Sigara dumanı sağlığımızı tehdit ediyor

Güncelleme Tarihi:

Sigara dumanı sağlığımızı tehdit ediyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2003 18:02

Bilerek ve isteyerek kullanmadığımız bir zehir nedeniyle hastalanmamız aslında toplumsal bir suç. Aynı havayı solumak zorunda olduğunuz diğer insanların duyarsızlığı ve sorumsuzca kişisel özgürlük sınırlarının dışına çıkılması nedeniyle sık sık sigara içmiyor olsak da sigara dumanı solumak zorunda kalıyoruz. Üstelik pasif sigara içicileri sigara filtresinden süzülmeyen ve insan sağlığı için son derece zararlı olan dumanı soluyarak neredeyse sigara içicileri kadar risk altına girmekteler.

Haberin Devamı

Araştırmalara göre Türkiye’de erkeklerin yüzde 60’ı, kadınların yüzde 20’si ve tüm toplumun yüzde 40’ı sigara içiyor. Gelişmiş ülkelerde tütün tüketimi hızla düşerken, Türkiye’de ise son 20 yılda tüketim yüzde 80 arttı. Genellikle geri kalmış ve gelişmekte olan ülkelerde, diğer ülkelere göre daha çok pazar bulan sigaranın Türkiye’de kullanım yaşı da giderek düşüyor. Türkiye’de sigara ile tanışma dönemi ilkokula kadar inmiş durumda.

 

Pasif sigara içiciliğinin, akciğer kanseri ve kalp hastalıkları gibi hayati sağlık sorunlarına yol açtığını biliyoruz. Bu durum çocuklarda daha da tehlikeli boyutlara ulaşıyor. Çünkü istem dışı sigara dumanına maruz kalan kişilerde solunum yolları hastalığı, orta kulak iltihabı, astım krizleri ve ani bebek ölümleri görülüyor. Sigara dumanı aynı zamanda kapalı alanlarda da önemli bir hava kirliliği yaratıyor.

Haberin Devamı

 

Sigara karşıtı birçok yazıda sigara dumanındaki zehirlerle ilgili bilgi bulabilirsiniz. Yaklaşık dört bin madde içeren sigara dumanının içerisindekilerden birkaçı boya sökücü aseton, akü yapımında kullanılan kadmiyum, roket yakıtı metanol, çakmak gazı bütan, temizlik maddesi amonyak, fare zehiri arsenik, öldürücü zehir hidrojen siyanür, naftalin. Ülkemizde sigaraya bağlı hastalıklardan ölen kişi sayısı, trafik kazalarında ölenlere oranla 10 kat fazla. Aslına bakarsanız bu yazıyı sigaranın zararlarını anlatmak için yazıyor olsaydım sayfalarca hastalık ve oranlarla sigaranın ne kadar öldürücü bir zehir olduğunu anlatabilirdim. Ancak burada asıl vurgulamak istediğim pasif sigara içiciliği. Yani kendinize ait olmayan bir seçimden dolayı zarar görmek.

 

Eğer sigara içiyorsanız başınıza gelebilecek hastalıkları göze almışsınız demektir. Yani bir gün akciğer kanseri ya da gırtlak kanseri olursanız nedenin yıllarca bilerek içtiğiniz sigara olduğunun farkındasınızdır. ‘Nereden çıktı bu hastalık ‘ demeye de pek hakkınız yoktur. Ama sigara içmeyen ya da yaşamak zorunda olduğu evde sigara içilen bir çocuk olabilirsiniz. O zaman hiçbir günahınız yokken ve seçim size ait değilken kullanılmış sigara dumanına bağlı gelişebilen hastalıklarla karşı karşıya kaldığınızda çevrenizdeki sigara içicilerini suçlamaz mısınız?

Haberin Devamı

 

Gerçekten de toplumumuzda oldukça yaygın olan sigara kullanıcıları son derece duyarsız ve saygısızca diğer insanların sağlığını da tehlikeye atıyorlar. Aynı ofiste çalışmak zorunda olduğunuz bir arkadaşınız, evinizi paylaştığınız eşiniz ya da arkadaşlarınız sizin içtiğiniz sigara dumanından kaynaklanan sağlık sorunları yaşıyor ya da yaşayacak olabilirler. Üstelik bu kötü kokulu dumanı solumak zorunda olmak bile yeterince rahatsız ediyor olabilir. Üstelik hiç sigara içmemelerine rağmen aynı ortamda olduklarından dolayı üzerlerindeki elbiselere sigara kokusu sineceğinden büyük bir olasılıkla bu kokuyu sürekli hissetmek zorunda kalıyorlar.

 

Bütün bunlara hakkımız olup olmadığını düşünmeli ve yasal yasaklara gerek kalmadan kendi sağduyumuzla bunun bir toplumsal suç olduğunu anlamalıyız. Bilerek fare zehiri içmek nasıl özgürlükse, sigara içmek de o kadar özgürlüktür. Temel kural özgürlüğümüzü yalnızca kendimize zarar vermekle sınırlayabilmemizdir. Kimseyi pasif sigara içicisi yapmaya hakkımız yoktur.

Haberin Devamı

 

Op. Dr. Abdülkadir Göksel

 

Dr. Göksel,  Kariyer Destek / Sorun Yanıtlayalım / Sağlık bölümünde sorularınızı yanıtlıyor.

   

www.kulakburunbogaz.com

 

Dr.Göksel'in yenibir.com'da yayınlanan diğer yazıları:

Kadınların korkulu rüyası: Menepoz!
Baş ağrsı ve sinüzit
Ses kısıklığını önemseyin!
Her 10 kadından birinin kabusu: Meme kanseri!
Burundan estetik ameliyat olmadan önce...

Burun kanaması hayat kurtarıyor

Gürültü sağlığımızı tehdit ediyor
Horlama Seksi Öldürüyor
Çocuklarda Alerji ve Sinüzit
Lazer ile Gözlüğe Elveda!
Ciddi bir hastalık: Şişmanlık (Obezite)

Denge Bozukluğu: Baş Dönmesi (Vertigo)

Kulak kiri bir hastalık mı?

Kanser, nedenleri ve savaş

Gırtlak Kanseri ve Sigara Bağımlılığı

Yaygın bir sorun: Selülit

Yaz geliyor, güneş lekelerine dikkat!

Anti-aging: Bir yaşam biçimi

Stres kaynaklı diş hastalığı: Bruksizm

Obur muyuz?

Grip değil, saman nezlesi!

Önemli bir tedavi yöntemi: Dokunmak!

Bebeğinizin cinsiyetini belirlemek elinizde mi?

Yaşlılıkta Bunamanın En Sık Nedeni: ALZHEİMER’e dikkat!

Bilgisayara bağlı göz yorgunluğu
Klimadaki tehlike: Lejioner hastalığı

Kulağınızı kaşımayın!

Belki de ‘depresyondayız’

Ağız kokusuna dikkat

Şanssız bir yağ aldırma öyküsü üzerine  

Varisle tanışmadan önleminizi alın

Her zaman genç görünmenin sırrı: Botox! 

Gizli tehlike: Mide yanması  

Takıntılar zamanımızı çalıyor

Kulak zarında deliğe çözüm!

Erkekte saç dökülmesinin cinsel güçle ilişkisi var mı?

Okyanus suyu ile gelen sağlık!

AIDS'in erken belirtileri

Gelişigüzel burun damlası kullanmayın

Horlamaya ‘radyofrekans’ çözümü

Soğuklarda bademcik enfeksiyonlarına dikkat!

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!