'Yumurtlama anı ilk kez görüntülenmedi'

Güncelleme Tarihi:

Yumurtlama anı ilk kez görüntülenmedi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2008 10:16

Almanya'da yaşayan Türk Doktor jinekolog İsmet Turanlı, insanının yumurtlama anını ilk kez Dr. Jacques Donnez'in değil, 1960 yılında kendisinin görüntülediğini iddia etti.

Dr. Turanlı, Belçika'da bir kadın hastanın olağan ameliyatı sırasında tesadüfen yumurtlama anını görüntüleyen ve “insanının yumurtlama anının dünyada ilk kez görüntülediği” yönünde iddiası bulunan Dr. Donnez'in açıklamalarını gazetelerden okuduğunu söyledi.

Turanlı, “Ben bunu 1960 yılında Profesör Frangenheim ile laparoskopi üzerinde çalışırken görüntüledim. Çocuğu olmayan hanımlarda hormon sitolojisiyle yumurtlamanın ne zaman olacağını aşağı yukarı kestiriyorduk. Bu sırada yumurtlamanın olduğu anı laparoskopi sırasında kaydettik ve Alman Jinekoloji Kongresi'nde tebliğ ettik. Birçok profesör de bu görüntüleri alıp derslerinde gösterdi” dedi.
Dr. Turanlı, Dr. Donnez'in elde ettiği görüntülerle, kendisinin yaklaşık yarım görüntülediği yumurtlama anının “aşağı yukarı aynı” olduğunu söyledi.

“BİZİM ÇALIŞMAMIZ TESADÜF DEĞİLDİ”

Tanınmış bir doktor olan Donnez'in çalışmayı kendine mal ettiğini söyleyen Turanlı, 1960 yılından bu yana konuyla ilgili başka bir çekim olmadığını, Donnez'in de tamamen tesadüf eseri görüntüleri elde ettiğini söyledi.

Turanlı, “Biz o anı yakalamak için çalışıyorduk. Ovulation (yumurtlama) daima menstrüasyon döneminden 14 gün evveldir. Bunu da tespit etmek çok zordur. Bizim o dönemdeki mesaimiz gerçekten netice verdi. Büyük şans eseri de yakaladık” dedi.

Bir bilim adamının yumurtlama anını görmesinin son derece önemli olduğunu ifade eden Dr. Turanlı, konunun bilimsel öneminin bulunduğunu vurguladı.

Kendisinin çektiği görüntülerin jinekoloji alanında çalışan meslektaşlarının çoğu tarafından seyredildiğini kaydeden Dr. Turanlı, “Beklerdim ki Jinekoloji Derneği, Tüp Bebek Derneği 'İsmet Turanlı bu çalışmayı yaptı, bize de gösterdi' desin. Maalesef tababiyette kıskançlık çok. Bilmelerine rağmen herhangi bir açıklama yapmadılar. Daha geçen hafta İstanbul'da kök hücreyle ilgili kongrede bu çalışmayı doktorlara verdim” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!