Sakat bırakan ilaca onay

Güncelleme Tarihi:

Sakat bırakan ilaca onay
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), 1950'li yıllarda sakat doğumlara yol açan ‘‘Thalidomide’’ adlı geniş kullanım alanlı ilaca onay verdi. İlacın üreticisi olan Calgene firmasından yapılan açıklamaya göre Thalidomide'e verilen izin, cüzam hastalığının ileri aşamalarıyla AIDS, kanser, körlük ve ağız ülseri vakalarını kapsıyor. Hamile kadınların bu ilacı kullanması ise kesinlikle yasaklanıyor. Ayrıca kadın hastaların bu ilacı kullanmadan önce mutlaka hamilelik testi yaptırması gerekiyor. Erkeklere de bu ilacı almaları halinde cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanmaları şartı getiriliyor.

1950'li yıllarda ABD ve diğer ülkelerde genelde müsekkin olarak kullanılan Thalidomide, hamile kadınlardaki mide bulantılarına karşı da uygulanmış ve doğumlarda büyük facialar yaşanmıştı. Birçok ülkede kolları yüzgeç şeklinde ucube çocuklar dünyaya gelmişti.

Çok sıkı önlemler altında sadece 28 günlük geçerliliği olan reçetelerle satılacak olan Thalidomide, uzmanlar tarafından çok etkili mükemmel bir ilaç olarak tanımlanıyor. Thalidomide, AIDS ve kanserden kaynaklanan bozuklukların yanı sıra, multiple scleros ve kemik iliği naklinden sonra ortaya çıkan hastalığın tedavisinde de kullanılabilecek.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!