Uyuz Hastalığı Kendiliğinden Geçer Mi Ve İyileşir Mi? Tedavi Gerektirir Mi

Güncelleme Tarihi:

Uyuz Hastalığı Kendiliğinden Geçer Mi Ve İyileşir Mi Tedavi Gerektirir Mi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2022 12:14

Cilt hastalıkları, genellikle çok önemli belirtiler gösterir. Bu belirtiler dikkate alınarak kesinlikle uzman bir hekim tarafından kontrol edilmesi gerekir. Özellikle de uyuz hastalığında erken evrede önlem almak hayati bir önem taşır. Genellikle kişide kaşıntı ve döküntüye neden olur. Uyuz hastalığı kendiliğinden geçer mi ve iyileşir mi sizler için derledik.

Haberin Devamı

Uyuz hastalığı, sarcoptes scabiei von hominis adı verilen akarın yol açtığı bir tür cilt hastalığının ismidir. 

 Uyuz Hastalığı Kendiliğinden Geçer mi ve İyileşir mi? 

 Uyuz hastalığı, sarcoptes scabiei von hominis adı verilen akarın yol açtığı bir tür cilt hastalığıdır. Aynı zamanda kişide kaşıntı ve döküntüye neden olan uyuz hastalığı, genellikle de sonbahar ve kış aylarında daha da artar. Aynı zamanda da oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Dünya çapında çok yaygın bir şekilde görülen sarcoptes scabiei von hominis akarının cildin üst katmanına yerleşmesi sonucunda ortaya çıkan uyuz hastalığı, akarın ciltte tüneller açarak ilerlemesi sonucunda kaşıntıya neden olur. 

 Geceleri daha çok yoğun bir şekilde kaşıntıya yol açan bu hastalık, tedavi edilmediği zaman yara ve döküntü oluşumunu da beraberinde getirir. Uyuz, kişisel hijyenden çok daha bağımsız bir şekilde herkeste görülebilir. Bakım evi, yurt ve askeri kışla gibi toplu yaşanılan alanlarında çok daha kolay bir şekilde yayılan uyuz hastalığı, kedi ve köpek gibi evcil hayvanlardan çok insandan insana da bulaşır. Evcil hayvanlarda bulunan akarlar insanlara geçse de insan cildinin içine kolay kolay giremez ve cilt yüzeyinde uzun bir süre yaşayamaz. Bu nedenle de var olan tahriş de kısa bir süre içinde kendiliğinden kısa süre içinde geçebilir. Ama insandan insana geçebilen uyuz hastalığı kesinlikle tedavi edilmelidir. 

Haberin Devamı

 Uyuz Hastalığı Tedavi Gerektirir mi? 

 Uyuz hastalığının erken evrede tedavi edilebilmesi çok önemlidir. Uyuz hastalığı tanısı konulduktan sonra hekim, genellikle losyon ve kremlerden oluşan bir tedavi düzenler. Bu krem ve losyonlar ise, kaşıntı şiddetinin giderek arttığı gece saatlerinde boyundan aşağıya doğru tüm cilde uygulanması gerekir. Sabah uyandığı zaman da kişinin her gün duş alması gerekir. Bazı vakalarda ise doktor, oral ilaçlarla birlikte kaşıntı ve diğer semptomları önemli ölçüde hafifletmek için ek ilaçlar verebilir. 

 İlaçların doktorun önerdiği süre içinde ve önerdiği şekilde kullanılması hastalığın tedavisi için çok önemlidir. İlaç tedavisinin yanı sıra uyuz hastalığından korunabilmek için doğal tedavi yöntemleri de rahatlıkla kullanılabilir. Uyuz hastalığı bulaşan kişilerin direkt cilt ile temas eden havlu, nevresim ve giysileri her zaman yıkayarak kullanmalıdır. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!