Tatile çıkmadan önce ücretsiz aşı olabilirsiniz

Güncelleme Tarihi:

Tatile çıkmadan önce ücretsiz aşı olabilirsiniz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2015 09:36

Türk Hava Yolları (THY)'nın Afrika'ya yaptığı uçuşların artırmasıyla bu kıtadaki bazı riskli hastalıklar Türk yolcularda da görülmeye başladı. Afrika ülkelerine gidecek vatandaşlar da sağlık merkezlerine başvurmaya başladı.

Haberin Devamı

Türkiye Hudut Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü de Afrika’ya uçacak Türk vatandaşlarının bu tür hastalıklara yakalanmaması için gerekli önlemleri almalarını istedi. Türkiye Hudut Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü oluşturduğu Seyahat Bağlık Birimi ile riskli ülkelere uçacak yolcular korunabilmesi için gerekli bilgileri web sitesi aracılığı ile sunarken ücretsiz olarak aşı yapıp, hap dağıtıyor.

AFRİKA'DA EN ÇOK SITMA ÖLDÜRÜYOR

Türkiye Hudut Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü Atatürk Havalimanı Başhekimi Doktor Aykut Cengiz Kavak bu konuda şunları söyledi:

" Dünyada özellikle Orta Afrika’da 100 binlerce vaka oluyor. Oradaki ölümlerin en yoğun sebeplerinden birisi de sıtma hastalığı. Türkiye’nin bu bölgeyle ilişkilerinin artmasından dolayı bu tür vakalarda da artma görülüyor. En son bildiğiniz gibi THY’nin kabin amirinin vefatı."

Haberin Devamı

SEYAHAT SAĞLIK BİRİMİ BÖLGE BÖLGE UYARIYOR

Doktor Aykut Cengiz Kavak bu tür hastalıkların genellikle sık seyahat edenlerde görüldüğünü belirterek şöyle konuştu:

" Bizim sağlık merkezimizin içersinde seyahat sağlık hizmeti birimimiz var. Vatandaşlarımız bu hizmete başvurdukları zaman gidecekleri bölgeye göre kendirine risk haritası çıkarıyoruz. Hangi aşıları olmaları gerekiyor? Gitmeden önce hangi koruyucu hapları almaları gerekiyor? Hangi koruyucu önlemlerle oraya sağlıklı olarak seyahat edip dönüşte de eğer hastalanırlarsa hangi şartlarda, hangi hastanelere başvurmaları gerektiği gibi detaylı bir bilgilendirme yapıyoruz."

AŞI VE HAPLAR ÜCRETSİZ


Doktor Kavak alınacak önlemler için de şunları söyledi:

" Bir kere önce bizim web sayfamızı ziyaret etmeliler. 444 77 34 bizim seyahat sağlık hattımız var. Oradan da bilgi alabilirler. Daha sonra randevu alarak bize gelip bizde o bölge ile ilgili belirlenmiş aşıları ve sıtmaya karşı özellikle korunma sağlayan tabletleri temin edebilirler.

Bu hapları biz genel müdürlük olarak ithal ediyoruz ve vatandaşlarımıza ücretsiz olarak dağıtımını yapıyoruz. O bölgelere seyahat etmeden en az 20 gün önce bize gelmelerini istiyoruz. Çünkü gitmeden bu hapa bir iki gün içinde başlamaları gerekiyor. Orada kaldıkları süre boyunca her gün almaları gerekiyor. Döndükten sonra da bir hafta bu hapı kullanmaları gerekiyor. Bu hapı eczanelerde bulma şansı yok. O yüzden mutlaka bir seyahat sağlık merkezine başvurmaları gerekiyor."

Bu arada Afrika Togo’ya seyahat edecek olan müteahhit Coşkun Yılmaz kabin amirinin ölüm haberini basında gördüğünü söyleyerek " Biz de ne olur, ne olmaz diye aşı yaptıralım dedik. Arkadaşlarımız da gitmişti. Onlar da yaptırmış. Biz de yaptırdık" dedi.

Mimar Candan Coşkun Arslan da" Basından aldığımız bilgiler dahilinde tedbir maksadıyla işi sağlama alalım dedik. Gittiğimiz ülkelerde sıtma, sarıhumma gibi hastalıklar için gerekli tedbirleri almaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü Doktoru Bekir Lütfi Çelepçıkay da diğer hastalıklara karşı zaman zaman aşı mümkün olsa da sıtmanın aşısının olmadığını, Hastalık açısından riskli bölgeler olarak tabir edilen Sahraaltı Afrika ülkeleri ile Güney Amerika ülkelerinde özellikle Amazon bölgesini içeren ülkelerde rastlanan 'sarıhumma hastalığı'na karşı aşının yüzde 100'e yakın koruma sağladığını belirten Doktor Çelepçıkay, şu anda riskli kabul edilen ve en çok öldüren hastalığın 'sıtma' olduğunu vurguladı.

EN RİSKLİSİ SITMA

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü Doktoru Bekir Lütfi Çelepçıkay da şu anda riskli kabul edilen ve en çok öldüren hastalığın 'sıtma' olduğunu vurgulayarak "Şu anda risk kabul edilebilecek en çok öldüren hastalıklar, en çok hastalandıran hastalıklar mesela sıtma. Sıtmanın aşısı yok. Sıtmadan korunmak için de ilaç kullanmak gerekiyor. Tabi ilaçtan önce cibinlik kullanmak gibi sivri sinek kovucu sprey kullanmak gibi uzun kollu elbiseler kullanmak gibi şeyler yapmak gerekiyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

"SITMADAN ÖZELLİKLE KORKUYORUM"

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü'ne seyahat etmeden önce aşı olmak için randevu alarak gelen yolculardan 29 yaşındaki öğretmen Tülay Taş, turist olarak Hindistan'a gideceğini ve sıtmadan korktuğunu belirterek "Hindistan'a gidiyorum iki hafta sonra. Tifo aşısı olmaya geldim buraya. Hindistan Konsolosluğu sitesinden zaten vizeye başvurmak için girmem gerekiyordu. Oradan aşı olmam gerektiğini okudum. Aynı zamanda Hepatit A, Hepatit B aşılarını da olmamız gerekiyormuş. Burada yapılmadığını söylediler. Sağlık Ocağı'na gideceğim. Orada olacağım. Bir ay kadar kalmayı düşünüyoruz. Dağ bayır gezebiliriz. Sıtmadan özellikle korkuyorum" ifadelerini kullandı. İstanbul'da oturma izni olan ve Kongo Cumhuriyeti'ne seyahat etmeden önce aşı olmaya Sağlık Genel Müdürlüğü'ne aşı olmaya gelen Hindistanlı yolcular da sarıhumma aşısı olacaklarını söyleyerek "Kongo'ya gidiyorum. Afrika'ya taşınıyorum. Sarıhumma aşısı olacağım. Afrika'ya giderken yapılan aşının bu olduğunu biliyorum. Umarım aşı beni koruyacak. Öyle inanıyorum. Buraya gelme sebebim de koruyacağını düşünmem" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!