Silikon bileziklerin sırrı

Güncelleme Tarihi:

Silikon bileziklerin sırrı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2005 01:37

Son günlerde sokaktaki insandan ekrandaki ünlülere kadar herkesin bileğinde silikon bir bilezik var. Bu bilezikler, dünyada çeşitli kampanyalara destek amacıyla satılıp takılıyor.

İngilizce ‘awareness wristbands’ (yani ‘farkındalık bilezikleri’) denilen bu takıları kimisi sadece moda diye takıyor, kimisi tuttuğu takımın renklerinde olduğu için seçiyor. Bunların insanı hastalıklara karşı koruduğu söylentileri bile geziyor ortalıkta. Oysa bu bilezikler, dünyada çeşitli kampanyalara destek amacıyla satılıp takılıyor. Türkiye’de ilk olarak Filiz Akın’ın Türk Meme Vakfı’yla başlattığı kampanya sayesinde sarı bilezikler çıktı. Bu ‘modanın’ öncüsü, Amerikalı bisikletçi Lance Armstrong’du. Kampanya amacına ulaşınca farklı dernekler bilezik kampanyaları düzenlemeye başladı. Şimdi renkli bilezikler artık herkesin kolunda. İşportada bile satılıyor. İnternet sitelerinde istenilen renk ve yazıya göre sipariş verip kendi bileziğinizi tasarlayabiliyorsunuz. Yurtdışında renkli bileziklerin çoğu bağış amaçlı ama bizde sadece Türk Meme Vakfı’nın sarı İyi Yaşa bilezikleri bu amaca uygun olarak satılıyor.

FİLİZ AKIN’IN TÜRKİYE’DE TANITTIĞI İYİ YAŞA BİLEZİKLERİ

Kanseri yenen dünyanın bir numaralı bisikletçisi Lance Armstrong, silikon bilezik modasını yaratan kişi. Lance Armstrong Derneği ve Nike firmasının ürettiği, üzerinde ‘Livestrong’ yazısı bulunan sarı bileziklerden 47 milyon satıldı. Elde edilen gelir kanser araştırmalarına ve derneğe aktarıldı. Türkiye’de bağış amaçlı satılan tek bileziği Türk Meme Vakfı üretiyor. Bunun üzerinde Livestrong yerine İyi Yaşa yazısı bulunuyor. Meme kanseri için pembe bilezik kullanılıyor dünyada ama Filiz Akın sarıyı tercih etmiş çünkü tüm kanser türleriyle mücadeleye dikkat çekmeyi amaçlıyor. Mayıs ayından beri bunlardan 500 bin tane satıldı. Türk Meme Vakfı Başkanı Can Gürbüz, Livestrong yazısının patentinin sadece Türk Meme Vakfı’nda olduğunu ve bu sloganla korsan bilezik üretenleri mahkemeye verdiklerini söylüyor. 1 YTL olan bilezikler, Migros mağazaları, Homestore, Cotton ve Ten İç Giyim’de bulunuyor. İnternette www.adepo.com, www.ten.com.tr, www.weblebi.com adreslerinde satılıyor. Lance Armstrong Derneği’nin www.livestrong.org adresli sitesinde satılan ‘Livestrong’ yazılı sarı bilezikler ise 2-4 haftada adresinize ulaşıyor. Tanesi 1 dolar olan bileziklerden en az 10 tane almak gerekiyor.

MAKE POVERTY HISTORY (Yoksulluğu Tarihe Gömelim)

Yoksulluk ve açlıkla mücadele eden Make Poverty History hareketinin ürettiği beyaz bileklikleri Bob Geldof, Bono gibi ünlü isimler de takıyor. Bu ünlüler temmuz ayında yapılacak G8 zirvesine katılacak devlet başkanlarının dikkatini çekmeyi amaçlıyor. Düzenledikleri Live Aid (Live 8) konserlerinde bu bilezikleri takıyorlar. www.makepovertyhistory.org adresinden 2 sterlin karşılığında beyaz bileklik alıp, kampanyaya katkıda bulunmak mümkün. 28 günde bileklik elinize ulaşıyor.

WEAR TSUNAMI AID (Tsunami Kurbanlarına Yardım)

Tsunami kurbanlarına yardım eden bu derneğin mavi bileklikleri 7.95 dolar. www.weartsunamiaid.org adresinden sipariş verdikten sonra 18 günde evinize postalanıyor.

NIKE-STAND UP SPEAK UP (Nike-Ayağa Kalk ve Konuş)
Nike firmasının kampanyası futboldaki ırkçılığa karşı. Siyah-beyaz bilezikler Avrupa’da Nike mağazalarında 1 dolara satılıyor, ancak henüz Türkiye’de yok. Gelir ırkçılığa karşı savaşan derneklere aktarılıyor.

BREAST CANCER CAMPAIGN (Meme Kanseri Kampanyası)

Meme kanseriyle mücadelenin sembolü pembe bilezikler www.breastcancercampaign.org adresinden 1 sterline alınabiliyor. Bağışlar meme kanseri araştırmalarına aktarılıyor. Bilezik 28 günde elinize ulaşıyor.

FARKINDALIK BİLEZİĞİYLE NEYİN FARKINA VARIYORSUNUZ?

Hangi renk ne anlama geliyor


KIRMIZI: Kalp hastalıkları, AIDS, Parkinson, madde bağımlılığı

TURUNCU: Açlık, lösemi, ırkçılıkla mücadele, multipl skleroz

SARI: Umut, intihar karşıtlığı, evlat edinen aileler, kayıp çocuklar, mesane kanseri, akciğer kanseri

YEŞİL: Organ ve doku bağışı, depresyon, ruh sağlığı, göz hastalıkları, ilik nakli ve bağışı, glokom, kayıp çocuklar, lösemi, çevre, böbrek kanseri

KOYU MAVİ: Hoşgörü, çocuk taciziyle mücadele, konuşma özgürlüğü, suç kurbanları, su temizliği, kolon kanseri

MOR: Dini hoşgörü, hayvan suiistimaliyle mücadele, 11 Eylül kurbanları, pankreas kanseri, tiroid kanseri, evsizler

BEYAZ: Masumiyet, terör kurbanları, barış, yaşam hakkı, diyabet, cinsel tacizle mücadele, Alzheimer, evlat edinme, kemik kanseri, internetteki çocuk pornosuyla mücadele

SİYAH: Melanom, yas

KAHVERENGİ: Sigara karşıtlığı

GRİ: Diyabet, beyin kanseri, astım, alerji

TURKUVAZ: Jinekolojik kanserler, madde bağımlılığı, cinsel taciz ve tecavüzle mücadele

BORDO: Sezaryenle doğum, başağrısı ve migren

LİLA: Yeme bozuklukları, hipertansiyon, mide kanseri

PEMBE: Meme kanseri

AÇIK MAVİ: Prostat kanseri, tiroid hastalıkları,

LAVANTA: Tüm kanser türleri, epilepsi

BEJ: Akciğer kanseri, multipl skleroz

ALTIN: Çocuk kanseri

Birlikte kullanılanlar:

MAVİ+ PEMBE: Hamilelik, erkeklerdeki meme kanseri

KIRMIZI+ BEYAZ: Kafatası ve çene kanseri

KIRMIZI+ SARI: Hepatit C

KIRMIZI+ BEYAZ + MAVİ: 11 Eylül kurbanları

KIRMIZI+ MAVİ (Üzerinde kalp resmi var) Kalp hastalıkları

MAVİ+ SARI: Down sendromu

SİYAH+BEYAZ: Irkçılıkla mücadele

Kaynak www.craftsnscraps.com (bilezik satan ve paranın bir kısmını bağışlayan bir internet sitesi)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!