Yutkunurken Kulak Ağrısı Neden Olur Ve Nasıl Geçer? Yutkunurken Kulak Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir Ve Ne İyi Gelir

Güncelleme Tarihi:

Yutkunurken Kulak Ağrısı Neden Olur Ve Nasıl Geçer Yutkunurken Kulak Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir Ve Ne İyi Gelir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2022 14:29

Yutkunurken kulak ağrısı yaşanmasının en bilindik sebebi kulak iltihabıdır. Kulakta oluşan herhangi bir enfeksiyon kulak altında ağrılara neden olmaktadır. Ağrı ile beraber mide bulantısı, işitme kaybı ve kulakta tıkanma gibi belirtiler de ortaya çıkabilmektedir. Peki, yutkunurken kulak ağrısı neden olur ve nasıl geçer? Yutkunurken kulak ağrısı nasıl tedavi edilir ve ne iyi gelir? İşte yutkunurken kulak ağrısını nedenleri ve tedavisini ayrıntıları ile derledik.

Haberin Devamı

Kulak ağrısı çok sık görülen bir sağlık problemidir. Özellikle yutkunurken kulakta basınç hissetmek ve ani kulak tıkanıklıkları gibi şikayetler alt ve üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanmaktadır. Bunun yanı sıra yutkunurken kulak ağrısının başka nedenleri de bulunmaktadır. 

 Yutkunurken Kulak Ağrısı Neden Olur? 

 Yutkunurken kulak ağrısının çeşitli nedenleri olmaktadır. Bunlar kulakta iltihap, sinüzit gibi hastalıkların yanı sıra başka hastalıklardan da kaynaklanabilmektedir. Yutkunurken kulak ağrısının nedenleri şunlardır: 

 - En büyük sebebi kulak iltihabıdır. İç kulakta meydana gelen enfeksiyon türü yutkunurken şiddetli kulak ağrısına neden olmaktadır. Bunun yanı sıra bulantı, kusma kulağa dokunulduğunda ağrı gibi belirtiler de gözlemlenmektedir. 

Haberin Devamı

 - Östaki borusu orta kulağı üst boğaza ve burnun arka kısmına bağlayan bir kanaldır. Östaki borusu orta kulak içerisindeki ve dış ortamdaki hava basıncını düzenlemek için ekolayzır görevini üstlenmiştir. Östaki borusunun tıkanması sonucunda da yutkunurken kulak ağrıları görülmektedir.

  - Boğaz kısmında meydana gelen viral veya bakteriyel enfeksiyon boğaz ağrısına neden olmaktadır. Burun, boğaz ve kulak içten bağlandığı için herhangi birinde enfeksiyon olması durumunda yutkunurken kulak ağrısı oluşmaktadır.

  - Kulak kanalı dış kulaktan başlayarak kulak zarında bitmektedir. Kulak kanalını etkileyen enfeksiyon bakterilerden kaynaklanmaktadır. Kulak kanalı enfeksiyonu ise yutkunurken kulak ağrısına neden olmaktadır. 

 - Kabakulak viral bir bulaşıcı hastalıktır. Kabakulak hastalığı geçiren kişilerde yutkunurken, yemek yerken kulak ağrıları görülmektedir.

  - Orta kulak enfeksiyonu da yutkunurken kulak ağrısına neden olmaktadır. Bunun yanı sıra burun enfeksiyonu, sinüzit, kartal sendromu, yüzücü kulak hastalığı gibi sağlık sorunları da yutkunurken kulak ağrısına neden olmaktadır.

  Yutkunurken Kulak Ağrısı Nasıl Geçer? 

 Yutkunurken kulak ağrısının tedavisi nedenine göre değişmektedir. Kulak ağrısının nedenine göre antibiyotikler veya ağrı kesiciler uzman doktorlar tarafından verilmektedir. Bunun dışında yutkunurken kulak ağrısı şu şekilde geçebilir:

Haberin Devamı

  - Kulağın ağrıyan kısmına sıcak su torbası veya temiz bir sıcak bez konulmalıdır.

 - Buzluktan çıkarılan buz kütleleri ile soğuk kompres yapılmalıdır.

 - Zeytinyağı ve sarımsak kulak ağrısına iyi gelmektedir. Cezve içerisine biraz zeytinyağı ve birkaç diş sarımsak katılarak kavrulmalıdır. Süzdükten sonra ise birkaç damla kulağa damlatılmalıdır.

  Yutkunurken Kulak Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir? 

 Yutkunurken oluşan kulak ağrılarının pek çok nedeni bulunmaktadır. Kulak ağrısı çoğu zaman kulak ve boğaz enfeksiyonlarından kaynaklanmaktadır. Her iki enfeksiyon da bir veya iki hafta içerisinde kendiliğinden düzelmektedir. Fakat bazı durumlarda hastalar iyileşememekte ve Kulak Burun Boğaz uzmanlarına başvurmaktadır. 

Haberin Devamı

 Yutkunurken kulak ağrısının nedenine göre uzman doktorlar bir tedavi yöntemi uygulamaktadır. Gerekir ise reçeteli ilaçlar veya antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Ayrıca ağrının azalması için ağrı kesiciler de tedavi sürecinde hastaların çoğuna verilmektedir.

  Yutkunurken Kulak Ağrısına Ne İyi Gelir? 

 Kulak ve boğaz ağrısı günlük hayatı olumsuz etkileyen problemlerden birisidir. Bu ağrıyı yaşayan kişiler ağrıyı hafifletmek için ağrı kesiciler içebilmektedir. Bunun yanı sıra soğuk kompres kulaktaki ağrının hafiflemesine iyi gelmektedir. 

 Yutkunurken kulak ağrısının nedenine göre ise yapılacak işlemler farklıdır. Kulak ağrısı herhangi bir enfeksiyondan kaynaklanıyor ise mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Bu nedenle yutkunurken kulak ağrısı yaşayan kişilerin uzman bir doktora gitmesi önem arz etmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!