Yağlar vücutta ne işe yarar?

Güncelleme Tarihi:

Yağlar vücutta ne işe yarar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2015 17:27

Sağlıklı bir vücut için birtakım besinlerin alınması gerekmektedir. O besinler arasında yağlar büyük bir önem taşımaktadır. Peki, yağlar ne işe yarar?

Haberin Devamı

Vücudun sağlıklı şekilde gelişebilmesi ve işleyişini sürdürebilmesi için birtakım gıdalara ihtiyaç duyulmaktadır. Sağlıklı bir yaşam için karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler, mineraller ve suyun yeterli şekilde tüketilmesi gerekmektedir. Besin grupları arasında yer alan yağlar, vücudun enerji kaynağını oluşturmaktadır.

Yağlar vücutta ne işe yarar


Tüketilen besinlerin fazlası vücuta yağ olarak depolanmakta ve vücudun enerji ihtiyacını karşılamada kullanılmaktadır. Vücut,  yağ depolamada sınırsız bir kapasiteye sahiptir. Alınan yağların fiziksel aktivite ve egzersizlerle yakılmasıyla döngü tamamlanmaktadır. Depolamanın fazla olup, aktivitelerin yetersiz kalmasıyla kilo problemi ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden beslenme stiline dikkat edilmelidir.

Haberin Devamı

Yağların Faydaları

 Yağlar, vücudun enerji ihtiyacının yanında A, D, E ve K gibi vitaminlerin emilimini sağlamaktadır. Karbonhidratlarla alınamayan enerji iihtiyacında devreye girmektedir. Vücutta üretilemeyen yağ asitlerinin alınmasını sağlamakta, büyüme ve gelişmeyi etkilemektedir. Sindirim sisteminin doğru çalışmasına da katkı sağladığı gibi hücre zarı ve derinin esnekliğini de sağlamaktadır.

Yağ içeren gıdalar

Vücudun en büyük enerji kaynağını oluşturan yağlar sağlıklı hayatın olmazsa olmazları arasında gemektedir. Ancak sağlık için olmazsa olmazlar arasında gelen yağların çok fazla tüketilmesi birtakım sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Kilo problemi bu sorunların başında gelmektedir. Peki hangi gıdalar yağ içermektedir ve hangi yağlar tüketilmelidir?

Yağlar vücutta ne işe yarar

Hangi gıdalar yağ içerir

Doymuş yağlar, tekli doymamış yağlar ve çoğul doymamış yağlar olarak kendi içinde çeşitlere ayrılan yağlar, farklı özellikler taşımaktadır. Et, yumurta, süt ve süt ürünlerinden elde edilen yağlar hayvansal kaynaklı yağlardır ve Doymuş yağlar sınıfında yer almaktadır. Zeytin, konola ve fındık gibi bitkisel kaynaklı yağlar tekli doymamış yağlar arasında gemektedir. Mısır, ayçiçeği ve soya yağları ise tekli doymamış yağlar arasında gelmektedir. Doymamış yağlar uzmanlar tarafından tüketilmesi en fazla önerilen yağlardır. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!