Süt kardeşliğinde helal uygulama

Güncelleme Tarihi:

Süt kardeşliğinde helal uygulama
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2013 00:00

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, süt anneliği projesiyle ilgili,”Bakanlar Kurulumuz'dan ve başbakanımızdan bu konuyla ilgili, yasal çalışmalarla ilgili süreci başlatmamız yönünde bakış açısını aldık. Şimdi önümüzdeki bir iki ay içinde yasal düzenleme çalışmaları yapacağız” dedi.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Ulusal Toplum Ruh Sağlığı Sempozyumu” sonrası gazetecilerin soruların yanıtladı. Dün akşam Yunanistan'ın milli günü dolasıyla katıldığı resepsiyonla ilgili bir soru üzerine Müezzinoğlu, kendisi için farklı bir heyecan, farklı bir duygu olduğunu söyledi. Müezzinoğlu, “Zaman zaman burukluğu, zaman zaman mutluluğu, en uç çapraz duyguları yaşadığım anlardan birisi oluyor” dedi.


Yunanistan'da yaşadığı dönemde okula giderken milli gün dolayısıyla düzenlenen törenlere katıldığını anlatan Müezzinoğlu, “Yaklaşık 45 yıl sonra tekrar böyle bir gecede onlarla bir arada olduk” diye konuştu.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'nın Yunanistan ziyareti sırasında kendisine eşlik ettiğini hatırlatan Müezzinoğlu, “Bir taraftan bırakıp geldiğim ülkenin başbakanı diğer taraftan geldiğim ülkenin başbakanı. Her iki başbakanın olduğu ortamda 2004 yılında resmi görüşmelerde bulundum. Kendi köyüme sayın başbakanımızla gidince en çok çapraz duyguları ve hüzünle mutluluğu buruklukla heyecanı bir arada yaşadım. Yaşadığım duygular bugüne kadar çok oldu, akşamkine biraz daha alışık olduğum için ama yine de benim için çapraz duyguların yaşandığı, karmaşık duyguların yaşandığı gecelerden biri oldu” diye konuştu.

Haberin Devamı

TAM GÜN YASASI


Müezzinoğlu, “Tam Gün Yasası'nın öğretim üyelerinin beklentilerini karşılamadığı, bir revizyonun olup olmayacağı?” sorusu üzerine, “Daha durun. Doktor arkadaşlarla ilgili yapabileceğimizin bu anlamda azamisini yaptık. Bunun değerlendirmesini en erken bir yıl sonra yapacağız” diye konuştu.


Ancak ifade edilen bu görüşe katılmadığını vurgulayan Müezzinoğlu, kendisine gerek üniversite rektörlerinden gerekse hocalardan ciddi memnuniyet dile getirildiğini belirtti. Arzuları ve beklentileri karşılanmayan istisnai hocalar olabileceğini ifade eden Müezzinoğlu, “Ama ben baştan söyledim, bu işin yüzde yüzü yok, yüzde 70-80 ideal noktayı yakaladığımız an üniversitelerimiz, kurumlarımız, hocalarımızla birlikte marka olacaktır” şeklinde konuştu.

Bireyleri marka yapma peşinde koşulursa istikrarlı bir kurumsal yapının oluşturulamayacağını vurgulayan Müezzinoğlu, kurumla birlikte birey öncülüğünü önemsediklerini ifade etti. Kurum başarısının çok daha önemli olduğunu kaydeden Müezzinoğlu, “O nedenle tam günde olduğumuz nokta yapabileceğimizin şu an için en ideali” dedi.

Haberin Devamı


Müezzinoğlu, elektronik sigarayla ilgili bir soruya karşılık da bu konuda bir düzenleme yapacaklarını belirterek, “Normal sigara neyse elektronik sigaraya da bakışımız odur” diye konuştu.

ANNE SÜTÜ BANKACILIĞI


Müezzinoğlu, “Bakanlar Kurulu'nda anne sütüyle ilgili sunum yapıp yapmadığı?” sorusu üzerine de bilgilendirme yaptığını belirtti. Bu konudaki değerlendirmelerin sürdüğünü bildiren Müezzinoğlu, “Bakanlar Kurulumuz'dan ve başbakanımızdan bu konuyla ilgili, yasal çalışmalarla ilgili süreci başlatmamız yönünde bakış açısını aldık. Şimdi önümüzdeki bir iki ay içinde yasal düzenleme çalışmaları yapacağız” dedi.


Bir başka soru üzerine ilk etapta hukukçularla toplanarak mutfak çalışması yapacaklarını belirten Müezzinoğlu, 1-1,5 ay sonra mutfaktan çıkanları kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi.

Haberin Devamı


“Sayın Başbakanın konuyla ilgili başka bir talimatı oldu mu?” sorusuna Müezzinoğlu, “Hayır. Bu konu belli. Başka ne olsun? Konuyla ilgili gerek uygulama, gerekse tedbir ayağında ideal bir çalışmayı yapmamızı istedi” dedi.


Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, sistemin “Süt Anne Merkezleri” adı altında oluşturulacağını belirterek, süt anneliğinin toplumda yeri olduğunu, Süt Anne Merkezlerini kurarak süt kardeşliği projesinin güçlü hale getirileceğini söyledi. Müezzinoğlu, merkezlerin, yenidoğan yoğun bakım veya kadın doğum servislerinde kurulacağını bildirdi.


Bir gazetecinin, “süt kardeşliği projesine” yönelik görüşünü sorması üzerine, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, konuyla ilgili görüşlerini Bakanlar Kurulu toplantısında bildirdiklerini söyledi.

Haberin Devamı


Bakan Şahin, şunları belirtti:
“Uygulamada toplumun kafa karışıklığının giderileceği, soy ağacının devam etmesi özellikle inançlarımıza göre süt kardeşliğinin haram dairesi içerisinde karıştırılmaması gerekiyor. Bunu karıştırmayacak tedbirleri alacak yasal alt yapının oluşması çok önemli. Oluştuğu zaman prematüre doğan veya birçoğu ölen çocuklarımızın hayatını kurtarmış olacağız.”


Şahin, konuyla ilgili temel, hukuki alt yapının yanı sıra uygulama boyutundaki takip, izleme ve değerlendirme sistemlerinin oluşturulmasının önemine değindi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!