Sinema

Güncelleme Tarihi:

Sinema
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2006 00:00

Haberin Devamı

Mutantlar insan olmayı tercih edecek mi

X-Men: The Last Stand

Yön: Brett Ratner

Oyn: Hugh Jackman, Halle Berry, Ian McKellen, Patrick Stewart, Famke Janssen, Anna Paquin

Stan Lee tarafından 1963 yılında yaratılan aynı adlı çizgi romandan uyarlanan X-Men serisi, üçüncü filmiyle vizyona giriyor. Serinin ilk iki filmine imza atan Bryan Singer’ın, Süpermen Dönüyor’u çekmesi üzerine, yeni bölümde yönetmen koltuğuna Bitirim İkili, Kızıl Ejder, Gün Batarken gibi gişe filmlerinin ismi Brett Ratner oturdu. İşin ilginç yanı, Ratner’in adının hem ilk X-Men filmi hem de Süpermen Dönüyor’da yönetmen adayları arasında geçmiş olması.

Gelelim filmin öyküsüne: Mutantların tüm süper güçlerinden kurtularak normal insanlar gibi yaşayabilecekleri yeni bir tedavi yöntemi bulunmuştur. Ancak Mutantlar’ın lideri Charles Xavier ve Magneto arasında büyük bir görüş ayrılığı vardır. Mutantlar normal birer insan olmakla toplumdan dışlanmalarına neden olan süper güçlerinden vazgeçmek arasında bir seçim yapmak zorundadır. Bu seçim aynı zamanda kanlı bir savaşın da habercisidir.

X-Men’i diğer fantastik filmlerden ayıran felsefi tartışma metinleri son bölümde de öne çıkıyor. Filmde, görsel efektleri ve aksiyon sahneleri arasında ırk ayrımcılığı, iktidar hırsı, gücün getirdiği trajedi gibi önemli tartışmalar sizleri bekliyor.

Hitchcock tadında bir gerilim

Haberin Devamı

Derailed

Yön: Mikael Hafström

Oyn: Jennifer Aniston, Clive Owen, Vincent Cassel


Reklamcı Charles Schine (Clive Owen), her sabah işine gitmek için bindiği 08:43 trenini kaçırınca, büyüleyici bir güzelliği sahip Lucinda Harris (Jennifer Aniston) ile tanışır. Evli olan kahramanlarımız çok geçmeden kendilerini aynı yatakta bulurlar. Bu tutkulu yasak aşk, Charles adlı gizemli bir adamın ortaya çıkmasıyla kabusa dönüşür...

Raydan Çıkanlar, Evil (2004) ile En İyi Yabancı Film Oscar’ını kazanan İsveçli Mikael Hafström’ün Hollywood’da çektiği ilk film. James Seigel’in aynı adlı çok satan kitabından uyarlandı. Senaryo yazarı Collateral’dan tanıdığımız Stuart Beattie. Kadrosunda Clive Owen, Jennifer Aniston ve Vincent Cassel gibi önemli isimleri barındıran Raydan Çıkanlar, yasak aşka dair sıradışı söylemiyle dikkati çeken Hitchcock tarzı bir gerilim.

Hafızasını kaybeden aşk

Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Yön: Michel Gondry

Oyn: Jim Carrey, Kate Winslet, Kirsten Dunst

Çağımızın belki de en yaratıcı senaryo yazarı Charlie Kaufman’ın (John Malkovich Olmak, Adaptation) da yer aldığı üç kişilik bir ekip tarafından kaleme alınan Sil Baştan, son birkaç ayın en iddialı yapımlarından biri. En İyi Özgün Senaryo dalında Oscar kazanan film, birçok festivalde ödül yağmuruna tutuldu ve eleştirmenler tarafından göklere çıkarıldı.

Rolling Stones, Bjork, Radiohead gibi ünlü grup ve şarkıcılara çektiği kliplerle yıldızı parlayan, Charlie Kaufman’ın senaryosunu yazdığı İçgüdü (2001) filmiyle sinemada yerini sağlamlaştıran Michel Gondry yönetmen koltuğunda. Senaryo, Alexander Pope’un Eloisa to Abelard adlı şiirinden esinlenerek kaleme alındı. Film, her Kaufman çalışmasında olduğu gibi sıradışı bir öyküye sahip: Joel Barish (Jim Carrey), eski kız arkadaşı Clementine’in (Kate Winslet) ilişkilerine dair tüm anılarını sildirmek için tıbbi bir müdahaleye başvurduğunu öğrenir. Büyük bir hayalkırıklığı yaşayan Joel de Clementine’i unutmak için aynı tıbbi müdahaleye başvurur. Ancak Joel anılarının silinme aşamasında Clementine’i ne kadar çok sevdiğini bir kez daha anlar...

Jim Carrey ve Kate Winslet gibi usta oyuncularıyla göz dolduran filmin senaryosu gibi kurgusu da zeka açıcı oyunlarla dolu. Sil Baştan, bir anlamda insanların ilişki anında aşkı kendi elleriyle nasıl yok ettiğini belgeliyor. Aşkın gerçek doğasını keşfe çıkmak istiyorsanız bu filmi kaçırmayın.

Shakespeare’in On İkinci Gece’si yeşil sahalarda

She’s The Man

Yön: Andy Fickman

Oyn: Amanda Bynes, Channing Tatum, Laura Ramsey

Seksi Futbolcu, Shakespeare’in ölümsüz komedisi On İkinci Gece’nin modern bir uyarlaması. Yönetmen, bu yıl İf İstanbul’un en kayda değer filmlerinden biri olan Duman Çılgınlığı’ndan tanıdığımız Andy Fickman. Viola, formasını giydiği kız takımının elenmesiyle büyük bir şok yaşar. Erkekler kadar iyi futbol oynadığını düşünen Viola, ikiz kardeşi Sebastian’ın yurtdışına çıkmasını fırsat bilerek, imaj değişikliği yapıp onun yerine takıma girer. Ancak oda arkadaşı Duke’a abayı yakmasıyla olaylar farklı bir boyut kazanır... Seksi Futbolcu, gençlik komedilerinden hoşlananlara sesleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!