayalnız yaşarken buluyoruz. Karısını kanserden kaybeden, oğullarıyla arası bozulan Rocky, restoranındaki müşterilerine eski hikáyelerini anlatarak yaşamaktadır. Kalbinin derinliklerinde ise hálá bir savaşçıdır. Bir bilgisayar simülasyonu Rocky ile yeni şampiyon Mason’ı karşı karşıya getirir. Mason’ın menajeri bunu bir fırsat olarak görür ve gerçek bir maç yapmak ister. Rocky de aldığı "ara gaz"la kendini sevdiklerine tekrar kanıtlamak için ringlere döner.

Beş parasız dolaştığı günlerde "Rocky"nin öyküsünü yazarak bir anlamda kendi Amerikan Rüyası’nı gerçekleştiren Sylvester Stallone, Rocky’nin ringdeki son maçında, sevenlerini gözyaşına boğuyor. Dramatik, hüzünlü anlatımıyla ilk filmi andıran Rocky Balboa’nın maç sahnesi gerçekten görülmeye değer. 80 kuşağına üye sinemaseverlerin bu filmi izlediklerinde geçmişe hüzünlü, nostaljik bir bakış atacakları kesin. Rocky’yi son maçında yalnız bırakmayın.

İlk demokrasi deneyinin hikáyesi

300 Yön: Zack Snyder

Oyn: Gerard Butler,Lena Headey, DominicWest, David Wenham


Sin City’nin yaratıcısı ünlü çizgi romancı Frank Miller’ın aynı adlı grafik romanından uyarlanan 300 Spartalı, MÖ 480 yılında Kral Leonidas (Butler) önderliğinde 300 Spartalı’nın 1 milyon Persli ile çarpıştığı Termopil Savaşı’nı destansı bir dilde perdeye taşıyor. Sparta Kralı’nın ordusuyla Pers ordusu arasında başlayan savaş tüm Yunanistan’ın Persler’e karşı birlik olmasını sağlar. Sparta Kralı Leonidas ve emrindeki 300 Spartalı’nın Pers Kralı Xerxes’in büyük ordusuna karşı duruşu başta ölümüne bir savaştır. Ancak bu durum dünyada ilk demokrasinin kuruluşuna da yardımcı olacaktır...

Filmi çekerken Frank Miller’ın cüretkar vizyonunu kendisininkiyle birleştiren yönetmen Zcak Snyder şunları söylüyor: "Frank, mitolojik bir olayı alıp onu gerçek bir olaya dönüştürmedi; gerçek bir olayı alıp onu mitolojiye dönüştürdü. Hikáyenin yeni olan yönü bu. Frank gerçekliğin aksine, Spartalı olmak nedir konusunun özüne inmek istedi. Termopil’e giderseniz, Leonidas heykelinin çıplak olduğunu görürsünüz; üzerinde bir kalkan, mızrak ve başlık var, hepsi bu. Frank, Termopil’e gitti. Onun da bunu görüp, ’Tamam, demek böyle yapmalıyız’ dediğine eminim."

Fantastik sinema tutkunlarının merakla beklediği 300 Spartalı’nın tamamı kapalı stüdyolarda çekildi. Teknoloji harikası efektleri ve görkemli savaş sahneleriyle öne çıkan yapım, etkileyici görselliğiyle de Sin City’yi hatırlatıyor. 60 milyon dolara çekilen 300 Spartalı, haftanın en iddialı yapımı.

Bir kaybedenler filmi

SherryBaby

Yön:
Laurie Collyer

Oyn: Maggie Gyllenhaal, Brad William Henke, Sam Bottoms


19 yaşında bir eroin bağımlısıyken hırsızlıktan üç yıl hapis yatan Sherry Swanson, dışarıdaki ilk gününde uyuşturucudan tümden arınmış ve umutludur. Tek derdi, yokluğunda abisi tarafından yetiştirilen küçük kızı Alexis’e bakabilmektir. Ancak Sherry, hayatın yeni gerçeklerinden habersizdir....

Bu yıl If İstanbul Bağımsız Film Festivali’nde gösterilen SherryBaby, sarsıcı bir "kaybedenler" filmi. Filmdeki performansıyla Altın Küre’ye aday gösterilen Maggie Gyllenhaal, SherryBaby’nin en büyük kozu. İstanbul Modern Sinema, bu ay Amerikan Bağımsız Sineması’nın en yetenekli genç oyuncularından Maggie Gyllenhaal’a Özgür Ruh başlıklı özel bir bölüm ayırdı. Yalnızca İstanbul Modern Sinema’da gösterilecek olan ve gençoyuncuya, 2006 Uluslararası Karlovy Vary Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü kazandıran SherryBaby’nin gösterimleri bugün 17.30, yarın 20.00’de.


Otostopçu yeniden yollarda

The Hitcher

Yön: Dave Meyers

Oyn: Sean Bean, Sophia Bush, Zachary Knighton, Neal McDonough


1986’da vizyona girdiği dönemde büyük yankı uyandıran aynı adlı filmin yeniden çevrimi olan Otostopçu, Dave Meyers’ın ikinci uzun metrajlı yönetmenlik denemesi. Meyers: "Jaws filminde denizi korkutucu kılan nasılköpekbalığı ise bu filmde de yol kavramını korkutucu kılan otostopçu karakteri" diyor.

Filmin konusu özetle şöyle: Üniversite öğrencisi iki sevgili, sömestr tatilinde arabalarıyla bir seyahate çıkmaya karar verirler. Ancak bu seyahat, gizemli otostopçu John Ryder’ı arabalarına almalarıyla korkunç bir kabusa dönüşür. İlk film, insanları otostop çekerken ikinci kez düşünmeye sevk etmişti. Foolish filmiyle büyük bir fiyaskoya imza atan Dave Meyers, umarız bu gerilim klasiğine hak ettiği değeri göstermiştir.

Gurbette yaşam

Umut Adası

Yön: Mustafa Kara

Oyn: Halef Tiken, Gürkan Tavukçuoğlu, Arzu Yanardağ, Ali Sürmeli


Arzu Yanardağ’ın striptiz sahnesiyle magazin basınında adından sıkça söz ettiren Umut Adası, Türkiye’den İngiltere’ye kaçak yollarla giden bir grup insanın dramını konu alıyor. Kaçak yollarla İngiltere’ye giden insanların gerçek hikáyelerinden yola çıkılarak çekilen filmin öyküsü, Türkiye’de yaşayan birçok insana yabancı değil. Göçmen hayatı, kültürelçatışmalar, kimlik ve aidiyet duygusunun yol açtığı bunalımlar vs vs... Film bu konular üzerine kafa yoruyor.

Mutluluğu ararken

Haberin Devamı

Mutluluk

Yön:
Abdullah Oğuz

Oyn: Özgü Namal, Murat Han, Talat Bulut


Ailesi tarafından töre gereği ölüme mahkûm edilen Meryem ile infazı gerçekleştirecek olan Cemal sonu trajik bir yolculuğa çıkarlar. Ancak ikilinin yolu, İstanbul’daki kariyerini geride bırakıp kendine yeni bir hayat kurmak isteyen Profesör İrfan Kurudal’la kesişince farklı bir maceraya yelken açar... Türkiye’de 39 baskı yapan Zülfü Livaneli’nin aynı adlı romanından uyarlanan Mutluluk, ülkemizde büyük bir toplumsal yara olan töre cinayetlerinden yola çıkarak mutluluk kavramını sorguluyor. 1.8 milyon dolara çekilen filmin müzikleri Zülfü Livaneli imzalı.

Çocuklara özel

Bridge to Terabithia

Yön:
Gabor Csupo

Oyn: Josh Hutcherson, Anna Sophia Robb, Zooey Deschanel, Robert Patrick


Trend haline gelen çocuk romanı uyarlamalarına bir yenisi daha eklendi. Katherine Paterson’ın kaleme aldığı aynı adlı romandan uyarlanan Terabithia Köprüsü, fantastik içeriğiyle öncelikle çocuklara sesleniyor.

Okulunun en hızlı koşan çocuğu olmayı kafasına koyan 11 yaşındaki Jess Aarons’un yaşadığı orman kasabasına yeni taşınan Leslie Burke, sadece erkek çocuklara açık olan yarışta tüm öğrencileri geride bırakarak birinci olur. Jess kendisini geçen bu sarışın kıza büyük kızgınlık duyar. Ancak ikisi arasında hızlı bir arkadaşlık gelişir. Filmin en büyük kozu olan görsel efektler, Yüzüklerin Efendisi ve Narnia Günlükleri filmlerinde harikalar yaratan Weta Digital tarafından hazırlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!