Sinema

Güncelleme Tarihi:

Sinema
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2005 00:43

Tatlı Cadı, Nicole Kidman suretinde geri döndü

Bewitched

Yön:
Nora Ephron

Oyn: Nicole Kidman, Will Ferrell, Shirley MacLaine

ROMANTİK KOMEDİ

TATLI CADI

Televizyondan sinemaya transfer olan dizilere Tatlı Cadı da eklendi. ABD’de 1964 yılında yayınlanmaya başlanan dizi, ülkemizde 1970’li yılların sonunda büyük ilgi görmüştü. Elizabeth Montgomery’nin canlandırdığı ‘tatlı cadı’ Samantha, her şeyi değiştirecek sihir gücüne sahip olmasına rağmen, kocasının mutluluğu için ev kadınlığı rolünü üstlenir ve zor durumda kalmadıkça sihire başvurmazdı. Tatlı Cadı’yı 80’lerin kült figürü haline getiren en büyük özelliği ise sihir yaparken burnunu iki tarafa oynatmasıydı. Bu hareket o kadar moda olmuştu ki, o dönemin çocukları burun oynatma konusunda uzman kesilmişti. Dizide, Tatlı Cadı Samantha’nın annesi rolünde de 50’li yılların ünlü oyuncusu Agnes Moorehead oynuyordu.

Aradan yıllar geçti. Hafızalara tatlı anılarla yerleşen diziyi, sinemaya Sevginin Bağladıkları ve Mesajınız Var gibi romantik komedilerden tanıdığımız yönetmen Nora Ephron uyarladı. Nora Ephron, yönetmenliğinin yanısıra, senaryo yazarı olarak da romantik komedilerin iyi bilinen bir ustası. Onu yazarlığıyla şöhrete kavuşturan ‘When Harry Met Sally’ (Harry’yle Sally Buluşunca) filminin senaryosu olmuştu. Nora Ephron, yeni Tatlı Cadı’nın hem senaryosunu yazdı, hem de filmi yönetti.

KIDMAN BURNUNU OYNATABİLİYOR

Orijinal esere sadık kalmayı başaran filmin konusu şöyle: Ünlü televizyon dizisi Tatlı Cadı’yı sinemaya uyarlamayı düşünen bir yapımcı, Tatlı Cadı rolü için Isabel’i seçer. Ancak yapımcı, Isabel’in gerçekten bir cadı olduğunu bilmemektedir. Isabel, başrolü paylaşacağı kendini beğenmiş aktör Jack’ten hoşlanıp onu büyü yapmadan kendine aşık etmeye çalışınca her şey altüst olur.

Filmde, Isabel’i Nicole Kidman oynuyor. Kidman’ın burnu, kendisine Oscar getiren The Hours’da (Saatler) olduğu gibi Tatlı Cadı’da da önemli bir rol oynuyor. Saatler filminde yazar Virginia Woolf’a benzemek için heybetli bir takma burun takan Nicole Kidman, bu kez dışarıdan fazla destek almamış. Ayna karşısında birkaç denemeden sonra burun oynatma konusunda doğal bir yeteneğinin olduğunu fark eden Kidman, dijital efektlere gerek duymadan, burnunu film boyunca oynatıyor.

SHIRLEY MCLAINE VEMICHAEL CAINE DE VAR

Jack karakterini ise en son Woody Allen’ın Melinda ve Melinda filminde izlediğimiz Will Ferrell canlandırıyor. Isabel’in annesi Iris rolünde Shirley MacLaine’i izleyeceğiz. Çapkın baba Nigel’i Michael Caine oynuyor.

Zengin oyuncu kadrosuna ve romantik komedi türünde başarılı işler çıkartan Nora Ephron gibi deneyimli bir yönetmene sahip olmasına rağmen Tatlı Cadı, ABD’de gişede beklenen başarıyı gösteremedi. Nicole Kidman’ın romantik komedilerin oyuncusu olmadığı bir kez daha ortaya çıktı. 85 milyon dolara mál olan Tatlı Cadı, ABD’de 65 milyon dolar hasılat elde edince devam bölümlerinin çekilme projesi de rafa kaldırıldı. Film, her şeye rağmen güldürmeyi başarıyor. Üstelik eski bir dostu hatırlamak için de iyi bir fırsat. Özelikle küçükken burnunu oynatmayı deneyenler için.

Büyüsü bol gerilim

The Skeleton Key

Yön:
Iain Softley

Oyn: Kate Hudson, Gena Rowlands, Peter Sarsgaard

GERİLİM

İSKELET ANAHTAR

Genç hastabakıcı Caroline, New Orleans’ın dışında bir malikánede, Violet adlı yaşlı bir kadının kısmi felç yaşayan kocası Luke’a bakıcılık yapacağı yeni bir iş bulur. Evdeki her kapıyı açan iskelet anahtarıyla esrarengiz malikáneyi keşfe çıkan Caroline, Hoodoo büyüsünün lanetiyle yüzleşir.

İskelet Anahtarı, başarılı bir kamera arkası kadrosuna sahip. Güvercinin Kanatları, K-Pax gibi başarılı yapımların yaratıcısı Iain Softley filmin yönetmenliğini üstleniyor. Senaryoyu Halka serisinin usta kalemi Ehren Kruger yazmış. Başrolde geleceğin parlak oyuncularından Kate Hudson var. Psikolojik gerilimin öne çıktığı, Gotik tarzda çekilen filmin en büyük dezavantajı, senaryosundaki büyük boşluklar. Film, kapı gıcırtısı ve geceleyin gaipten duyulan sesler gibi, korku türünün artık tavan arasına kaldırılması gereken klişeleriyle ilk yarıyı tamamlıyor. İkinci yarıda ise mantık dışı gelişmeler birbirini izliyor. Örneğin yaşlı adam canı sıkılınca felçten kurtuluyor daha sonra tekrar felçli haline dönüyor. Evdeki esrarengiz olayların finalle bağlantısı olmadığı ortaya çıkıyor ve film Hoodoo büyüsünün ‘Bir kere inanmaya başladınız mı, korktuğunuz her şey gerçek olur’ kehanetinin gerçekleşmesiyle son buluyor. Evet, önemli olan inanmak. Gerçekten inanırsanız bu film bile sizi korkutabilir.

Tiyatro tadında Fransız filmi

Un fil a la patte

Yön:
Michel Deville

Oyn: Emmanuelle Beart, Charles Berling, Dominique Blanc

DRAMA

TERKETME SANATI

Boris d’Enghien, Fransız sosyetesinden Madam Duverger’in zengin kızı Viviane Duverger’le evlenmek üzeredir ancak metresi, müzikhollerin divası Lucette’den ayrılmak zorundadır. Boris, bir türlü metresinden ayrılamaz ve nikáh günü gelir çatar. Terketme Sanatı, Georges Feydeau’nun aynı adlı oyunundan uyarlama bir film. Ancak daha ziyade filme çekilmiş bir tiyatro oyununu andırıyor. Bir iki sahne dışında tamamı kapalı mekánlarda geçen, teatral bir dilin kullanıldığı Terketme Sanatı, vodvil ile fars arası bir eser ancak kesinlikle bir sinema filmi değil. Yönetmen Michel Deville, tiyatroyla sinemayı deneysel bir anlatımla harmanlamaya çalışmış ama ortaya ne yazık ki, sadece bir tiyatro oyunu çıkmış. Filmin adına kanıp, kadın-erkek ilişkilerine dair sağlam tespitlerin yer aldığını düşünmeyin, çünkü karşımızda mantık dışı olay örgüsüyle aldatma, aşk ve intikam üçgeninde gezinen kaba bir gülmece var. Tabii her filmin ilgi çeken bir yönü olabilir. Dar alanda kameranın bu kadar hareketli nasıl kullanılabildiğini ve Emmanuelle Beart’ın büyüleyici güzelliğini merak ediyorsanız Terketme Sanatı belki ilginizi çekebilir.

GÖSTERİMDEKİ DİĞER FİLMLER

Otostopçunun Galaksi Rehberi / Hitchhiker’s Guide to The Galaxy
Yön: Garth Jennings Oyn: Martin Freeman, Zooey Deschanel, Mos Def

Bombon / El Perro Yön: Carlos Sorin Oyn: Juan Villegas, Walter Donado, Gregorio

Son Sosyalist Mitterrand / Le Dernier Mitterrand Yön: Robert Guediguian Oyn: Michel Bouquet, Jalil Lespert, Philippe Fretun

Bak Kim Gelmiş / Guess Who Yön: Kevin Rodney Sullivan Oyn: Bernie Mac, Ashton Kutcher, Zoe Saldana

Charlie’nin Çikolata Fabrikası / Charlie and the Chocolate Factory
Yön: Tim Burton Oyn: Johnny Depp, Freddie Highmore, David Kelly

Fantastik Dörtlü / Fantastic Four Yön: Tim Story Oyn: Ioan Gruffudd, Michael Chiklis, Jessica Alba, Chris Evans

Tony Takitani Yön: Jun Ichikawa Oyn: Issei Ogata, Rie Miyazawa
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!