Sinema

Güncelleme Tarihi:

Sinema
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2006 00:00

Geyşaların gizemli dünyası

Memoirs of a Geisha

Yön:
Rob Marshall
/images/100/0x0/55eb3628f018fbb8f8b299b6

Oyn: Gong Li, Ziyi Zhang, Ken Watanabe

DRAM/ROMANTİK

Bir Geyşanın Anıları

Arthur Golden’ın 1997 yılında yayımlanan, İngilizce baskısı 4 milyondan fazla satan ve tam 32 dile çevrilen aynı adlı ’bestseller’ romanından uyarlanan Bir Geyşanın Anıları, geyşaların o hep merak edilen gizemli dünyalarını perdeye taşıyor. Film, II. Dünya Savaşı’ndan bir yıl önce, Japon bir kız çocuğu olan Sayuri’nin bir geyşa evinde hizmetkár olarak çalışmak üzere beş parasız ailesinden kopmasıyla başlıyor. Sayuri’nin ilk öğrendiği şey, bir geyşanın asla aşık olamayacağıdır. Tecrübesiz Sayuri’nin yardımına efsanevi geyşa Mameha yetişir. Akıl hocası Mameha’nın yardımıyla geyşalığı en ince ayrıntısına kadar öğrenen Sayuri, dönemin en güçlü erkeğini ele geçirmeyi başarır. Ancak Sayuri, bir geyşanın yapmaması gereken şeyi yapar ve büyük bir aşka yelken açar...

Başrollerdeki Ziyi Zhang ile Gong Li, filmde oynadıkları için ülkeleri Çin’de büyük bir tepkiyle karşılaştı. Hatta filmin gösterimi bile yasaklandı.

Görevleri bir erkeği mutlu etmek olan, ancak aşk konusunda özgürlükleri kısıtlanan geyşaların gizemli dünyası her zaman merak uyandırmıştır. Filme esin kaynağı olan romanın da tam 32 dile çevrilen bir ’bestseller’ canavarı olduğu düşünülürse Bir Geyşanın Anıları, sinemaseverlerin ilgisini çekecektir.

Maçoluk, komedi ve sürrealizmin karışımı

Jarhead

Yön:
Sam Mendes

Oyn: Jake Gyllenhaal, Peter Sarsgaard, Jamie Foxx, Chris Cooper

DRAM/SAVAŞ

Jarhead

Modern tüketim toplumunu zekice eleştiren başyapıtı Amerikan Güzeli (1999) ile beş dalda Oscar kazanan usta yönetmen Sam Mendes, bu kez Körfez Savaşı’nın acımasız gerçekleriyle karşımızda.

Türkçesi ’kavanoz kafa’ (Amerikan Deniz Piyadeleri’nin saç tıraşı için kullanılan bir terim) anlamına gelen Jarhead, üç kuşak asker olan bir ailede büyüyen Anthony Swofford’un, I. Körfez Savaşı’nda Suudi Arabistan’da yaşadıklarını konu alıyor. Film, Anthony Swofford’un savaşta yaşadıklarını kaleme aldığı ve The New York Times gazetesinin ’bestseller’ listesinde dokuz hafta kalan aynı adlı kitabından uyarlandı. Senaryo yazarı William Broyles da savaş alanlarından geliyor. Broyles, Vietnam Savaşı’nda deniz piyadesi olarak görev yapmış.

Film, çölde her şeyden mahrum bir şekilde yaşayan ve sürekli savaşa hazırlanıp savaşamayan askerlerin psikolojileri ile savaş ortamında doğan ’senin için ölürüm" dayanışması üzerine kurulu. Sam Mendes "Kitaptaki her şeyin maçoluk, komedi, sürrealizm ve alaycı gözlemciliğin karışımı şeklinde verilmesinden etkilendim. Başka savaşlara benzemeyen bir savaşı anlatıyordu. Böyle bir kitaptan diğer savaş filmlerine benzemeyen bir savaş filmi çıkabileceğini düşündüm" diyor. Onun gibi yaratıcı bir zekánın yönetmen koltuğunda oturması bu filmi izlemek için fazlasıyla yeterli bir neden.

Johnny Cash’in ödüllü hayat hikayesi

Walk The Line

Yön:
James Mangold

Oyn: Joaquin Phoenix, Reese Witherspoon, Ginnifer Goodwin

BİYOGRAFİ/DRAM

Sınırları Aşmak

Sınırları Aşmak, 2003 yılında hayata veda eden efsanevi country şarkıcısı Johnny Cash’in yaşamını konu alıyor. Başrollerde Joaquin Phoenix ve Reese Witherspoon gibi iki iyi oyuncu var. Film, komedi-müzikal dalında En İyi Film, En İyi Kadın Oyuncu (R. Witherspoon) ve En İyi Erkek Oyuncu (J. Phoenix) Altın Küre ödülleri kazandı. Adını, Johnny Cash’in hit şarkısı "I Walk The Line"dan alıyor. Bob Dylan, Cash için "Sesi sanki arzın merkezinden gelen bir sesti... Aslında o kalbi ve kişiliği ile bu ülkenin ta kendisiydi" demişti.

Heavy, Cop Land, Girl Interrupted ve Identity gibi çok önemli filmlerin çok önemli yönetmeni James Mangold imzası taşıyan film, Johnny Cash’in "Man In Black" ve "Cash The Autobiography" adlı kitaplarından uyarlandı. Not: Film, en iyi erkek ve kadın oyuncu başta olmak üzere beş dalda Oscar’a aday gösterildi.

Beş yönetmenden beş belgesel

En El Mundo A Cada Rato

Yön:
Patricia Ferreira, Pere Joan Ventura, Chus Gutierrez, Javier Corcuera, Javier Fesser

BELGESEL

Umut Güzeldir

UNICEF’in katkılarıyla çekilen Umut Güzeldir, dünyadaki çocuk haklarının korunmasına yönelik nitelikli bir belgesel. Beş yönetmenin beş belgeselinden oluşan film, AIDS’e karşı savaş, kız çocuklarının eğitimi, savaş ve şiddetin çocuklar üzerinde bıraktığı etki gibi önemli konular üzerinde yoğunlaşıyor. Patricia Ferreira’nın yönettiği En İyi Saklanan Sır adlı belgesel, kendi köyünde istenmediği için her gün uzun bir yol yürüyerek başka köydeki bir okula gitmek zorunda kalan Ravi’nin öyküsünü konu alıyor. Chus Gutierrez’in Yedi Kuyu Köyü belgeselinde, üç yaşındaki Maca, evini, arkadaşlarını ve mahallesini göstererek neden mutlu olduğunu anlatıyor. Javier Corcuera imzalı Belen’in Kızları, küçük yaştan itibaren çalışmak zorunda kalan 70 yaşındaki Iquitos hakkında. Javier Fesser tarafından Senegal’de çekilen Binta ve Harika Bir Fikir adlı belgesel, ilginç fikirleriyle dikkat çeken yedi yaşındaki bir kız çocuğuyla babasının öyküsünü perdeye yansıyor. Pere Joan Ventura ise Yeni Gine’de çekilen Hayat Çok Kısa belgeselinde, sıtma hastalığı yüzünden yaşanan çocuk ölümlerini ele alıyor.

Bulgaristan’dan bir özeleştiri filmi

Stolen Eyes

Yön:
Radoslav Spassov

Oyn: Vesala Kazokova, Valeri Yordanov, Nejat İşler

DRAM/ROMANTİK

Çalıntı Gözler

Çalıntı Gözler, Bulgaristan-Türkiye ortak yapımı bir drama. Eurimages’in 54 bin Euro’luk desteğiyle çekilen filmin senaryosunu Bulgar yönetmen Radoslav Spassov ve Türk asıllı gazeteci Neri Terzieva birlikte kaleme aldı. Radoslav Spassov’un başından geçen gerçek bir olaydan yola çıkılarak çekilen film, 1980’lerin sonunda, Bulgaristan’da Türklere yapılan baskı sürecinde yaşananları perdeye taşıyor:

Türklerin isimleri baskı yoluyla Hıristiyan ya da Bulgar isimleriyle değiştirilmeye başlanmıştır. İsim değiştirme işlemleri "Diriliş Süreci" adı verilen bir operasyonla gerçekleşmektedir. Türk kadını Ayten, isminin değiştirilmesini protesto eder. Askerlerin müdahale ettiği bir gösteri sırasında Ayten’in kızı hayatını kaybeder. Nejat İşler filmde, Ayten’in ağabeyi Halil’i oynuyor.

Çalıntı Gözler, bir özeleştiri filmi. 1980’lerin sonunda Bulgaristan’da Türklere uygulanan baskıyı tartışma masasına yatırıyor.

Kıyamet internetten mi gelecek

Dabbe

Yön:
Hasan Karacadağ

Oyn: Ümit Acar, Kaan Girgin, Serdar Özer

Korku

Dabbe

Dabbe, dini dramaların yer aldığı Sır Kapısı programıyla adını duyuran, sinema eğitimini Japonya’da almış genç yönetmen Hasan Karacadağ imzası taşıyor. Kıyametin internetle kopacağını iddia eden filmin ilgi çekici konusu şöyle:

Dünyada aniden yayılan nedensiz intihar vakaları, ABD’den başlayarak Türkiye’ye de sıçrar. Bir salgın hastalık gibi ilerleyen ölümlerin sırrı ise oldukça yakınımızda çözülecektir...

Dini temalarla dikkati çeken filmin en önemli korku öğesi, internet. Film, interneti kıyamet getiren bir korku unsuru olarak kullanıyor. Çekimler İzmir Selçuk’ta yapılmış. Genç ve amatör oyuncular rol almış. Son dönemde tüm dünyada büyük yankı uyandıran Japon korku filmlerinden izler taşıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!