Seks tiryakiliği hastalık mı?

Güncelleme Tarihi:

Seks tiryakiliği hastalık mı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 1998 00:00

Haberin Devamı

İnsanların seks tiryakisi olduklarına inanmak güç, çoğu zaman da bu tür iddialar önemsenmiyor. Fakat başka tiryakilikler gibi seks tiryakiliği de kişilerin hayatlarını değiştirebiliyor.

ABD Başkanı Bill Clinton'ın başı seks skandallarıyla derde girdi. Evliyken başka kadınlarla kurduğu ilişkiler birer birer açıklanınca, başkan için zor günler başladı. Ünlü şarkıcı George Michael, Los Angeles'ta bir umumi tuvalette bir eşcinsel ile aşk yaparken yakalanınca, hayranlarından nasıl özür dileyeceğini bilemedi. ‘‘İsteklerime gem vuramadım. Seks tutkusuna yenik düştüm. Gözüm hiçbir şey görmüyordu. Hiçbir şey umurumda değildi’’ diyerek kendini savunmaya çalıştı.

Pek çok kişi, böylesine ünlü bir sanatçının tuvalette seks yapma çılgınlığına anlam veremeyebilir. Uzmanlar ise seks tiryakiliğinin çok ciddi bir hastalık olduğunu iddia ediyorlar. Alkol, uyuşturucu ve sigara tiryakiliği gibi seks tiryakiliği de kurbanlarına her türlü çılgınlığı yaptırıyor. Sadece İngiltere’de her 200 erkekten birinin seks tiryakisi olduğu saptandı. Az gelişmiş ülkelerde seks tiryakiliğinin daha da ürkütücü boyutlarda olduğunu söyleyebiliriz.

Rahatlama aracı

Seks tiryakileri, rahatlamak, huzura kavuşmak için seksi bir araç olarak kullanıyorlar. Tıpkı sigara tiryakileri, uyuşturucu ve alkol tiryakileri gibi... Seks tiryakileri, seks yaptıktan sonra kısa bir süre için kendilerini rahatlamış hissediyorlar. Onların sevgiye dayalı normal aşk ilişkileriyle ilgilendiklerini söyleyemeyiz.

Seks tiryakiliğinin bir hastalık olduğunu önce Amerikalı doktorlar keşfettiler. Bu hastalığın tedavisinde de en ileri ülke gene Amerika.

Sekse bağımlı olmak, uyuşturucu ve alkol tutsağı olmak kadar önemli ve tehlikeli. Tedavisi de aynı derecede zor ve riskli. Seks tiryakileri bu tutkuları yüzünden hayatlarını tehlikeye atıyorlar. Yuvaları dağılıyor. hayatlarının akışı değişiyor. Bu kişiler, genellikle yabancılarla seks ilişkisi kurmaya özen gösteriyorlar. Durumlarının ne kadar tehlikeli olduğunu bilseler de gerçekleri herkesten gizlemeye çalışıyorlar. Adlarının ‘‘çapkın’’a çıkması onları rahatsız etmiyor. Fakat seks yapmadan günlük işlerinin üstesinden gelememeye başlayınca da paniğe kapılıyorlar.

Kadınların da sorunu

Seks tiryakiliği sadece erkeklere özgü değil. Pek çok kadın da aynı sorunu yaşıyor. Kuşkusuz kadınların seks tiryakiliğinin boyutları daha farklı. Onlar seks gereksinimlerini çok daha gizli bir şekilde gidermek zorundalar. Seks tiryakiliği olan bir iş kadını gerçekleri çevresindekilerden gizlemek için büyük çaba harcamak zorunda kalır.

Seks tiryakilerinin büyük bir çoğunluğu kendilerini değersiz bulan kişiler. Normal bir aşk ilişkisi kurmak isteyenlerden uzak durmaya bakarlar. Uyuşturucu, sigara ve alkol gibi seks de kana endorfin yüklemesi yapıyor. Bu da kişilerin geçici bir süre kendilerini çok iyi hissetmelerini sağlıyor. Seks tiryakisinin seks ihtiyacı zamanla artıyor. Bir kadınla normal bir seks hayatı yaşamak seks onlara yetmiyor.

Tedavi merkezleri var

Amerika’da seks tiryakilerinin sayısı giderek arttığı için bu ülkede tedavi merkezleri kuruldu. Sorunlarının bilincine varan bu kişiler merkezlerde tedavi görüyorlar. Ancak seks tiryakiliğinin tedavisi uzun sürüyor ve tedaviden sonra küçük bir kıvılcım, basit bir neden kişilerin her şeye yeniden başlamalarına neden olabiliyor.

Tedavi olmak isteyenlerin önce geçmişleri araştırılıyor. Geçmişte çekilen acılar, karşılaşılan olaylar, anne ve babaların tutumları, düzensiz ev hayatı bu hastalığı ortaya çıkarabiliyor. Çocuklarına karşı aşırı derecede tutucu davranan, onlara göz açtırmayan anne ve babalar da, çocuklarının seks tiryakisi olmasından sorumlular. Seksin kötü, utanç verici bir davranış olduğunu çocuklarına öğretmeye çalışan anne ve babalar, geleceğin seks tiryakilerini yetiştirmiş oluyorlar.

Tedavi gören seks tiryakilerinin bazılarına bir süre seks yapmak yasaklanıyor. Bazıları belirli sosyal faaliyetlerden uzak kalmak zorundalar.

Michael Douglas

Aynı klinikte bir süre kaldı. Aktör, seks tiryakiliği tedavisi gördüğünü yalanladı, ama sekse olan düşkünlüğü 20 yıllık evliliğinin dağılmasına yol açtı.

Rob Lowe

Genç aktör, iki kadınla seks yaparken çekilmiş video filmi ortaya çıktıktan sonra Arizona'da bir klinikte uzun süre tedavi gördü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!