Şüpheli ilişkiden sonra ne kadar zaman AIDS testi yaptırmalısınız?

Güncelleme Tarihi:

Şüpheli ilişkiden sonra ne kadar zaman AIDS testi yaptırmalısınız
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2015 15:16

Türkiye'de yaklaşık 10 bin, dünyada ise 35 milyondan fazla insan HIV enfeksiyonunun etkisinde. Ülke olarak hala yeterli bilinç düzeyine ulaşamadığımız için test yaptırmakta geç kalınıyor.

Haberin Devamı

İnsanlar damgalanmaktan ve gerçekle yüzleşmekten korkuyor. Doç. Dr. Çakır Güney ise uyarıyor, "Tek gecelik şüpheli ilişki yaşayanlar AIDS olabileceklerine dair korku duyuyorlar ancak virüs hemen tespit edilemiyor. O yüzden testi doğru zamanda yaptırmak önemli." 

İsim vermeden de test yaptırılabildiğini söyleyen Doç. Dr. Çakır Güney, “Test yaptırırken kendi isminizi söylemek zorunda değilsiniz. Hiç bir özel hastane ya da laboratuvarın nüfus cüzdanınızı ya da fotokopisini isteme hakkı yok. Sağlık Bakanlığı'nın da bu konuda genelgesi bulunuyor” diye konuştu. 

İLİŞKİDEN HEMEN SONRA TEST UYGUN DEĞİL 

Kuşkulu bir cinsel ilişkiden hemen sonra test yaptırmanın uygun olmayacağına işaret eden Güney, şu bilgileri verdi, “Virüsün ortalama 2-12 hafta kuluçka dönemi olduğu için testin doğru zamanda yaptırılması gerekiyor. HIV teşhisi için kullanılan testler, hastanın kanında, HIV RNA’sı ve HIV’in p24 antijeni ile bu virüse karşı vücudun savunma sistemleri tarafından geliştirilen özelantikoru saptamakamacıyla yapılır. Bu testler virüs vücuda girer girmez pozitifleşmez. HIV RNA’sı, p24 antijeni veya antikorların testlerle saptanabilir düzeye ulaşması, her kişide farklı zamanlarda gerçekleşir. Testler arasında farklılık olmasına karşılık bu süre genellikle 2-12 hafta arasındadır. Bu nedenle, kuşkulu bir ilişkiden hemen sonra test yapılması uygun değildir.” 

Haberin Devamı

ERKEKLERDE DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR

HIV ile enfekte kişiler arasında erkeklerin oranının kadınlardan daha fazla olduğunu söyleyen Dr. Güney, tek gecelik ilişki “Şüpheli ilişkiler öncesinde kendimizi korumak için gerekli önlemleri almalı, HIV enfeksiyonuhakkında bilinçlenmeli ve şüpheli temas sonrasında HIV testlerini yaptırmamız gerekmektedir” diye konuştu. Güney, HIV testi yaptırmanın kimseyi HIV enfeksiyonu ya da bunun sonucu gelişen AIDS'ten korumayacağının altını çizerken, bu testlerin düzenli yapılmasının daha erken tanı konulup, tedavi programına bir an evvel başlanmasını için önemli olduğunu aktardı. 

AIDS’İN BELİRTİLERİ 

Doç. Dr. Çakır Güney, HIV enfeksiyonun belirtilerini;“HIV bulaşmasından 2-12 hafta sonra hastaların önemli bir kısmında hafif kırgınlık, halsizlik gibi soğuk algınlığı yada grip  benzeri belirtiler gösterdiğini, ancak bu durumun geçici olup birkaç hafta içerisinde kendiliğinden iyileşerek tamamen belirtisiz bir döneme girdiğini, ortalama 8-10 yıl süren bu belirtisiz dönemin ardından; hızla kilo vermek, kuru öksürük, nükseden yüksek ateş ve gece terlemeler, ileri derecede ve açıklanamayan bir bitkinlik, bir aydan daha uzun süren ve tedavi edilemeyen ishal, dilde, ağızda ve boğazda beyaz nokta ve lekeler, derinin üstünde veya altında, ağzın içinde, burunda ve göz kapaklarında kırmızı, kahverengi, pembe veya mor lekeler, hafıza kaybı, depresyon ve başka nörolojik rahatsızlıklar gibi belirtilerin bir kaçın bir arada  görülmesi” olarak sıraladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!