Sağlikli güzel, parlak

Güncelleme Tarihi:

Sağlikli güzel, parlak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 1997 00:00

İspanya’da saç sağlığı kongresi vardı
Haberin Devamı

12-14 Kasım tarihleri arasında İspanya'nın Sevilla kentinde Procter & Gamble tarafından ilk kez Dünya Saç Araştırmaları Kongresi düzenlendi. Çeşitli ülkelerden 500 uzman ve 200'e yakın sağlık alanında çalışan gazeteci katıldı. Dünyada ve Türkiye'de en çok satan şampuan Pantene Pro-V adına tüm gazetecilere tam gün özel bir seminer verildi. Sonuçta saç sağlığı ile ilgili hayli ayrıntılı bir dosya çıktı. İşte saçınızın güzelliği için bilmenizde fayda olan bu bilgilerin bir kısmı:

Sağlıklı saç

Sağlıklı denebilecek saçın görüntüsü, yumuşak, parlak hatta ipeksi. Kolay dolaşmıyor, statik elektrik az bulunuyor.

Saç yıpranması

Çok sık yapılan ve doğru uygulanmayan boya ve perma kimyevi saç yıpranmalarının ana sebebi. Bu tür işlemler özellikle saçlar ıslakken tellerin zayıflamasına neden oluyor. Saç kökleri zayıflıyor ve yıpranıyor. Saçın devamlı boyanması, saçların elastikiyetini ve saç kılının karakteristik kuvvetini azaltıyor. Perma da saçın elastikiyetini azaltan işlemlerden. Bunlar saçı yıpratan kimyevi etkenler.

Mekanik nedenler

Saçın yıpranması açıklanırken, mekanik etkenlerden bahsediliyor. Bu yıpranma tarama ve fırçalama sonucunda ortaya çıkabiliyor. Saçlar taranırken veya fırçalanırken zedelenebiliyor, özellikle saç ıslakken çok dikkat etmek gerekiyor. Mekanik yıpranmalar, kimyevi yıpranmalardan daha önemli.

Saçın kurutulması

Saç kurutma makinesi kullanırken, sıcaklık fazla ise ortaya çıkan buhar, sıcaktan yumuşamış saçın keratininin içine yerleşiyor. Saç telinin bazı noktalarında kabarcıklar oluşuyor ve saçlar kırılmaya başlıyor. Saçın nemi hayli önemli, sağlıklı olabilmesi için nemli olması gerekiyor. Bu nedenle çok yüksek sıcaklık kullanılmamasında fayda var.

Kolay tanınır

Bir saçın yıpranıp, yıpranmadığını kolaylıkla anlayabilirsiniz. Çünkü yıpranmış saçın görünüşü sert ve uçları kırık oluyor. Yıpranmış saç yumuşaklığını kaybetmiştir ve kolayca karışabilir, saçlar çatallaşabilir. Saçlarda statik elektrik bulunabilir.

2 si 1 arada

Uzmanlara en sık sorulan konulardan biri 2 si 1 arada şampuanlar. Genel olarak şampuanlarda saçtaki kiri ve yağlı maddeleri arındırmak için negatif yüklü sürfaktanlar bulunuyor. Saç kremlerinde ise saçların üzerine yapışan bazı pozitif yüklü bakım parçacıkları bulunuyor. Bu iki tip maddenin karışımıyla elde edilen ürünlerde negatif pozitifleri nötralize ettiğinden sonuç ne temizleyen ne de bakım yapan bir ürün oluyor. Bu nedenle nötr bir yapıya sahip Dimethicone yani özel bir silikon çeşidi içerenlerini tercih etmek gerekiyor.

Saç kremi

Yapılan testler, şampuandan sonra uygulanan saç kremi ile saçların fırçalanması ve taranması sırasında daha az miktarda sürtünme olduğundan, saçların daha kolay taranabildiği belirlenmiş. Böylece saçların uçlarında oluşan kırıklar azalıyor.

Saç jöleleri

Saça şekil vererek sabitleştiren polimerler ve saça bakım yapan, statik elektriği yok eden maddeler içeriyor. Jölenin önemli bir özelliği ıslak saçın kolay taranmasını sağlamak ve sıcak fön ile aşırı kurumasını engellemek. Şekil vermenin yanısıra ıslak görünümü de uzun süre koruyabiliyorlar.

Saç köpükleri

Yine saç şekillendirmek için kullanılıyor. Islak ve nemli saça uygulanıyor. Saçadaha hacimli bir görünüm veriyor. Köpük yavaş kuruduğu için içindeki özel polimer saçı birarada tutarken, saç şekliyle oynanmasını da mümkün kılıyor. Tamamen kuruduğunda ise saç kesin şeklini almış oluyor. Yani köpük bir nevi ‘‘kimyasal saç tokası’’ işlevini görüyor.

Saç spreyleri

Kuru saçta, şekli muhafaza etmek için tercih ediliyor. Çok küçük damlacıklar halinde püskürtülüyorlar ve böylece saçın tümüne iyice yayılabiliyorlar. Damlacıklar saç tellerinin birbirlerine değdikleri noktada asılı kalıyorlar. Kuruduktan sonra saç tellerini birarada tutuyorlar. Bu bağlantılar güçlü bir rüzgarın etkisiyle veya tarandığında kopuyor, saçın şekli eski haline dönüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!