Trigeminal nevralji nedir? Delirten hastalık nasıl anlaşılır?

Güncelleme Tarihi:

Trigeminal nevralji nedir Delirten hastalık nasıl anlaşılır
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2018 13:09

Halk arasında ani şiddetli yüz ağrısı olarak bilinen trigeminal nevralji, delirten hastalık olarak da adlandırılıyor. Trigeminal nevralji, yüz yıkama, yüze dokunma, yemek yeme gibi etkenlerle başlayıp şiddetlenebiliyor. Peki yaşam kalitesini ciddi oranda etkileyen trigeminal nevralji tam olarak nedir?

Haberin Devamı

Trigeminal nevralji, yüzünüzden beyninize kadar his uyandıran trigeminal siniri etkileyen kronik bir ağrı durumudur. Eğer trigeminal nevraljiniz varsa, yüzünüzün hafif bir şekilde stimülasyonu (dişlerinizi fırçalamak veya makyaj yapmak gibi) bile ağrıyı tetikleyebilir. Aniden başlayan bu ağrı, genellikle birkaç saniye ile iki dakika arasında sürer. Halk arasında "delirten hastalık" diye bilinen bilinen hastalık intihara kadar sürükleyebilir.

Başlangıçta kısa, hafif saldırılar yaşayabilirsiniz. Ancak trigeminal nevralji ilerleyebilir ve daha sık, daha sık görülen ağrı ağrısına neden olabilir. Trigeminal nevralji, kadınları erkeklerden daha sık etkiler ve 50 yaşından büyüklerde ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir.

TRİGEMİNAL NEVRALJİDE OLUŞAN DURUMLAR

Elektrik çarpması gibi hissedilebilecek şiddetli, ateşli veya ağrılı ağrılar,
Yüze dokunmak, çiğnemek, konuşmak veya dişleri fırçalamak gibi şeyler tarafından tetiklenen ağrılar,
Birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar süren ağrılar,
Spazm benzeri yanma hissi,
Tek noktada ağrı veya daha geniş bir modelde yayılma,
Zamanla daha sık ve yoğun hale gelen saldırılar.

HASTALIĞI NEDENİ TAM OLARAK BİLİNMİYOR

Haberin Devamı

Klasik trigeminal nevraljide hastalığın gerçek sebebinin ne olduğu bilinmemektedir. Trigeminal sinirin beyin sapından çıktığı yerde damar basısı ya da trigeminal sinirin beyin sapındaki duyu çekirdeğinde anormallik olduğu düşünülmektedir.

Semptomatik trigeminal nevraljide ise altta yatan bir neden söz konusudur. Ağrı ile birlikte yüzde duyu kusuru gözlenir. Sinire bası yapan tümörler, anevrizmalar, multipl skleroz gibi hastalıklar neden olabilir.

 

BAKMADAN GEÇME!