Sinema

Güncelleme Tarihi:

Sinema
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2005 00:00

Peter Jackson’ın çocukluk düşü

King Kong

King Kong

Yön:
Peter Jackson

Oyn: Naomi Watts, Jack Black, Adrien Brody

Yüzüklerin Efendisi serisini sinemaya aktaran Peter Jackson’ın 13 yaşındayken, 1933 yapımı King Kong’u izledikten sonra yönetmen olmaya karar verdiğini biliyor muydunuz? Jackson, 3 milyar doları aşan hasılat geliri ve 17 Oscar ödülüyle sinema tarihine geçen Yüzüklerin Efendisi’nden sonra yaşayan bir efsane haline gelmişti. Ve bu yönetmen, en büyük hayali için kamera arkasına geçerse tabii ki, filmin sinemasal bir şölene dönüşmesi kaçınılmaz olur.

Jackson, 1933 yapımı King Kong’un orijinal öyküsüne büyük ölçüde sadık kalmış. Yine 1933 yılındayız... Amerikan halkı ekonomik bunalımın pençesinde kıvranmaktadır. Vodvil oyuncusu Ann Darrow, New York sokaklarında iş ararken karşısına maceraperest film yönetmeni Carl Denham çıkar. Carl Denham, Ann Darrow’u ikna eder ve grup film çekmek için küçük bir buharlı gemiyle denize açılır. Ancak yolculuk sırasında rotadan çıkarlar ve kahramanlarımız kendilerini bir anda Kafatası Adası’nda bulur. Burası dev goril King Kong’un adasıdır...

Orijinal filmin 100 dakikalık süresi, bu kez tam üç saat yedi dakikaya çıkmış. Ancak hemen belirtelim İstanbul-Paris arası uçak yolculuğu yapacak kadar uzun bu süre zarfında saatinize bakmaya fırsat bile bulamayacaksınız. Görkemli aksiyon sahneleri sizleri bekliyor. Özellikle de King Kong’un dinozorlarla kapıştığı ve film ekibinin vahşi orman yaratıklarıyla yakın temasa geçtiği 45 dakikalık bölümde aksiyon doruğuna çıkıyor.

Oyunculara gelince... Ann Darrow karakterinde Naomi Watts’ı izleyeceksiniz. Watts, 1933 yapımı filmdeki Fay Wray gibi çığlık atmak yerine, King Kong’un aşkını anlamaya çalışıyor. Jack Driscool karakterinde ise Piyanist ile Oscar kazanan Adrien Brody var. Yüzüklerin Efendisi’nde Gollum’u oynayan Andy Serkis’ın canlı performansı ve animasyon teknikleriyle oluşturulan King Kong portresi gerçekten nefesleri kesiyor. Filmin en ilgi çekici karakterlerinden biri olan Carl Denham rolünde Jack Black var. Bu karakter yaratılırken Orson Welles’ten ilham alınmış. Carl Denham’ın sinema aşkına diyecek bir şeyimiz yok ancak Orson Welles, Carl Denham kadar kötü birisi miydi, doğrusu tartışılır.

King Kong ile Yüzüklerin Efendisi’ni karşılaştırmak hata olur. İkisi de çok farklı projeler. Ancak King Kong da en az Yüzüklerin Efendisi kadar başarılı bir çalışma. En önemlisi de muhteşem bir aşk öyküsüne sahip. King Kong gerçekten büyük bir aşıkmış. Keşke her büyük aşk mutlu bitse!

SİNEMA TARİHİNİN EN PAHALI FİLMİ

Peter Jackson, King Kong’u yönetmek için 20 milyon dolar ve toplam kárdan yüzde 20 komisyon alacak.

Filmin uzunluğunun 187 dakikaya çıkması 150 milyon dolarlık bütçeye önce 25 daha sonra da 32 milyon dolarlık ekleme yapılmasına neden oldu. King Kong, 207 milyon dolarlık bütçesiyle sinema tarihinin en pahalı filmi unvanını elde etti.

32 milyon dolarlık ek masrafın önce Universal ile Peter Jackson arasında bölüşülmesine karar verilmişti. Ancak Jackson daha sonra sadece ekstra dijital efekt masraflarını kendisinin ödeyeceğini açıkladı.

Peter Jackson, 1996 yılında Universal Stüdyosu’na kapsamlı bir King Kong projesi sunmuş ancak teklifi geri çevrilmişti. Yüzüklerin Efendisi serisinden sonra bu kez Universal, King Kong’u çekmesi için Peter Jackson’ın kapısını çaldı.

Peter Jackson, ilk King Kong versiyonunu 13 yaşındayken çekti. Yanında sadece 8 mm’lik bir kamera ve ilkel mukavva maketleri vardı.

Filmin tamamı Yeni Zelanda’da Yüzüklerin Efendisi setinde çekildi.

King Kong’dan önce 200 milyon dolara Titanic, 165 milyon dolara Kutup Ekspresi çekilmişti.

King Kong’un yapım sürecini konu alan belgesel, filmin vizyon tarihiyle aynı anda DVD formatında piyasaya sürüldü.

6 bin dolara kiralık sevgili

The Wedding Date

Yön:
Clare Kilner

Oyn: Debra Messing, Dermot Mulroney, Amy Adams

Kat Ellis (Debra Messing), evlenmek için doğru adamı beklemektedir. Üvey kız kardeşi ise gelecek hafta evlenecektir. Üstelik üvey kız kardeşinin evleneceği erkek Kat’in eski sevgilisidir! Düğüne yalnız gitmeyi büyük bir aşağılanma olarak gören Kat, 6 bin dolara eski sevgililerini kıskandırabileceği karizmatik bir eskort kiralar. 6 bin dolarlık figüran sevgili Nick, düğünde sadece erkekleri kıskandırmakla kalmaz tüm kadınların da ilgi odağı olur. Ancak Nick ve Kate’i büyük bir sürpriz beklemektedir...

Türk televizyonlarında da yayınlanan Will & Grace adlı diziyle adını duyuran Debra Messing ile En İyi Arkadaşım Evleniyor, Schmidt Hakkında gibi kaliteli yapımlardan tanıdığımız Dermot Mulroney’in başrollerini paylaştıkları Kiralık Sevgili, Dört Nikah Bir Cenaze, Kalbinin Sesini Dinle gibi, düğünlerin şenlikli atmosferinde geçen aşk, evlilik ve sekse dair bir film.

Savaşta aşk başkadır

Strayed

Yön:
Andre Techine

Oyn: Emmanuelle Beart, Gaspard Ulliel, Gregoire Leprince-Ringuet

Cannes’da Altın Palmiye ödülüne aday gösterilen 2003 yapımı Yoldan Çıkanlar, II. Dünya Savaşı’nda geçen tutkulu bir aşkı anlatıyor. 1940’ın başında Almanya’nın işgal ettiği Fransa’da büyük bir panik yaşanmaktadır. Halk Almanlardan kaçmak için Fransa’nın güney bölgesine göç etmektedir. Dul bir kadın olan Odile de (Emmanuelle Beart) iki çocuğuyla güneye kaçmaktadır. Arabası Alman bombardımanı nedeniyle hasar görür ve her şeyini yitirir. Yardımına Yvan (Gaspard Ulliel) adındaki 17 yaşında yakışıklı bir genç koşar. Odile ve Yvan arasında kısa zamanda tutkulu bir aşk başlar. Fransız yönetmen Andre Techine imzasını taşıyan Yoldan Çıkanlar, konusu kadar seksi Emmanuelle Beart’in cüretkár sahneleriyle de dikkati çekiyor.

Soğuk duş etkisi yaratan ergenlik

Douches Froides

Yön:
Antony Cordier

Oyn: Johan Libereau, Salome Stevenin, Florence Thomassin

Mickael’ın ailesi, ekonomik sorunlar yaşadıkları için iki haftalığına elektriksiz kalmaya karar verir. Mickael, teknolojiden uzak bugünlerde kendini iyice kaptanı olduğu judo takımına verir. Judo takımının ana sponsorunun oğlu zengin Clement ile Mickael’ın sıkı dostlukları vardır. Bir gece güzeller güzeli Vanessa ile spor salonunda yaşanan üçlü cinsel macerayla dostlukları çok farklı bir boyut kazanır... 17 yaşındaki bir gencin üç ay içinde yaşadığı değişimi konu alan Soğuk Duş, ergenlik çağındaki gençlerin kimlik savaşı üzerinde yoğunlaşıyor. Film ayrıca teknolojiye veda eden bir ailenin maceralarının özelinde, modern hayata dair de birçok önemli eleştiriyi perdeye taşıyor. Antony Cordier bu ilk sinema filmiyle Cannes’da Camera D’Or ödülü kazandı. Erotik sahneleriyle adından çok söz ettirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!