Ses hastalıklarını ciddiye alın, doktora başvurun

Güncelleme Tarihi:

Ses hastalıklarını ciddiye alın, doktora başvurun
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

Asla konuşmayacağım

Ses kısılması ve sesle ilgili diğer hastalıklar insanın yaşamını olumsuz etkiliyor. Bu alanda çalışan bir ses kliniği açıldı. Türkiye'nin ünlü kulak, burun, boğaz uzmanlarından Prof. Mehmet Ömür bu kliniğin başında ve ses hastalıklarıyla ilgili bilgi verdi. Psikolojik olarak sesin nasıl etkilendiğini, sesin nasıl dinlendirilebileceğini anlattı.

Spikerler, DJ'ler, avukatlar, öğretmenler, doktorlar, ses ve tiyatro sanatçıları gibi sesini çok kullanan ve ses sorunlarından şikayeti olan insanlar için bir Ses Kliniği kuruldu. Türkiye'de pek tanınmayan böyle bir kilinikte, gerektiğinde danışılabilecek hekimler ve pek çok cihaz bulunuyor. Ve burada foniyatr adı verilen ses hastalıkları alanında uzmanlaşmış kulak, burun, boğaz uzmanları, ses eğitimi veren, ses hastalıklarının tedavisini destekleyen bir konuşma ve ses uzmanı bulunuyor. Ayrıca şan hocaları, psikiyatrlar, göğüs hastalıkları uzmanı ve nörologlar da zaman zaman tedaviyi yönlendirebiliyorlar.

Türkiye'nin tanınmış kulak, burun, boğaz uzmanlarından Prof. Mehmet Ömür'ün kurmuş olduğu bu ses kliniğinde, sesi kısılmış kimselerin, sadece ses tellerine değil, bütün ses organlarına bakılıyor ve sesin akustik analizi olarak tanımlanan frekansı bilgisayarla ölçülüyor. Bu, hem uzmanların ses hastalıklarını teşhis etmesine yardımcı oluyor hem de hastalara sorunlarının ne olduğuna dair bir fikir veriyor. Tıpkı, EKO (Elektro Kardiyogram) gibi kalbin ritm grafiğini çıkarıyor.

YAVAŞ ÇEKİM

Ayrıca ses tellerini yavaş çekim gösteren, çıplak gözle anlaşılmayan bazı hastalıkların tanısını koymaya yarayan alet, stroboskopiden de yararlanılıyor. Uzmanlar bugüne kadar gırtlağı çıplak gözle görmeye çalışıyorlardı. Halbuki, bu aletle iş çok kolaylaşıyor, videoya bir görüntü kaydediliyor ve bu görüntü tekrar tekrar izlenebiliyor.

HER AN KISILABİLİR

Çıplak göz, bir saniyede sadece beş görüntüyü kaydedebiliyor. Bundan daha fazla görüntü varsa, çıplak göz bunu farkedemediği için duruyormuş gibi algılanıyor. Dolayısıyla ses tellerinin hareketleri sırasında ortaya çıkan olaylar görülemiyor.

Hiç beklemediğiniz anda sesiniz kısılabilir. Sesiniz kısıldığında yapılması gerekenleri öğrenmeden önce, sesinize zarar veren nedenlerin ne olduğunu ve nasıl koruyacağınızı bilmeniz gerekiyor. Enfeksiyonlar, tümoral hastalıklar, nodül, polip ve ses tellerinin hareket bozukluğu ve felçleri... Bütün bunlar ses teli hastalıkları ve hepsi seste değişiklik yaparak, sesi kısıp, bozuyor. Ya da ses tellerinde hiçbir şey olmamasına rağmen kişinin sesi bozuk olabiliyor. Sebebi psikolojik de olabiliyor, sesin doğru kullanılmamasından da kaynaklanabiliyor.

Alkol, ses tellerini çok fazla etkilemese de, uzun süre kullanıldığında ses tellerinde ödem ve tahrişe neden oluyor. Sigaranın olumsuz etkisi ise alkolden daha fazla. Az miktarda alınan alkol, kişinin gevşemesine yardımcı olabilir ancak biraz fazla kaçırıldığında, sesin motor ayarını bozuyor. Yani sesi kontrol etmek güçleşiyor.

MAÇTAN SONRA...

Ses kısıklığının çok çeşitli sebepleri olabilir.

Doğuştan ses kısıklıkları, ses telleri ya da ses yollarında bir anormallik olduğunun işareti. İltihabi ses kısıklıkları, daha çok larenjit, özellikle de akut larenjit denilen çok kısa sürede ortaya çıkarak, şiddetli seyreden hastalıklarda görülüyor. Örneğin, bir maç sonrası çok bağırıp çağrıldığında larenjit olunuyor. Mikrobik değil, ses telleri birbirine o kadar çok çarpıyor ki, tahriş ve yanma meydana geliyor. Öte yandan, basit bir grip aşağılara inerek ses tellerini mikrobik olarak hasta edebiliyor. Mikrobikse, antibiyotik tedavisi uygulanıyor. Mikroba bağlı değilse, ses istirahati tavsiye ediliyor. Sesin dinlendirilmesi, ilaç tedavisinden daha önemli. Fısıltıyla konuşmak, sesin dinlenmesini sağlamıyor hatta zarar veriyor. Sesi dinlendirmek, hiç konuşmamak anlamında. Çünkü fısıltı daha çok yoruyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!