Seçim ittifakı mı, müta nikâhı mı?

Güncelleme Tarihi:

Seçim ittifakı mı, müta nikâhı mı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2002 17:51

Tansu Çiller’in DYP’si ile Muhsin Yazıcıoğlu’nun BBP’si seçim ittifakı konusunda “ilke anlaşmasına” varmışlar. Bu ikiliye, Alparslan Türkeş’in (babasının partisini Devlet Bahçeli’ye kaptıran) oğlu Tuğrul Türkeş’in ATP’si de katılacakmış. Haberler böyle diyordu. Ben “ittifak” yerine “müta nikahı” denmesini öneriyorum.

Haberin Devamı

Evet, Doğru Yol Partisi, Büyük Birlik Partisi ve Aydınlık Türkiye Partisi, seçim ittifakı konusunda “ilke” anlaşmasına varmışlar ya da varmak üzerelermiş.

(İttifakın adını BAT-DYP koyacaklar, diyenler de var, Büyük ve Aydınlık Türkiye – Doğru Yol Partisi’nin kısaltması.)

Benim meslektaşlarım da, bu haberi verirken, Tansu Çiller’in, bugünkü müttefiki BBP ve Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu için zamanında “katiller” dediğini, hayretler içinde hatırlıyor ve hatırlatıyorlardı. (1995’te Mesut Yılmaz’ın ANAP’ı BBP ile seçim ittifakı yapmış, Tansu Çiller de o zaman “Katillerle işbirliği yapıyorlar” demişti.)

Ben, politikacıların böyle ilkesizliklerine değil de, meslektaşlarımın mesela hâlâ Tansu Çiller’e şaşabilmelerine şaşıyorum.

Ayrıca, bu konuda BBP de, DYP’den daha ilkeli hareket etmiyor zaten; size “katil” diyenle işbirliğine gider misiniz siz olsanız?

Fransızlar’ın bir sözü vardır, “Il a pour principe de ne pas en avoir” diye, “Tek ilkesi vardır, o da ilkesiz olmak” derler... İlkesizlik konusunda ilke anlaşmasına varmak, diye buna derler.

Yapılan anlaşmanın, pazarlığın esası nedir?

Benim şu kadar seçmenim var, bana şu kadar milletvekilliğini garanti edersen senin listelerinden seçime girerim.

Böylece, barajı geçip Meclis’e girme şansı olmayan parti seçim kanununu delmiş olacak, büyük parti de, küçüğün çöpe giden oyundan istifade edecek. Seçim yapılıp herkes Meclis’e girince (her zaman olduğu gibi) ittifak bozulacak, herkes kendi yoluna gidecek...

Bunun adına ittifak demek doğru değil, siyasî partilerin bu yaptığının adı resmen “MÜTA NİKÂHI” !

(“Müt’a nikâhı = Bazı yerlerde kadına verilen para karşılığında yapılan geçici nikâh”, Türk Dil Kurumu Sözlüğü sayfa 1617)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!