Varise iyi gelen egzersizler ve hareketler nelerdir? Varise iyi gelen spor egzersizleri

Güncelleme Tarihi:

Varise iyi gelen egzersizler ve hareketler nelerdir Varise iyi gelen spor egzersizleri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2022 18:00

Varis, toplumun büyük bir bölümünde görüldüğü gibi fonksiyonel şikayetleri açığa çıkarmaktadır. Alt kollarda ve bacaklarda ortaya çıkan bozukluklar, kişinin günlük yaşamına olumsuz etki etmektedir. Ödem, kaşıntı, gece krampları, bacaklarda yanma ve ağrı varis belirtileri arasında yer almaktadır. Yaşam tarzında uygulanacak birtakım değişiklikler ile varis problemi ortadan kaldırılabilmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

Varis probleminde doğru tanı koyabilmek için radyolojik incelemelerden faydalanılmaktadır. Radyolojik incelemeler sonucunda toplardamarın yapısı, oluşan pıhtılar ve kapakçıklardaki bozukluklar belirlenmektedir. Varis tedavisinin başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için tanının en doğru şekilde koyulması gerekmektedir.

VARİSE İYİ GELEN EGZERSİZLER VE HAREKETLER NELERDİR?

Erkeklere oranla kadınlarda varis daha fazla görülmektedir. Bacak varisleri, yetişkin nüfusun büyük bir kısmını etkilemektedir. Kabızlık, gebelik, hormon bozuklukları ve doğum kontrol hapları gibi çeşitli nedenlerden dolayı varis ortaya çıkmaktadır. Ailesinde varis olan kişilerde varis görülme olasılığı son derece yüksek olmaktadır. Şikayetleri azaltmak ve yaşam kalitesini artırmak için varis tedavisine başvurulmaktadır. İyi huylu seyreden varis hastalığında, ameliyat gerekmemektedir.

Otururken yapılması kolay olan baldır egzersizleri, varise sahip olan kişiler tarafından yoğun ilgi görmektedir. Özellikle ofis çalışanları, oturdukları yerden baldır egzersizlerini yapabilmektedir. Varisli bacağın yukarı kaldırılıp indirilmesi ile yapılan egzersiz, birkaç kere tekrar edilmektedir. Dizlerin bükülü vaziyette her iki bacağın havaya kaldırılması ile yapılan bisiklet egzersizi sonrası mutlaka dinlenilmesi gerekmektedir.

Parmak uçları üzerinde yükselme hareketini yapmakta zorlananlar, dengeyi sağlamak için sandalyenin arkasına tutunmaktadır. Parmak uçları üzerinde yükselme hareketi ile birlikte baldır kasları çalıştırılmaktadır. Bacaklarda biriken kanın geriye çekilmesi ve dinlendirici bir egzersiz isteyenler için bacakları duvara yaslama hareketi önerilmektedir. Daha rahat etmek isteyenler, boyunlarının altına yastık koymaktadır.

Varisten korunmanın ve varis tedavisinin temel unsuru, egzersiz olmaktadır. İyi çalışan ve aktif bacak kasları, varisi önlemektedir. Mevcut varislerden kaynaklı şikayetlerin azalması için egzersizlerin düzenli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Her varis hastası için ayrı egzersizler ve hareketler önerilmektedir. Varis egzersizleri için doktora danışanlar, kendileri için en uygun egzersizleri yapmaktadır.

VARİSE İYİ GELEN SPOR EGZERSİZLERİ

Çoğunlukla kozmetik bir problem olarak görülen varis, tedavi edilmediğinde çeşitli komplikasyonlara neden olmaktadır. Varisin türüne, şiddetine ve hastanın özelliklerine bağlı olarak yapılan spor egzersizleri değişiklik göstermektedir. Yüzme, yürüme, basketbol, tenis, futbol ve yoga, varise iyi gelen sporlar arasında bulunmaktadır. İp atlamak, bisiklet sürmek ve step gibi spor egzersizleri, varis tedavisini desteklemektedir.

Baldır kaslarının kasılmasına ve gevşemesine neden olan yürüyüş, kan dolaşımını hızlandırmaktadır. Otobüsle veya uçakla seyahat edenler, koridorda hızlı yürüyüş yapmayı denemektedir. Araba kullanırken de saat başı durup kısa bir yürüyüş yapılması gerekmektedir. Sabah veya akşamları yapılan koşu, toksinlerin atılması konusunda yardımcı olmaktadır. Bütün sabah veya akşamın koşuya ayrılmasına gerek bulunmamakta olup kısa süreli yapılan koşu, kondisyonu geliştirmektedir.

Koşma ve yürüyüşün kendileri için uygun olmadığını düşünenlere, yoga önerilmektedir. Yoga ile kaslar farklı zindelik seviyelerine kolayca adapte edilmektedir. Dolaşım sistemini etkileyen yüzme, aynı zamanda akciğer kapasitesini artırmaktadır. Su içerisinde yürümek, etkili bir aerobik egzersizi olduğu gibi bacak kaslarını kuvvetlendirmektedir.

Uzun bir gün geçiren kişiler eve ulaştıktan sonra bacaklarına yapacakları masaj ile bacaklardaki kan dolaşımını hızlandırmaktadır. Özellikle kasıklara uygulanan hafif masaj, kişiyi daha çok rahatlatmaktadır. Bisiklet sürmek, hareketsizlikten kaçınmayı sağlamaktadır. Damarlarında güçsüzlük ve incelme olanlar, çömelme hareketlerinden kaçınmaktadır. Bacaklarındaki varis her geçen gün kötüye gidenler, önerilen spor egzersizlerini denemektedir. Spor egzersizlerinin damarların güçlenmesinde etkin rol oynadığı kanıtlanmaktadır.

BAKMADAN GEÇME!