Sanal Akmerkezler yolda

Güncelleme Tarihi:

Sanal Akmerkezler yolda
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 1997 00:00

Haberin Devamı

Ticaret kavramı, son zamanlarda bilgisayar teknolojileri ve İnternet'in gelişimiyle, yeniden gündemin en sıcak konularından birisi haline geldi. Son teknolojik gelişmelerin, ticaret hayatının ve bizim hayatımıza katacağı yeni değerlerden bazıları şunlar: Sanal para, sanal alışveriş, sanal mağaza. Bu kavramlar bizleri heyecanlandırabilir, fakat daha da heyecan verici olan gelişmeler var. Sanal ticaret bu kavramları hayatımıza katmakla kalacak gibi görünmüyor, çok yakında sanal Akmerkez'ler, sanal Galeria'lar yolda... Bu kadar da değil! Yapılan araştırmalar 2000 yılında sanal ticaretin 200 milyar dolarlık bir kapasiteye ulaşacağını söylüyor. Evet, bütün bu gelişmeler olurken Türkiye'de sanal ticaret ne boyutta sorusu tabii ki, bizlerin de kafasını kurcaladı.

Ve bu konuyu sizler için araştırdık ve Türkiye'de ilk defa sanal alışveriş imkânı veren siteyi, Migros'un sitesini sizler için gezdik, sadece gezdik mi? Hayır. Ayrıca yine sizler için (!) alışveriş de yaptık.

Alışverişimizi yapabilmek için ilk olarak www.migros.cm.tr adresine girmemiz gerekiyordu, girdik. Bu internet sitesi, hem Migros'u tanıtan hem de sanal alışverişe kapımızı açan sayfaları bünyesinde barındırıyor.

Giriş için bu sayfa üzerinde bulunan sanal market logosuna kliklemek gerekiyor. Sanal markete girmeden önce karşımıza ilk çıkan görüntü, bize sanal alışverişin hangi semtlerden mümkün olduğunu gösteriyor. Hemen biz de sizlere aktaralım, sanal alışveriş:

Kalamış, Kızıltoprak, Feneryolu, Göztepe, Çiftehavuzlar, Fenerbahçe, Caddebostan, Kozyatağı, Erenköy, Suadiye, Bostancı, Sahrayıcedit, Ataşehir, Acıbadem semtlerinde ve Maslak-Ayazağa, Levent, Etiler, Bebek, Ulus, İstinye, Yeniköy, Konak-Yeni Levent, 4.Levent, Tarabya semtlerinde mümkün olabiliyor.

Sanal mağazadan alışveriş yaptıktan sonra ürünleri getirtebileceğiniz adreslerin listesi var. Diğer seçenek de ürünleri mağazadan teslim almak seçeneği -ki bu seçenekte sadece Maslak Migros'tan sanal olarak satın aldığınız ürünleri teslim alabilirsiniz.

En önce, sanal marketle ve sanal alışverişle ilgili bilgileri, ‘‘sanal market için bilgi’’ seçeneğine basarak elde edebilirsiniz.

Genel bilgilerden sonra artık sanal marketteyiz.

Diğer marketlerden biraz farklı, ilk girişte karşımıza ana reyonları gösteren resimler ve yazılar çıkıyor. Sol tarafta da, daima orada duran, Migroskop, Yardım, Ürün Arama, Sepetiçi/Siparişi Bitir ve Ana Reyonlar seçenekleri yer alıyor. Ben sanal markete girdikten sonra ilk olarak ucuzlukta neler var diye merak edip hemen Migroskop'a girdim ve ucuzlukta olan ürünlerden birkaçını seçtim ve bu ürünlerden kaçar adet istediğimi de hemen ürünün yanındaki boş adet kutusuna rakamla yazdım. Minimum 2.000.001 TL.'lik alışveriş yapılabileceği için ürün seçmeye devam etmeliydim. Bu defa sanal markete girdiğim andan itibaren, hep sol tarafta duran ana reyon seçeneklerine tıklayarak, neler alabileceğime baktım. Reyonlardan tekel reyonuna girdim ve yabancı içkiler seçeneğine tıkladım. Birbirinden güzel seçeneklerden, kendimce güzel olanını seçip ‘‘sepete koy’’dum.

Sonra akşam yemeği için menülerde gezmeden bir paket karabiber almak istedim ve hemen yine hep solda duran ‘‘Ürün Arama’’ tuşuna bastım. Bana aradığım ürünü soran boşluğa, önce ‘‘sana ne?’’ yazacaktım ki, sanal ortamda ilk alışverişimde tartışmaya gerek yok diye düşünerek, usluca ‘‘karabiber’’ yazdım. İyi ki de yazmışım, bu işlem sonuunda ürün, fiyatıyla birlikte karşıma geldi. Yanındaki boşluğa istediğim adet miktarını yazdım ve onu da ‘‘sepete koy’’dum. Off! İnanın bu Migros çok büyük gez gez bitmiyor, ama en güzel yanı insanın ayaklarına kara sular da inmiyor.

Neler aldığımı hatırlamak için yine hep solda duran sepet içi tuşuna bastım. Ve bayağı çok şey aldığımı düşündüm, bu büyük marketler böyle işte, gezerken ne görseniz alıyorsunuz. Artık bu kadar alışveriş yeter diye düşündüm ve yine hep solda duran tuşlardan biri olan ‘‘Siparişi bitir’’ seçeneğine bastım. Sonra, gelen menüye, kayıtlı müşteri olmak istediğimi belirttim. Müşteri bilgileri olarak kendi bilgilerimi girdim ve bana bir müşteri numarası verdiler, ardından adresime teslim edilemeyeceği için ürünleri Maslak Migros'tan alacağımı gelen sayfadaki seçeneklerde belirttim ve bilgilerimi gönderdim. İşte sanal alışverişin en büyük adımı bitti. Gerisi gidip mağazadan ürünleri almak ve ürünleri alırken de parasını vermek. Unutmadan, eğer hizmet kapsamındaysanız ve aldıklarınızı evinize gelmesi için sipariş verdiyseniz, ödemeyi Migros müşteri temsilcisi gelince yapacaksınız. Tabii, 10 milyondan düşük bir tutarda alışveriş yaptıysanız, cüzi bir kurye bedeli de ödeyeceksiniz.

Darısı hem herkesin hem de tüm mağazaların başına! Yorulmadan, güvenli alışveriş güzel şey.

Bu arada hatırlatalım. ‘‘Sanal market üzerindeki bilgi alışverişi SSL güvenlik protokolü ile korunmaktadır. Kredi kartı işlemleri için Koçbank ile kurulan bağlantıya dışarıdan birinin herhangi bir şekilde müdahale etmesi mümkün değildir’’ diye bir bilgi de mağazada yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!