Sinema

Güncelleme Tarihi:

Sinema
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2007 00:00

Bir Hannibal kolay yetişmiyor
/images/100/0x0/55ea97cef018fbb8f88a16b3

Hannibal Rising

Yön:
Peter Webber

Oyn: Gaspard Ulliel, Rhys Ifans, Li Gong, Helena Lia Tachovska

GERİLİM/DRAM

HANNİBAL DOGUYOR

Cinayetlerini sanat eserine dönüştüren cani katil Hannibal Lecter tekrar karşımızda. Hannibal’ı bu kez çok daha yakından tanıyacağız. Manhunter, Kuzuların Sessizliği, Hannibal ve Red Dragon’dan sonra maceranın en başına dönüyoruz. Bir Hannibal hayranı daha ne isteyebilir ki...

Herkes ondan yeni bir serüven beklerken, kendini tembelliğe ve gurmeliğe adayan usta yazar Thomas Harris, Hannibal Doğuyor’u hayranlarının baskısıyla kaleme aldı. Üstelik bu kez sinema uyarlaması için senaryo yazma lütfunda da bulundu. Buraya kadar kağıt üzerinde her şey dört dörtlük. Ancak söz yönetmen ve oyuncu kadrosuna gelince kafalar biraz karışıyor. İlk sinema filmi Girl with a Pearl Earring (İnci Küpeli Kız) ile herkesi şaşırtan Peter Webber’ın gerilim türünde çömez olması ve Hannibal’ın gençliğini canlandıran Gaspard Ulliel’in (Kayıp Nişanlı) fazlasıyla bebek yüzlü olması Hannibal hayranlarını kaygılandırmıyor değil. Umarız kaygıların hepsi boşa çıkar. İşte merakla beklenen filmin öyküsü:

Litvanya’daki bir yetimhanede kalan 16 yaşındaki Hannibal Lecter, arkadaşlarıyla anlaşamamaktadır. Geceleri kız kardeşiyle ilgili korkunç kabuslar görmektedir. Yetimhaneden kaçar ve amcasının yaşadığı Paris’e gider. Fakat Lecter Şatosu’na geldiğinde amcasının ölmüş olduğunu keşfeder. Amcasının dul eşi Murasaki Shibuku, ona evini açar ve bu gizemli kadın onu, yemek, müzik ve resim hakkında eğitir. Tıp eğitimi almaya başlayan Hannibal, kabuslarında gördüğü savaş suçlularını aramaya karar verir.

Yerli pasta güldürmüyor

Neşeli Gençlik

Yön:
Mesut Taner

Oyn: Boran Etili, Hazel Atasever, Aras Ferahyan, Cantuğ Candar

KOMEDİ

NEŞELİ GENÇLİK

Neşeli Gençlik, İstanbul’un zengin semtlerinden birinde bulunan özel bir lisenin basketbol takımından yedi arkadaşın cinselliği ve hayatı keşfediş maceralarını konu alıyor. Amerikan Pastası’nın Türkiye versiyonu olduğunu iddia eden bu gençlik komedisinin pek güldürdüğü söylenemez. Galasında bile izleyicilerinin büyük bir çoğunluğu, salonu yarıda terk etti. Ahmet Hakan’ın sinema literatürüne kattığı "Bu filme gitmeyin" sloganına denk düşüyor. 18 yaş sınırlamasının filmi gerçek hedef kitlesinden uzaklaştıracağını da düşünürsek, Neşeli Gençlik’i gişede zor günler bekliyor.

Brian De Palma iftiharla sunar

The Black Dahlia

Yön: Brian De Palma

Oyn: Josh Hartnett, Scarlett Johansson, Aaron Eckhart, Hilary Swank

DRAM/GERİLİM/SUÇ

CEHENNEM ÇİÇEĞİ

The Black Dahlia (Cehennem Çiçeği), James Ellroy’un Los Angelas Dörtlemesi’nin aynı adlı ilk kitabından uyarlandı. Hollywood’u karıştıran büyük bir skandalın ve Amerika’da hálá aydınlatılmamış vahşi bir cinayetin öyküsünü perdeye taşıyor: 15 Ocak 1947’de, Los Angeles’taki boş bir arsada, işkence edilerek öldürülmüş genç ve güzel bir kadının cesedi bulunur. Kurban, gazete manşetlerine Siyah Dalya olarak geçmiştir ve ölümü Kaliforniya tarihinin en büyük insan avını başlatır. Bucky Bleichert ve Lee Blanchard kendilerini Siyah Dalya soruşturmasının tam ortasında bulurlar: İki polis, iki sert erkek, iki arkadaş ve aynı kadına aşık iki rakip...

10 yaşında annesini bir cinayete kurban veren Ellroy’un bu olaydan büyük ölçüde etkilenerek kaleme aldığı The Black Dahlia’nın yönetmenliğini, kara filmlerin usta ismi Brian De Palma üstleniyor. Filmin oyuncu kadrosu da yönetmeni kadar göz kamaştırıcı. Masum güzelliğin sembolü Scarlett Johansson, Brian De Palma’nın ellrinde tam bir öldüren cazibeye dönüşmüş.

Filmin, yine bir James Ellroy uyarlaması olan L.A. Confidential kadar başarılı olamadığı söyleniyor. Cehennem Çiçeği, 50 milyon dolarlık düşük bütçesinin yarısını bile ABD’de çıkaramadı.

Not: The Black Dahlia’yı Seven, Fight Club gibi başyapıtları çeken David Fincher çekmek istiyordu. Oyuncu kadrosunu bile hazırlamıştı ama son virajda Brian De Palma öne çıktı.

Hırsız neden suç işlemeyi seçer

Breaking and Entering

Yön: Anthony Minghella

Oyn: Jude Law, Juliette Binoche, Robin Wright Penn, Martin Freeman

DRAM/ROMANTİK

HIRSIZ

Londralı bir peyzaj mimarı, kentin yoksul kesiminde lüks bir ofis açar ve üst üste birkaç kez soyulur. Genç mimarın hırsızlık olayının sorumlusunu bulmak için yaptığı araştırmalar, onu alışkın olduğu dünyanın güvenli ortamından çok uzaklara düşürecektir...

Oscar’lı yönetmen Anthony Minghella, 15 yıl önce izlediği bir sahne oyunundan ve Londra’daki ofisinin sekiz hafta içinde 13 kez soyulmasından yola çıkarak Hırsız’ın senaryosunu kaleme almış. Ana tema modern Avrupa toplumunun bildiğimiz karın ağrıları; göçmenlerin yarattığı sorunlar, ırk ayrımcılığı, artan suç oranı ve bireysel yalnızlık... Minghella, gerçekçi bir Londra portresi çiziyor. Öyküdeki romantizm ve hüzün, izleyicilerin içini yakacak. Filmin bir diğer artısı zengin oyuncu kadrosu. Minghella, Jude Law ile Juliette Binoche’nin performansları harika. Hırsız, haftanın en iyilerinden...
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!