Tüp bebek tedavisi hangi durumlarda tercih edilebilir?

Güncelleme Tarihi:

Tüp bebek tedavisi hangi durumlarda tercih edilebilir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2016 11:49

İnfertilite (kısırlık) günümüz şartlarında sıklığı giderek artan bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Üreme tıbbındaki önemli gelişmeler, daha fazla sayıda çiftin gebe kalmasına olanak sağlamaya başlamıştır.

Haberin Devamı

Eşler bir yıl düzenli ve korunmasız ilişkiye rağmen çocuk sahibi olmaması durumunda infertilite açısından araştırılır. Araştırmalarda kadının hormon tetkiki, yumurta sayısı, yumurtlama düzeni, rahminin, tüplerin ve yumurtalıkların yapısı incelenir. Erkekte, sperm sayısının hareketliliği ve yapısı incelenir. Yapılan tetkikler ile doğal yoldan gebe kalmaya engel tespit edilenlere tüp bebek tedavisi önerilir.

DOĞAL YOLLARDAN HAMİLE KALAMAMANIN NEDENLERİ

Tüplerin tıkalı olması, kadının yumurta sayısının çok az olması, erkeğin sperm sayısının az ya da sperm hareketlerinin yetersiz olması tüp bebek tedavisine uygun olduğu durumlardır.

Erkek ya da kadında hiç sebep bulunamamışsa ve diğer tedavi yönlemleri de işe yaramamışsa, tüp bebek tedavisine geçilir. Tekrarlayan düşük ve sakat bebekleri olan çiftlerde de genetik problemleri tespit etmek ve sağlıklı embriyoları anne karnına yerleştirmek için de tüp bebek yöntemi tercih edilebilir.

Haberin Devamı

Tüp bebek tedavisi hangi durumlarda tercih edilebilir

KADIN VEYA ERKEĞE INFERTILITE (KISIR) TEŞHİSİ KONDUYSA, TEDAVİSİ İÇİN NELER YAPILABİLİR? 

İnfertilite’nin nedeni belli ise sebebine yönelik tedavi planı yapılmalıdır. Tedavi planlanırken; annenin yaşı, infertilite süresi, erkekteki sorunun sebebi ve boyutuna göre ve çiftin istekleri doğrultusunda tedavi planı seçilir.

Tüp bebek tedavisi hangi durumlarda tercih edilebilir

TÜP BEBEK TEDAVİSİNİN ANNE VE BEBEK İÇİN HERHANGİ BİR YAN ETKİSİ VAR MIDIR? 

Tüp bebek tedavisi sırasında uygulanan hormonların yan etkileri görülebilir. Yan etkiler kişiye özeldir. Kullanılan ilaçlar iştahta artış yapabilir, vücutta su toplanmasına sebep olabilir. Yumurtalıkların uyarılması ve büyümesine bağlı olarak kasık ağrısı görülebilir. Hormonal dengenin bozulması ve tedavi süreciyle ilgili kaygı ve endişeler, sinirlilik, uykusuzluk görülebilir.

Haberin Devamı

Tüp bebek tedavisinde uygulanan ilaçların kalıcı bir yan etkisinin olduğuna dair bir bilgi yoktur. İlaçların göğüs, rahim ve yumurtalık kanserine yol açtığına dair bilgiler doğru değildir. Tüp bebek tedavisinden doğan bebeklerin, doğal yolla gebe kalıp doğan bebeklerle arasında fark yoktur. Erkek veya kadına bağlı gebe kalmaya engel olan durumlar nedeniyle düşük, erken doğum, boş gebelik, erken dönemde kalp atışının durması gibi durumlar biraz daha sık görülmektedir.

Tüp bebek tedavisi hangi durumlarda tercih edilebilir

Uzm. Dr. Belgin Harzadın

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Psikoterapist

BAKMADAN GEÇME!