Türkiye'de ilk kez uygulandı

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede ilk kez uygulandı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2012 00:00

Türkiye'de ilk kez Gaziantep'te uygulanan yöntemle, Suriyeli 8 yaşındaki kız çocuğunun kalbine, “Kalp deliğini kapayan cihaz” yerleştirildi.

Haberin Devamı

Suriye'deki iç karışıklıktan dolayı yaklaşık bir ay önce ailesiyle Türkiye'ye sığınan ve rahatsızlığı nedeniyle Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi
Pediatrik Kardiyoloji Bölümü'nde “Aort kenarı eksik kalp deliği” tedavisi gören 8 yaşındaki Emine Aşkar'a, ameliyatsız yöntemle kalp deliğini kapama (Transkateter ASD Kapama) işlemiyle, Türkiye'de ilk kez “kalp deliğini kapayan cihaz” uygulandı.


Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kervancıoğlu başkanlığında yapılan müdahalede söz konusu cihaz, Pediatrik Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Başpınar tarafından sorunlu bölgeye yerleştirildi.


Doç. Dr. Başpınar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, günümüzde girişimsel kardiyolojik yöntemler ve ameliyatlarla artık en ağır doğumsal kalp hastalıklarının bile başarıyla tedavi edilebildiğini söyledi.

Haberin Devamı


Kalp deliklerinin de sık görülen doğumsal kalp anomalisi olarak bilindiğini anımsatan Başpınar, kalp deliği yanında aort kenarı eksik olan çocukların ise bugüne kadar girişimsel yöntemlerden faydalanamadığını ifade etti.


Hem aort kenarı eksik hem de kalbi delik çocuklar için tek seçeneğin açık kalp ameliyatı olduğunu dile getiren Başpınar, “Açık kalp ameliyatında göğüs kafesi açıldığı için çocukların iyileşmesi aylarca sürüyordu. Yaklaşık 1 saat süren ve kasıktan anjiyo yapar gibi uygulanan 'ASD Kapama' yöntemi, artık aort kenarı eksik çocukların kalp deliğinin kapatılmasında uygulanabilecek. Bu sayede çocuklar hemen ayağa kalkabilecek” dedi.


Başpınar, dünyada 2012 yılı başında uygulanmaya başlanan yöntemin Türkiye'de ilk kez Gaziantep'te gerçekleştirildiğini ifade etti.
Kalp deliği hastalığının çok sık rastlanılan bir problem olduğunu, hastalığın tedavisi için farklı cihazlar olduğunu aktaran Başpınar, “Ancak dünyada yeni uygulanan bir cihazı ilk defa burada kullandık. Bu cihazın bir takım avantajları var. Metal yükü daha az. Bu cihazın kenarları eksik olan delikleri kapatmada üstünlüğü var. O yüzden Türkiye'de kullanımının önemli bir aşama olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı


Başpınar, yaptıkları işlemin başarılı geçtiğini, bugün başka bir çocuğa daha aynı cihazı yerleştireceklerini ifade ederek, deliklerin kapatılmasının ameliyata göre hasta için büyük bir rahatlık sağladığını, bu nedenle cihazın kullanımının Türkiye'de artacağını düşündüklerini vurguladı.

Cihazın uygulandığı hastanın tedbir amacıyla bir gece hastanede izleneceğini belirten Başpınar, göğsünde yara izi olmayan hastanın kısa bir süre, sadece bebek aspirini kullanacağını ifade etti.

 

SURİYELİ BABADAN TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR


Ailesiyle İslahiye'deki çadır kentte kalan ve başarılı geçen işlem sonrası kızının yanından ayrılmayan baba Abdullah Aşkar da hastane yetkililerine teşekkür etti.
Yaklaşık bir ay önce Suriye'nin Lazkiye kentindeki saldırılardan kaçarak Türkiye'ye sığındıklarını anlatan Abdullah Aşkar, “Türkmeniz. Kızımın kalbi delikti. Daha önce Şam'a götürdük, paramız olmadığı için tedavi ettiremedik. Saldırılar sonucunda Türkiye'ye kaçtık ve buraya geldik. Sağ olsun Türk yetkililer bize yardımcı oldular. Kızım, Türkiye'de ilk defa uygulanan bir cihazla sağlığına kavuştu” dedi.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!