Vali Yardımcısı'ndan ‘Sigara içme rehberi’

Güncelleme Tarihi:

Vali Yardımcısından ‘Sigara içme rehberi’
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2008 14:31

ERZURUM Vali Yardımcısı Nurullah Aktaş, tütün ürünlerinin zararlarının önlenmesine dair yasada yapılan değişikle 19 Mayıs’tan itibaren başlayan sigara içme yasağıyla ilgili olarak halkın yeterince bilgilendirilemediğini söyledi.

Kendisinin sigara içmediğini, üst düzeydeki birçok yöneticilerin bile yasak konusunda bilgi sahibi olmadığını belirten Aktaş, hazırladığı ‘Sigara içme rehberi’yle tiryakilerin nerelerde sigara içip- içemeyeceklerini sıraladı. Vali Yardımcısı Aktaş, “Kanunun çıkış amacı; insanlara ceza kesmek değil, yasağın sağlıklı uygulanmasını sağlamaktır. Biz bu yasağı can yakmadan, ikna ederek uygulamaktan yanayız” dedi.
Valilikte yaptığı basın toplantısında sigara yasağı hakkında bilgiler veren Vali Yardımcısı Nurullah Aktaş, yasak kapsamına alınacak bazı mekanlar için 19 Temmuz 2009'a kadar tanınan sürenin kafalarda karışıklığa yol açtığını belirtti. Sigara içilmesinin yasak olduğu alanların oldukça geniş olduğunu anımsatan Vali Yardımcısı Aktaş, tek sayfalık ‘sigara içme rehberi’ hazırladığını söyledi. Kahve, lokanta, kafe ve pastane gibi yerlerde 19 Temmuz 2009 tarihine kadar sigara içilebileceğini belirten Vali Yardımcısı Aktaş, sigara içilen ve içilmeyen alanları şöyle sıraladı:

“Herkes aile fertlerinden izin almak koşuluyla evinde, sokakta, kaldırımda içebilir. Eğer sahibi kendi isteğiyle yasaklamamışsa 19 Temmuz 2009'a kadar lokanta, kafe ve pastanelerde içmek mümkündür. Otel gibi yerlerde müşteriler için sigara içilmesine izin verilen yataklı odalar tahsis edilmesi gerekir. Akıl hastaneleri, huzurevleri ve cezaevlerinde sigara içmek için özel yerler oluşturmak gerekiyor. Dükkan, eczane, halı saha, alışveriş merkezi, işhanlar, berber, kasap, fabrika, imalathane sivil toplum örgütlerine ait binalar, taksiler, özel, tüzel ve kamusal alanlarda ise sigara içmek yasaktır. Eğitim kurumlarının açık alanlarında bile sigara içilemez. Ama, bahçe duvarının dışında yasak yoktur. Spor ve kültürel alanların açık dahi olsa seyir alanlarında içmek yasakken, açık tribünlerde eğer sigara içmek için bir yer oluşturulup, tahsis edildiyse burada içilebilir. Eğer spor alanı kapalıysa sigara içilmez ve içilmesi için de yer oluşturulamaz.”

“SİGARA İÇİN ÇIKAN MEMUR 45 DAKİKADA DÖNÜYOR”

Yasakla birlikte kamu kurum ve kuruluşlarda çalışan personelin sigara içmek için bina dışına çıktığını anlatan Vali Yardımcısı Aktaş, bunun suistimal edilmemesi gerektiğini vurguladı. Zamanla dışarıda sigara içmenin kurallarını belirleyeceklerini belirten Vali Yardımcısı Aktaş, şunları söyledi:

“Bazen görüyorum; memur sigara içmek için dışarı çıkıyor ve bu 45 dakika sürüyor. Bir sigarayı içmenin makul süresi vardır, buna tuvalet ihtiyacını da ekleyin 10 dakika bile sürmez. Sigara molalarının abartılı sürede olmaması gerekir. Bunu zamanla rayına oturtabiliriz. Önemli olan herkesin bu yasağa hassasiyet göstermesidir. Bizim amacımız can yakmadan, ikna ederek bu yasağı uygulamak. Kamuda amirinden memuruna, özel sektörde de işyeri sahibinden personeline kadar herkes bu konuda titizlikle yasaklara uymak zorundadır. Sonuçta çok ciddi para cezaları var. Örneğin bir alışveriş merkezinde sigara içilmesine izin veren işyeri sahibi için bir defalık ihtar sonrasında 500 ila 5 bin YTL arasında para cezası uygulanabilir. Kabahatler Kanunu'nun 39’uncu maddesi uyarınca sigara içen için 62 YTL ceza kesilir. Polis, zabıta, jandarma mülki amirler ceza kesmekle yetkilidir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!