Yorgunluk ve halsizliğe iyi gelen vitaminler nelerdir? Hangi besin ve yiyeceklerde bulunurlar?

Güncelleme Tarihi:

Yorgunluk ve halsizliğe iyi gelen vitaminler nelerdir Hangi besin ve yiyeceklerde bulunurlar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2022 17:48

Yorgunluk ve halsizliğe iyi gelen vitaminler; B vitaminlerinin tümü ve D vitamini şeklindedir. B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 vitaminleri ile D vitamini içeren besinler halsizliğe ve yorgunluğa iyi gelmektedir. İşte yorgunluğa ve halsizliğe iyi gelen vitaminler ve besinler hakkında ayrıntıları derledik.

Haberin Devamı

Gebelik, cinsiyet, yaş, alkol kullanmak, ilaç kullanmak gibi bazı unsurlar ya da bazı sağlık problemleri, B vitamini gereksinimini çoğaltmaktadır. B vitaminin eksik olması, halsizlik, unutkanlık ve yorgunluk gibi bulgulara neden olabilir. Bunun dışında insanlarda D vitamini eksikliği söz konusudur. Bazı kişilerde D vitamini eksikliği olmasına rağmen herhangi bir bulguya rastlanmaz. Ancak D vitamini eksikliği kimi zaman yorgunluk, halsizlik, genel vücut ağrıları gibi belirtiler ile ortaya çıkar. Ciddi eksiklik olması durumunda yürümekte güçlüğe neden olan güç kaybı ortaya çıkmaktadır.

YORGUNLUK VE HALSİZLİĞE İYİ GELEN VİTAMİNLER NELERDİR?

D vitamininin eksikliği, güçlü belirtilere sebep olmakla beraber vücutta oldukça değişik işlevler adına kullanılmaktadır. D vitamini eksikliği; yorgunluk, kemiklerde ve eklemlerde ağrı, depresif ruh hali ve halsizlik gibi belirtilere neden olmaktadır. Bu yüzden yorgunluk ve halsizliğe iyi gelen vitaminlerden biri D vitaminidir.

B vitamini; su içerisinde çözünen bir vitamin grubudur. Kendi içinde B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 ve B12 gibi farklı çeşitler ve görevleri vardır. Fakat genel şekilde bütün B vitaminlerinin ortak görevi alınan besinlerin enerjiye çevrilmesini sağlamaktır. Bununla beraber yorgunluk ve halsizliğe iyi gelen vitaminlerden biri de B vitamini grubudur.

HANGİ BESİN VE YİYECEKLERDE BULUNURLAR?

B grubu vitaminlerinin bulunduğu besinler sırası ile;

- B1 vitamini: Bu vitamin; yoğurt, bezelye, fasulye, balık, kepekli tahıl grubu ve ay çekirdeği içerisinde yer alır. Bunun dışında bebek mamaları ve ekmeklere ilave edilebilir.

- B2 vitamini: Bu vitamin peynir, süt, yoğurt, dananın karaciğeri, tavuk eti, yağsız et, yumurta, istiridye, somon, mantar, ıspanak ve badem içerisinde bulunmaktadır.

- B3 vitamini: B3 vitamini; somon, tavuğun karaciğeri, tavuk eti, hindi, ton balığı, dana kıyması, bezelye, avokado, esmer pirinç, somon, hamsi, fıstık gibi besinlerin içerisinde bulunur.

- B5 vitamini: B5 vitamini; avokado, bilhassa böbrek, karaciğer gibi sakatatlar içinde, hindi, tavuk, dana eti, yumurta, yoğurt, süt, brokoli, bezelye, mantar, mercimek, yulaf, patates, fındık, esmer pirinç gibi besinlerin içerisinde yer alır.

- B6 vitamini: B6 vitamini kümes hayvanları, sığır, somon ve ton balığı, tavuğun karaciğeri, koyu yeşil yapraklı sebze türleri, muz, havuç, kavun, portakal gibi besinlerde yer almaktadır.

- B7 vitamini: B7 vitamini; somon ve sardalya balığı, yumurta sarısı, yer fıstığı, baklagil türleri, ceviz, tavuk ve sığır karaciğeri, tohumlar, avokado, muz, mantar, tatlı patates, karnabahar içerisinde çok önemli oranda bulunmaktadır.

- B9 vitamini: B9 vitamini; pancar, yumurta, baklagil çeşitleri, deniz ürünleri, ıspanak, brokoli, Brüksel lahanası, kuşkonmaz, fındık, ay çekirdeği, fıstık, portakal, mandalina, greyfurt, muz gibi besinler içerisinde bulunmaktadır. Bu besinler folat içerikli besinlerdir.

- B12 vitamini: Yumurta, süt ve süt ürünleri, kabuklu deniz ürünleri ve balık türleri, sakatat, kırmızı et, tahıllar gibi besinlerin içerisinde bol bol B12 vitamini yer almaktadır.

- D Vitamini: D vitamini yorgunluk ve halsizlik adına oldukça önemli bir vitamindir. Bununla beraber D vitamini özellikle süt, yumurta, ton balığı, mantar ve tahıllı gıdaların içerisinde yer alır. Tereyağı, peynir, yoğurt, kefir gibi besinlerin içerisinde bol bol D vitamini bulunur. Bu besinleri tüketmek, D vitamini almak açısından yararlı olacaktır.

 

BAKMADAN GEÇME!