Talasemi 5 sene sonra bitecek

Güncelleme Tarihi:

Talasemi 5 sene sonra bitecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2007 10:34

Türkiye Talasemi Federasyonu Genel Başkanı Prof. Dr. Duran Canatan, çocuk ölümlerine yol açan talasemi hastalığının 2012 yılına kadar ortadan kaldırılmasının hedeflendiğini söyledi.

Canatan, KKTC'de hastalıkla mücadelenin 1980 yılında başladığını ve 10 yıl içerisinde bitirildiğini belirterek, “biz de hastalıkla mücadeleye 2002 yılında başladık, 2012 yılında bitirmeyi düşünüyoruz. 5 senede büyük mesafeler aldık ve 5 sene sonra bitecek bu olay” dedi.

Kahramanmaraş'ın riskli iller arasında bulunduğunu anlatan Canatan, “1986 yılında Elbistan ilçesinde bir araştırma yapılmıştı. Hastalık yüzde 1 civarında çıktı. Şehir merkezinde de yüzde 1 görünüyor. Türkiye genelinde sıklık oranı yüzde 2 ama Kahramanmaraş bu oranın altında bulunuyor” diye konuştu.

'Akdeniz anemisi' diye de adlandırılan bu hastalığın daha çok güney bölgelerinde görüldüğüne dikkat çeken Canatan, Muğla, Antalya, Adana, Antakya, Mersin, Gaziantep, İzmir, Aydın, Burdur ve Denizli'nin hastalığın en çok görüldüğü iller arasında olduğunu söyledi.
33 ilde hastalıkla mücadelenin sürdürüldüğünü ifade eden Canatan, Adıyaman ve Mardin illerinin de katılmasıyla çalışmanın yapılacağı il sayısının 35'e çıkarılacağını bildirdi.

Canatan, toplumun eğitilmesi ve halkın bilinçlenmesi için 'Bilinçlenelim Talasemiyi Yenelim' sloganı ile 8 Mayısta yola çıkan tır ile 100 bin kişiye ulaşmayı hedeflediklerini belirterek, “tırımız şu anda 16 ili dolaşıyor. Burada hedef kitle halk, öğretmenler, öğrenciler, muhtarlar, imamlar ve belediyede çalışan özellikle nikah kıyan memurlar, hekimler ve sağlık personelidir. Bunlara ulaşmaya çalışıyoruz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!