Vajinismus nedir?

Güncelleme Tarihi:

Vajinismus nedir
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 21, 2016 11:32

Türkiye'de her 10 evli kadından birinde vajinismus görülür. Vajinusmusun en temel belirtisinin cinsel ilişki birleşmelerinde kadının, vajina girişini bir duvar gibi hissettiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Çabuk Cömert yanıtladı...

Haberin Devamı

Vajinanın girişindeki kasların istem dışı kasılarak cinsel birleşmenin acılı veya imkansız olarak algılanmasına denir. Yani kadın bedeninin ve ruhunun penis vajina birlikteliğini içeren cinselliği reddedişi olan vajinismus, aşk kasları adı verilen pelvik taban kaslarının istemsiz ve anlık kasılması olarak tanımlanır. Hastalar orada bir duvar var, penis sanki bir duvara  çarpıyor gibi ifadeler kullanırlar. Hissettikleri ağrı ve diğer duyguları yırtılma, delinme, parçalanma, yanma ya da sızlama şeklinde tarif ederler.

 

Vajinismus nedir

 

Haberin Devamı

VAJİNİSMUS KENDİNİ PANİK ATAKLA GÖSTEREBİLİR

Vajinismusun en temel ikinci belirtisi o an geldiğinde kişinin panik atak benzeri bir durum yaşamasıdır. Bilinci açık olsa da kontrolü yitirir. Hastalar kendilerini savunma ve koruma çabası içine girer. Vajinismus aynı zamanda ruhsal sıkıntıların bir sonucudur. Hastanın ruhunda ve zihninde biriktirdikleri de vajinismusu tetikleyebilir. Vajinismus sadece kadının bir sorunu değildir, çiftin ortak bir sorunudur.

 

Vajinismus nedir

 

VAJÄ°NÄ°SMUS'UN NEDENLERÄ°:

Vajinismusun en sık görülen nedeni arasında psikolojik kaygılar ağırlık kazanır. Kız çocuklarına öğretilen veya irademizin bilinçaltında kodladığı’cinsellik kötüdür’, ’kızlık zarı çok değerli ve korunması gereken bir şeydir’’ düşünceleri bu problemin ortaya çıkmasında önemli bir yer tutar.

Bazen neden cinsel bilgi eksikliği, basit bir utanma ve cinsel duygularda baskılanma olabilir.

Bazen de altta yatan neden özellikle çocukluk dönemindeki bir yaşantıdır.

Geçmişte yaşanmış bir taciz, ensest ilişki ya da kötü bir cinsel deneyimin ağrı ve acı verici olarak değerlendirildiği durumlar, geçmişte maruz kalınan cinsel yasaklar ve abartılı ilk gece hikayelerinin bilinçaltı oluşturduğu cinsellikle ilgili durumlar  neden olmuş olabilir.

 

Haberin Devamı

Vajinismus nedir

 

EN ÖNEMLİ NEDENLER:

-İlk denemede acı duyma

-Cinselliği değersizleştiren ve aşağılayan bir aile

-Zayıf, güçsüz anne

-Baskıcı, otoriter baba&baba-kız ilişkilerinde güçlükler

-Cinsel ÅŸiddet ve taciz, iÄŸrenmeme ve hoÅŸlanmama

-Eşle uyumsuzluk ve vajinismus sorunları

-Olumsuz ve dinsel ahlaki ÅŸartlanma

-Başarısızlık korkusu

-Eşcinsel özdeşleştirme

-Kızlık zarını yitirme korkusu

-Cinsel tabular, yanlış bilgiler ve inanışlar

-Obsesif veya borderline kişilik özellikleri taşıma  şeklinde sınırlanabilir.....

Â

Vajinismus nedir

 

arpanetmedya.com' a Katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

 

BAKMADAN GEÇME!