Zihin Faaliyetlerinizi Hangi Yiyeceklerle Artırabilirsiniz?

Güncelleme Tarihi:

Zihin Faaliyetlerinizi Hangi Yiyeceklerle Artırabilirsiniz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2016 13:54

Beyin gerçekten çok karmaşık bir yapı, bilim insanları yüzyıllardır çözmeye uğraşıyor ancak hala tam anlamıyla çözülebilmiş değil. Zihin ise kontrol edilmesi zor ama doğru yönlendirildiğinde insanın en büyük yardımcısı olan beynin akıl, hafıza, dikkat, dil ve bilgi gibi bilişsel faaliyetlerinin tümüne verilen isimdir. Bilişsel faaliyetler ise genel olarak, kişinin sonradan öğrendiği bilgiye ulaşmak için kullandığı beyin faaliyetleri olarak adlandırılıyor.

Haberin Devamı

Eğer siz de son zamanlarda odaklanmada zorluk, işte ve cinsel hayatınızda isteksizlik, isimleri veya olayları hatırlayamama, okuduğunuzu anlayamama gibi zihinsel zorluklar yaşıyorsanız önce bir doktor kontrolünden geçin ama sonra hemen vitamin haplarına veya kafeine yüklenmeyin. Zihin kapasitesini artıran bazı özel sebze-meyve ve yiyecekler sayesinde zihninizi doğal yollardan tekrar eski haline getirebilirsiniz.

İşte mucize yiyecekler ve zihninize sağladığı faydalar;

-       Demir eksikliği beyinde oksijen yetersizliğine yol açar, beyne oksijen gitmeyince konsantrasyon zorluğu ve dikkat azalması başlar. Yağsız et, yeşil fasulye, avakado demir açısından çok zengin besinlerdir.

-       Beynin katı kısmı iyi yağlara ihtiyaç duyar. Bu yağ asitlerine EFA denir ve vücut bu yağları üretemediği için dışarıdan alınmak zorundadır. EFA beynin öğrenme gücünü ve hafızayı harekete geçirdiği için çok önemlidir. Yumurta, somon, sardalya, uskumru, ringa veya kalkan gibi yağlı balıklar yüksek değerde EFA (omega 3) içerir.

Haberin Devamı

-       B vitaminleri, özellikle fiziksel ve mantıksal olarak stresli olduğunuz zamanlarda vücutta azalır. Eksikliğinde ise beyinde acetylcholine denilen hafıza için gerekli olan kimyasal görevini yapamaz. Karaciğer, yumurta, yeşil çay, buğday, yeşil fasulye ve soya fasulyesi, patates B vitaminleri açısından çok zengindir.

-       Beynin %80’i sudan oluşur. Dolayısıyla su olmadığında beyin yavaş çalışır. Susuz beyin cortisol’ü, o da içgüdüsel hareketleri sağlayan adrenalini tetikler ve hafıza kaybı başlar. Özellikle yaşlılarda su içmeyi unutma, demans başlangıcına sebep olur.

-       Magnezyum, öğrenme yeteneğini ve hafıza kapasitesini arttırır. Badem, kaju fıstığı, kabak ve ay çekirdeklerinde magnezyum yüksek oranda bulunur.

-       Sulforan, beyinde oluşan hasarın daha ileri bir boyuta gitmesini engelleyen bir kimyasal ve brokoli özellikle bu açıdan çok zengin bir sebzedir.

-       Yabanmersini ve kızılcık beynin öğrenme kapasitesini, çilek ise motor becerileri güçlendirir.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!