Türkiye'nin ilk tüp bebeği şimdi Harvard'da

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin ilk tüp bebeği şimdi Harvardda
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2016 09:27

18 Nisan 1989’da Türkiye’nin ilk tüp bebeği olarak dünyaya gelen Ece Çokar, bugün 27 yaşında. Harvard’da hukuk eğitimi gören Ece, annesiyle avukatlık yapıyor. Doktoru Prof. Dr. Erol Tavmergen o günü unutamıyor: “Malzeme getirmeleri için hosteslerden yardım istiyorduk.’’

Haberin Devamı

Yeni Yüzyıl'dan Meltem Yılmaz'ın haberine göre 18 NİSAN 1989’da Türkiye’nin ilk tüp bebeği olarak Ege Üniversitesi Tüp Bebek Merkezi’nde dünyaya gelen Ece Çokar, bugün 27 yaşında. Gülizar Özden Türk ve Atilla Çokar çifti evliliğinin 9. Yılında tüp bebeğe karar verdi. Gülizar Özden, 32 yaşında anne olma mutluluğu yaşadı. Türk, 27 yıl öncesini sorduğumuzda, ‘’Kızımı kucağıma aldığım gün hayatımın en güzel günüydü’’ diye anlatıyor duygularını. Ece Çokar, annesinin mesleğini seçerek Harvard’ta hukuk eğitimi görmüş. Şimdi ise annesiyle birlikte İstanbul’daki hukuk bürolarında çalışıyor. Özden, “O şimdi bir genç kız ve çok başarılı bir iş kadını olmaya aday. Kızım inşallah bundan sonra başarıları ile gündeme gelir’’ diyor.

Türkiyenin ilk tüp bebeği şimdi Harvardda

Haberin Devamı

HERKES BİZİ GÖSTERİYORDU

Özden, ‘’Tüp bebeğin hayal olduğu o yıllarda bu benim için büyük şanstı. Doktorlara teşekkür borçluyum’’ diyor. Özden, ‘’Eğitimini engellemesinden korktuğumuz için ailece Ece’yi basından uzak tuttuk. İlk tüp bebeğin annesi olarak o dönem doktorlar konuşmam için ısrar ettiler. ‘‘Sen kültürlü bir kadınsın. Çocuğun tüpte olmadığını anlat’’ dediler. Daha sonra birkaç sene yolda gören herkes beni ve kızımı gösterdi’’ diye konuşuyor.

MALZEME GİRİŞİ YOKTU

İlk tüp bebek uygulamasını gerçekleştiren Ege Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Tavmergen o dönemde büyük sorunlar yaşadıklarını söylüyor: “Teknik altyapı yetersizdi. Laboratuvar malzemelerini edinmekte güçlük çektiğimiz bir dönemdi. Vajinal ultrason bile Türkiye’ye yeni yeni geliyordu. El bagajımızda yurt dışından malzeme getiriyorduk. Ya da pilot ve hosteslerden getirmelerini rica ediyorduk. Çünkü bu malzemeler ithal edilmiyordu. Yumurtlama tedavisinde kullanılan ilaçlar az miktarda bulunuyordu.’’ Türkiye’nin ilk tüp bebek merkezi 23 Haziran 1988’de açıldı. Tavmergen, konu üzerine çalışmalara ilk olarak 1985 yılında fareler üzerinde başladıklarını ve 4 bini aşkın fare yumurtası üzerinde çalıştıklarını belirtiyor. Günümüzde yurt dışındaki gelişmiş merkezlerdeki imkânları kullandıklarını belirten Tavmergen, ‘’İlk yedi uygulamamızdan ikisi doğum ile sonuçlanmıştı. O dönemde dünyada başarı oranı yüzde 15’ti. Bugün için baktığımızda 35 yaş altı gebe kalma oranı tek embriyoda yüzde 30-35. İki embriyoda ise yüzde 50’ye ulaşıyor’’ diyor.

BAKMADAN GEÇME!