Sağlıklı kahvaltı

Güncelleme Tarihi:

Sağlıklı kahvaltı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

17 kanser ve beslenme uzmanı İtalya'da biraraya geldi ve insanların kanserden nasıl korunacağını tartıştı. Sonuçta, lif yönünden zengin olan tahıllarla beslenen insanlarda, kalın bağırsak ve meme kanseri riskinin düştüğü tespit edildi. Tahılların diğer kanserlerle olan ilişkisi de araştırılıyor.

Eğer kanserden korunmak için basit, kolay uygulanabilir tedbirler almak istiyorsanız, sabah kahvaltısından başlayabilirsiniz. Sabahları beyaz peynir, vişne reçeli, siyah zeytin hele pazarları sosis, salam, sucuk, omletleri tercih ediyorsanız, bu alışkanlığınızı değiştirebilirsiniz. Çünkü lifli yiyecekler, kanser riskini azaltıyor ve kahvaltılık tahıl gevrekleri üreten firmalar lif oranı çok yüksek ürünler sunuyorlar. Amerikalılar'ın bayıldığı soğuk, sıcak sütle, yoğurtla yenebilen tahıl gevrekleri bu nedenle son yıllarda çok popüler. Artık tüm çeşitleri Türkiye'de de satılan dünyanın en ünlü tahıl gevreği üreticisi Kellog's'un açıklamasına göre, lif zengini All Bran ve All Bran Plus çok tüketiliyor. Türkiye'de de pazar payı giderek genişliyor.

Geçtiğimiz aylarda İtalya'da kanser ve beslenme uzmanlarının katıldığı Avrupa Kanserden Korunma Paneli vardı. Son yıllara kadar kepekli tahılların içerdikleri lif nedeniyle kanser riskini azalttığı biliniyordu ancak şimdi koruyucu etkisinden bahsediliyor. Kahvaltı gevreklerinden lif, B vitaminleri ve kansere karşı diğer koruyucu maddeler alınırken, günün ilerleyen saatlerinde tüketilen ekmek, makarna, pirinç pilavı ve diğer unlu yiyecekler, kepeği azaltılmış, beyaz undan yapıldığı için lif ve kansere karşı koruyucu maddeler bakımından hayli fakir. En az lif içeren tahıl ise pirinç.

ARAŞTIRMALAR ARTIYOR

Panelde, beslenme kanser ilişkisini inceleyen 58 araştırmadan bahsedildi. Bu çalışmaların 19'unda lif tüketimi ölçülmüş. 16'sında tahıl lifi tüketimi arttıkça kolon kanseri riskinin azaldığı saptanmış. Dünya Tarım ve Gıda Örgütü verilerinin analizi sonucunda, bağırsak ve meme kanseri riskinin, tahıl, sebze tüketimiyle azaldığı belirlenmiş ancak meyve, nişastalı yumru, kök bitki tüketimiyle böyle bir ilişki gösterilememiş. Yine tahıl lifinin safra asitlerinin çalışmasını da düzenlediği, olumlu etkilediği araştırmaların sonuçları arasında.

BESLENME ÜNİVERSİTESİ

Tahıl lifiyle ilgili elde edilen en önemli bulgulardan biri de meme kanseri hakkında. Kesin bilinmemekle birlikte, tahıl lifinin, meme kanserine karşı koruduğu düşünülüyor. İtalya'da yapılan çalışmalar ise taneli tahıl tüketenlerde, bağırsak, meme ve diğer kanser riskinin tüketmeyenlere göre daha az olduğunu gösteriyor. Eğer tahılın meme kanseri riskini azalttığı tezi kesinlik kazanırsa, tahılın yumurtalık, prostat gibi diğer hormonlarla bağlantılı kanser türlerinde de etkili olacağı düşünülüyor. Günde en az 18 gram lif alınması gerekiyor. Tahıl bazlı kahvaltı gevrekleri, kepekli undan yapılmış ekmek, makarna ve diğer ürünlerden bu lif alınabiliyor. Kepekli makarnalar tıpkı kahvaltı gevrekleri gibi Türkiye'de de satılıyor. Eğer bu konuda daha fazla bilgi almak isterseniz, Kellog's'un İnternet'te beslenme üniversitesi bulunuyor.

Adresi, http:www.kellogsnu.com. En yeni bilgiler ve beslenmeyle ilgili çalışmalar bu adresten temin edilebiliyor ve parasız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!