Seks hakkında konuşamadığınız insanla seks de yapmayın

Güncelleme Tarihi:

Seks hakkında konuşamadığınız insanla seks de yapmayın
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2008 00:00

Senin hayatın, senin vücudun, senin seçimin. Bunu söyleyen rock yıldızı Ozzy Osbourne’nun 24 yaşındaki delidolu, çılgın kızı Kelly. Ona n’oluyor ki, demeyin. Bu yıl ikinci kez kutlanan 24 Eylül Dünya Gebelikten Korunma Günü’nün elçisi oldu. Osbourne özellikle hemcinslerine sesleniyor, parnerinizle seks ve korunmayla ilgili konuşamıyorsanız birlikte olmayın, diyor.

İlki geçen yıl yapılan 24 Eylül Dünya Korunma Günü etkinliği bu yıl Londra’da gerçekleşti. Aslında etkinlikler bir günlük değil, yıl boyunca sürüyor. Gönüllü organizasyonların da katkısıyla internet, televizyo, radyo, afiş gibi kanallarla özellikle gençlere ulaşması hedefleniyor. Kampanyanın hedefi yılda, plansız ve istenmeyen 80 milyon gebeliği (yılda) önlemek.

Ünlü rockçı Ozzy Osbourne’un 24 yaşındaki kızı Kelly Osbourne ise çok ciddi bir işe el attı, 2008 Dünya Gebelikten Korunma Günü’nün elçiliğini üstlendi. Osbourne öncelikle hemcinslerine sesleniyor: Parnerinizle seks ve korunmayla ilgili konuşamıyorsanız birlikte olmayın!

YILDA 46 MİLYON KÜRTAJ

Dünya Kontrasepsiyon Günü’nün 2008 sloganı, "senin hayatın, senin vücudun, senin seçimin". Kontrasepsiyondan kasıt, modern doğum kontrol yöntemleri. İki yıldır düzenlenen kampanyalarla özellikle gençlerin dikkati çekilerek, istenmeyen hamileliklerin önlenmesi hedefleniyor.

Yapılan araştırmalara göre cinsel ilişkiye giren, buna karşılık etkili doğum kontrol yöntemi kullanmayanların yüzde 85’i bir yıl içinde hamile kalıyor. Bu da her yıl 219 milyon kadının, kaza sonucu gebe kalması demek. İstemeden hamile kalan kadınların ve genç kızların önünde sadece iki seçenek bulunuyor. Ya kürtajla gebeliği sonlandırmak ya da bebeği dünyaya getirmek. Hamilelerin yüzde 22’si (46 milyon) kürtajı tercih ediyor.

6 sivil toplum kuruluşunun destek verdiği kampanya Avrupa ülkelerinin yanısıra, Asya, Latin Amerika ve Afrika’dan toplam 66 ülkede devam edecek. İstenmeyen gebelikler sadece gelişmekte olan veya gelişmemiş ülkelerin sorunu değil. Avrupa ve ABD’de de her yıl çok sayıda istenmeyen gebelik oluşuyor. Her 3 gebelikten biri plansız. Bunların da beşte biri kürtajla sonlandırılıyor.

GENÇ ANNE EĞİTİM ALAMIYOR

Genç yaşta çocuk sahibi olmak kadınların hem eğitimlerini, hem de kariyer hedeflerini etkiliyor, sınırlıyor. Daha düşük standartta yaşamalarına yol açıyor. Özellikle çok genç yaştaki gebeliklerde prematüre bebek riski yüksek. Anne çok genç yaşta, çok ciddi sorunlarla uğraşmak zorunda kalıyor.

SEKSİ ÖNLEMEK MÜMKÜN DEĞİL

Gençler cinsel yolla bulaşan hastalıkların ve gebeliğin kendilerini bulmayacağını sanıyorlar. Arkadaşlarımdan istemediği halde bebek dünyaya getiren, kürtaj olan, HIV (+) tanısı alanlar oldu. İnsanların seks yapmasını önlemek mümkün değil, dolasıyla gebe kalabilecekleri gerçeğini saklamak anlamsız! O halde gebe kalabileceklerini, hangi yöntemlerle korunabileceklerini, iyi seksin ne olduğunu bilmeye hakkımız var.

OKULDA CEZA VERDİLER

Gençler risk alıyor çünkü cinselliği ne ailelerden, ne de okuldan öğreniyorlar. Tabu olan bu konu, arkadaştan, kulaktan doğma öğreniliyor. Her radyo programımda, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve gebelikle ilgili en az 100 mesaj alıyorum. Cinsellikle ilgili bilgilerimi, genç yaşımda ailemden aldım. Okula gittim ve arkadaşlarıma anlattım. Ancak bu nedenle ceza aldım. Annem neden ceza verildiğini hálá anlamış değil.

ERKEKLER ÇEKİP GİDİYOR

Erkekler için çok daha kolay. Çünkü gebe kalmayacaklarını biliyorlar. Çekip gidebiliyorlar. Kızlar sekse hazır olmadıklarında ’hayır, hazır değilim’ diyebilmeli. Seks sadece fiziksel değil, aynı zamanda duygusal birşey. Hazır olmadan yapılan seks, hayat boyu pişmanlığa yol açabilir. Hiçbir erkek kadını sekse zorlamamalı. Bu adil değil çünkü. Bence kadınlar için en iyi korunma yöntemi, hap ve prezervatifin birlikte kullanılması. Erkekler içinse pezervatif.

ASİ KIZDAN AKILLI MESAJLAR

24 yaşındaki Kelly Osbourne, çok ciddi bir işe el attı, 2008 Dünya Gebelikten Korunma Günü’nün elçiliğini üstlendi. Müzik, radyo, moda gibi uğraşlarla adını duyuran ama ekranlara daha çok isyanları, sorunlu halleri ile gelen Kelly Osbourne, gençlere doğum kontrol yöntemlerinin yanısıra cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunabilmek için mutlaka pezervatif de kullanmaları gerektiğini hatırlatıyor. Dövmelerine, asi, meydan okuyan havasına karşılık, Dünya Korunma Günü elçisi, siyah elbisenin üstüne giydiği bej ceketi ve topuklu papuçlarıyla her zamanki halinden çok farklı, şık ve olgundu.

GENÇ CİNSELLİĞİNDEN RAKAMLAR

Facebook’da 80 ülkeden, 18-24 yaşlarında bin kişiyle yapılan bir ankette, "Korunmasız seks yaptınız mı?" sorusuna yüzde 50’si evet yanıtını verdi.

Başka araştırmalara göre, her 10 gençten biri, geri çekilme yoluyla korunuyor.

15 yaşındaki öğrencilerin yüzde 13’ü son cinsel ilişki deneyimlerinde korunmamışlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!