Sinema

Güncelleme Tarihi:

Sinema
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2008 00:00

Mustafa kuş kovalarken ölseydi ne olurdu

KOMEDİ

OSMANLI CUMHURİYETİ
/images/100/0x0/55eae12bf018fbb8f89c8ee6


Yön: Gani Müjde

Oyn: Ata Demirer, Vildan Atasever, Ruhsar Öcal

Osmanlı Cumhuriyeti, bir tarih spekülasyonu üzerine kurulu: Cumhuriyet ilan edilmeseydi, Osmanlı monarşisi devam etseydi bugün Türkiye ne olurdu? Film, 1888’de başak tarlasında koşan ve sonra Atatürk olduğu anlaşılan çocuğun bir ağaca tırmanıp kafesteki bülbülü alırken kafasının üzerine düşmesiyle başlıyor. Ardından ekran kararıyor. Bir anda 2007’ye atlıyoruz. Yani Atatürk’ün hiç lider olmadığı, Kurtuluş Savaşı’nın hiç yapılmadığı ve Cumhuriyet’in hiç kurulmadığı, Osmanlı devletinin devam ettiği bir geleceğe. Filmde Osmanlı monarşisinin devam etmesi durumunda, yabancıların toprakları paylaşması, hükümetin AB yanlısı olması, tabelaların- plakaların hem Türkçe, hem Arapça olması, padişahın kaftanının altında takım elbise giymesi gibi ayrıntılar var. Filmin ikinci yarısında ise Atatürk’ün var olduğu bir Cumhuriyet anlatılıyor.

Sırra kadem basan gazeteciden Napoli mafyası

SUÇ-DRAM

GOMORRAH

Yön Matteo Garrone

Oyn Salvatore Abruzzese, Simone Sacchettino, Salvatore Ruocco

Film, İtalyan yazar Roberto Saviano’nun sadece İtalya’da 1 milyon 200 bin adet satılan ve 33 dile çevrilen ilk kitabı Gomorra’dan uyarlandı. Kitap Yurt Yayınları tarafından Türkçe’ye de çevrildi. Saviano gazeteciliğini de kullanarak Napoli’nin ünlü mafya örgütü Camorra hakkında topladığı bilgilerden bir roman yazmıştı. Ancak hem roman, hem film hem de polise verdiği bilgiler, mafyanın sürekli tehditleriyle karşılaşmasına neden oldu. Bugün nerede yaşadığı bilinmiyor, polis koruması altında. Bir süre önce aralarında Orhan Pamuk’un da bulunduğu 6 ünlü yazar İtalyan hükümetine Saviano’nun korunması için çağrıda bulunmuştu.

Sicilya’nın Mafia’sı kadar ünlü olmasa da Napoli’nin Camorra’sı da en az onun kadar güçlü ve kanlı bir suç örgütü. 30 yılda 10 binlerce insanı öldürdü, sadece yasadışı uyuşturucu ve silah kaçakçılığıyla değil, her sektördeki yandaşları sayesinde ayakta durdu. Yazarın anlattığına göre örgütün yıllık tahmini geliri 150 milyar Euro’yu buluyor.

Örgütle ilgili bunun gibi pek çok bilginin verildiği filmdeki olaylar, tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi Napoli ve Caserta kentlerinde geçiyor. Cannes Film Festivali’nde Festival Büyük Ödülü’nü alan yönetmen Matteo Garrone "Gomorra’yı çekerken elimdeki malzeme görsel açıdan o kadar güçlüydü ki, ben bunu sanki o mekanlarda tesadüfen bulunuyormuşum gibi, mümkün olduğunca dürüst bir şekilde yansıtmaya çalıştım" diyor.

Yönetmen, filmde Napoli ve Caserta sakinlerinin bir kısmını da oynatmıştı. Bunlardan filmde kendisini oynayan Bernardino Terracciano, gerçek Camorra’nın bir üyesi olduğu için bir süre önce tutuklandı.

Türk işi Testere

KOMEDİ

DESTERE

Yön Gürcan Yurt ve Ahmet Uygur Oyn Peker Açıkalın, Önder Açıkbaş, Tuna Orhan

Karikatürist Gürcan Yurt’un yazıp yönettiği Destere, adından da anlaşılacağı gibi ünlü korku filmi Testere’nin yerli versiyonu. Başroldeki katilimizse bir Trakyalı. Onun şivesi üzerine kurgulanan filmde seri katil, H’leri söyleyemediği için ismi H ile başlayan kişileri kendine kurban seçiyor; Hayrettin ve Hayati. Aynı köyde yaşayan iki çiftçi, bir gün kendilerini tanımadıkları bir köy evinin bodrumunda buluyor. Bir süre sonra katilin sesinin kaydedildiği banttan şu sözleri duyuyorlar: "Oyun üüle oynanmaz, büüyle oynanır."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!