Sinema

Güncelleme Tarihi:

Sinema
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2006 09:31

Monica Bellucci’yi keşfe çıkın

ROMANTİK KOMEDİ

BENİ NE KADAR ÇOK SEVİYORSUN

Combien tu m’aimes?

Yön:
Bertrand Blier

Oyn: Monica Bellucci, Bernard Campan, Gerard Depardieu, Jean-Pierre Darroussin

Mendillerinizi Hazırlayın (1978), Soğuk Büfe (1979), Ayrı Odalar (1984) gibi önemli filmlere imza atan, son dönemde kariyerinde bir düşüş yaşayan yönetmen Bertrand Blier’nin katılımıyla, 25. İstanbul Film Festivali’nde gösterilen filmin öyküsü şöyle: Loto’dan 5 milyon Euro kazanan François (Bernard Campan), hayallerinin kadını Daniela’ya (Monica Bellucci), kendisiyle birlikte yaşamısına teklif eder. Daniela bir fahişedir ve François karşılığında ayda 100 bin Euro ödeyecektir. Daniela, bu akıl almaz teklifi hemen kabul eder. François, parasını son kuruşuna kadar Daniela için harcamaya kararlıdır. Ancak kadının gangster sevgilisi Charly’nin (Gerard Depardieu) de bazı planları vardır...

Beni Ne Kadar Çok Seviyorsun, sanki sadece Monica Bellucci’nin güzelliğini fetişize etmek için çekilmiş. Zaten yönetmen Blier de festivaldeki konuşmasında, "Bu filmde Monica’nın vücudunun her santimini keşfe çıktık" benzeri bir açıklamada bulunmuştu. Ancak Monica Bellucci’nin güzelliği de belli bir yere kadar izleniyor. Çünkü filmde Bellucci’nin güzelliğine övgüden başka elle tutulur bir öykü yok. Aşka, kadın erkek ilişkilerine, sekse dair en küçük bir beyin jimnastiğine bile yeltenmeyen Beni Ne Kadar Çok Seviyorsun, festivalin en zayıf yapımları arasındaydı.

Geçmişini arayan piyanist

DRAMA

ALLEGRO

Allegro

Yön:
Christoffer Boe

Oyn: Ulrich Thomsen, Helena Christensen, Henning Moritzen

Müzikte mükemmelliğe ulaşan piyanist Zetterstrom, geçmişine dair hiçbir şey hatırlamamaktadır. Doğduğu şehri, aşık olduğu kadını ve tüm anılarını bilinçaltının minik kutularına doldurup derinlere saklayan Zetterstrom, geçmişini hatırlamak ve bir anlamda benliğiyle yüzleşmek için doğduğu şehre döner. Onu büyük bir hesaplaşma beklemektedir...

Danimarka’nın genç kuşak en iyi yönetmenlerinden biri olan Christoffer Boe, tıpkı Yeniden Sev Beni filminde olduğu gibi gerçek ile kurmacayı harmanlayan, kurgusal oyunlarla dolu sıradışı bir filmle karşımızda.

"Bu filmde Gigi’nin havası ve sadeliği, Stalker’ın varoluşçu bilimkurgu ağırlığı var" diyen Boe, filmini bir şehir, bir kadın ve bir erkek arasındaki üçgen olarak konumlandırıyor. Gerçeklik anlayışını sorgulayan metaforik anlatımıyla da dikkatleri çeken Allegro, haftanın en iyilerinden. Not: 18 yaşında Danimarka güzeli seçilen süper model Helena Christensen’in bu ilk başrolü.

Vasat bir Shakespeare uyarlaması

DRAMA

VENEDİK TACİRİ

The Merchant of Venice

Yön:
Michael Radford

Oyn: Al Pacino, Jeremy Irons, Joseph Fiennes, Lynn Collins

Sinemaya BBC belgeselleriyle başlayan, beş Oscar’lı Postacı ve George Orwell uyarlaması 1984 ile kendini kanıtlayan Michael Radford, Shakespeare’in Venedik Taciri uyarlamasıyla karşımızda. 16 yüzyılın Venedik’inde geçen öykü kısaca şöyle: Antonio (Jeremy Irons), meteliksiz dostu Bassanio’nun (Joseph Fiennes) güzel Portia’ya (Lynn Collins) evlenme teklif etmek için ihtiyaç duyduğu parayı, Shylock’tan (Al Pacino) borç alır. Antonio’nun hakaretlerine bozulan Shylock, borç verdiği paranın geri ödenmesine ilişkin çok kesin şartlar koyar. Antonio’nun teslimat işleri fırtına yüzünden sekteye uğrarken Shylock, kızının asilzade Lorenzo’ya kaçmasından ötürü daha da öfkelidir. Borcun vadesi geçince, Shylock diyet olarak Antonio’nun yarım kilo etini ister...

Al Pacino, Jeremy Irons, Joseph Fiennes gibi dev oyuncu kadrosuyla dikkatleri çeken film, yurtdışında pek de iyi eleştiriler almadı. Ancak orijinal metin, Shakespeare gibi bir dehaya ait olunca, bu filmin meraklıları da mutlaka olacaktır.

Motosiklet tutkunları kaçırmasın

BİYOGRAFİ MACERA

EFSANE ADAM

The World’s Fastest Indian

Yön:
Roger Donaldson

Oyn: Anthony Hopkins, Diane Ladd, Paul Rodriguez, Aaron Murphy

Gemide İsyan (1984), Kokteyl (1988), Çaylak (2003) gibi popüler yapımlardan tanıdığımız yönetmen Roger Donaldson, bu kez efsane motosikletçi Burt Munro’nun yaşam öyküsüyle karşımızda.

Yeni Zelandalı hız tutkunu Burt Munro, Amerika’nın Utah eyaletindeki hız rekoru denemelerine katılmak istemektedir. Önüne çıkan her türlü zorluğu aşar ve 1920 model Indian Scout marka efsane motosikleti üzerinde kimsenin akıl edemeyeceği modifikasyonlar yaparak yarışlara katılır.

Anthony Hopkins’in canlandırdığı Burt Munro karakteri, motosiklet tutkunları için apayrı bire yere sahip. Yani bu filmin belirli bir fanatik kitlesi var. Ancak Efsane Adam, sadece hız ve motosiklet tutkunlarına seslenmiyor. Aynı zamanda, azmin zaferini yücelten Hollywood tarzı klasik bir başarı öyküsü.

kleer yaratıklar saldırıyor

KORKU GERİLİM

TEPENİN GÖZLERİ

The Hills Have Eyes

Yön:
Alexandre Aja

Oyn: Aaron Stanford, Kathleen Quinlan, Vinessa Shaw, Emilie De Ravin

Wes Craven’in 1977 yapımı, aynı adlı korku klasiğinden bir uyarlama. Filmin en ilgi çekici yanı ise korku sinemasının efsane yönetmeni Wes Craven’in yapımcılığını üstlenmesi. Tepenin Gözleri’nin 2000’li yıllara uyarlanmış halinde öykü şöyle:

Polis dedektifi Bob Carter (Ted Levine) ile eşi Ethel (Kathleen Quinlan), evlilik yıldönümlerini kutlamak üzere Kaliforniya’ya doğru yola çıkar. Karavanlarıyla güle oynaya yol alan aile, çölün ortasında kaza geçirir. Amerikan hükümetinin yaptığı nükleer denemelerin etkisinde kalarak başkalaşım geçiren kana susamış mutantlar da bu çölde yaşamaktadır... Tepenin Gözleri, haftanın tek korku filmi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!