Sevgili patates

Güncelleme Tarihi:

Sevgili patates
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 1999 00:00

Haberin Devamı

Mutfağınızda patates varsa, ne pişireceğinizi düşünmenize ve kaygılanmanıza gerek kalmaz. Patatesle herkesin sevebileceği bir yemek hazırlayabilirsiniz. Aylık Dergisi de mart sayısında patatesi ‘‘Ayın sebzesi’’ olarak tanıttı. İşte lezzetli patates yemeklerinden birkaçı.

Patates, Türk mutfağının gözdesi. Küçük büyük herkesin severek yediği özel yemeklerden başka, diğer yemeklerde de garnitür olarak kullanılıyor. Dünyada bilinen köklü sebzeler arasında en uzun geçmişe sahip olanlardan biri de patates. İlk kez Peru, Bolivya ve Meksika'da yetiştirilmeye başlanan patatesi, İnkalar da benimsediler. İspanyol kaşifler, keşfettikleri yeni topraklarda yetişen bitkileri Avrupa’ya getirirlerken patatesi de ihmal etmediler. Patates. onaltıncı yüzyılda Avrupa’ya yerleşti. Kısa sürede İrlanda'nın temel yiyeceği oldu. Alman mutfağında en çok kullanılan sebze patatesti. Bugün de öyle.

Türk mutfağında ise patatesin yaz kış yeri var. Kızartma, haşlama, fırında patates, etli patates sevilen yemeklerden birkaçı. Patates, sadece pek çok yemek türünde kullanılabildiği için baş tacı edilmiyor. Bu kök sebze, A, C, B1 veB2 vitaminleri bakımından oldukça zengin. Ancak bir noktaya dikkatinizi çekmek istiyoruz: Patatesin besleyici kısmı, hemen kabuğunun altında, yani yüzeye yakın. Bu nedenle kabuğunun kalın soyulmaması gerekiyor. Soyulup haşlanmış patates C vitamini ve minerallerin yüzde 25'ini kaybettiği için bu sebzenin kabuğu ile fırında, sıcak külde suda ve buğuda pişirilmesi öneriliyor. Patatesin yeşeren kısmının yenmemesi gerektiğini söyleyen uzmanlar yirmi dört saatten fazla buzdolabında duran sulu patatesin de yenmemesini öneriyorlar. Sanılanın aksine şişmanlatmadığı söylenen patates nişasta yönünden çok zengin. Bu nedenle şeker hastaları için zararlı olabilir. Şeker hastaları külde ya da fırında pişmiş patates yiyebilirler.

Kremalı patates halkası

Malzemesi

7 patates

1 kase brokkoli çiçeği

4 çorba kaşığı bezelye

1 havuç, 4 yumurta

3 çorba kaşığı hindistan cevizi

Yarım su bardağı taze krema

Yarım çorba

kaşığı tereyağı

(kalıbı yağlamak için)

1 tatlı kaşığı

kırmızıbiber ve tuz

Hazırlanışı

Patateslerin kabuklarını soyup tuzlu suda haşlayın. Sıcakken bir çatalla ezip püre yapın. Havucu üç dakika tuzlu suda haşlayın. Bezelye ve brokkoliyi de aynı suda haşlayın. Beşamel sos hazırlayın ve bu sosu ılık patates püresine 3 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri ile birlikte ilave edip karıştırın. Daha sonra diğer malzemeleri sırasıyla ilave edin. Malzemeyi yağlanmış bir kek kalıbına dökün. 180 derece ısıtılmış fırında 45 dakika pişirin. Kremayı, patatesli kekin üzerine dökün.

Fırında peynirli patates

Malzemesi

7 iri patates

2 yumurta sarısı

1 kase lor peyniri

1 çorba kaşığı kaşar rendesi

1 çay kaşığı kırmızı pul biber

1 çorba kaşığı domates ezmesi

Yarım su bardağı krema

Yarım su bardağı süt

1.5 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı

Tuz

Hazırlanışı

Patatesleri soyup dilimlere ayırdıktan sonra haşlayın. Patatesler ılınınca, yarım çorba kaşığı eritilmiş tereyağı ile yağlanmış tepsiye balıksırtı şeklinde dizin. Fırını 160 dereceye ayarlayın. Diğer malzamalarie karıştırıp tuzlayın. Hazırladığınız bu karışımı patateslerin üzerine döküp kaşar peyniri rendesi serpin. En üste lor peynirini yayıp pul biberi serpin. Tepsiyi fırına koyup 20 dakika pişirin.

Fırında pastırmalı patates

Malzemesi

8 patates

1 kase haşlanmış ıspanak

15 dilim pastırma

1 küçük kutu tuzsuz krem peynir

3 çorba kaşığı kaşar peynir rendesi

1 defne yaprağı

4 su bardağı süt

2.5 çorba kaşığı tereyağı

1 çorba kaşığı galeta unu

Karabiber, tuz.

HazırlaNIşı

Pastırmaları, ortadan ikiye kesin ve hafifçe yağlanmış tavada kızartın. 2 çorba kaşığı yağı eritip ıspanağı kaşar peyniri rendesiyle birlikte kavurun. Patatesleri soyup kalın dilimlere ayırın ve bir tencereye dizin, üzerine sütü ilave edin. Defne yaprağı tuz ve karabiberi de koyduktan sonra kısık ateşte 20 dakika pişirin. Patateslerin üçte birini püre haline getirin ve dilimlerle karıştırın. Fırın kalıbını yağlayıp galeta unu serpin. Patatesli karışımın yarısını kalıba dökün, peynirli ıspanağı koyun ve pastırma dilimleriyle örtün. Kalan peynirleri malzemenin üzerine sürün. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında yarım saat pişirin.

Patates kızartması

deyip geçmeyin...

Patates kızartması hazırlayacağınız zaman patatesleri dilimleyip soğuk suya atın. Temiz bir peçeteyle kuruladıktan sonra tavaya atın.

Patates kızartırken zeytinyağı kullanmalısınız.

Patatesler kızardıktan sonra yağını çektirmek için kağıt peçete üzerine dizin.

Patates cips yapmak için rendenin en ince kısmını kullanın. Kızgın yağda kızartın.

Çubuk doğranmış patatesleri kızgın olmayan çok sıcak yağa atın.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!